Landelijke politiek buigt zich over windmolenproblematiek

Op uitnodiging van inwoners van de gemeente Groesbeek heeft VVD’er Chris van den Bos, Provinciale Statenlid van de Provincie Gelderland een bezoek gebracht aan het Gelderse glooiende heuvellandschap.

Van links naar rechts: Erik de Gans, Paula Castien, Rick van der Kolk en Chris van den Bos.

Van links naar rechts: Erik de Gans (STER), Paula Castien (lid actiegroep), Rick van der Kolk (lid actiegroep) en Chris van den Bos (Statenlid VVD Gelderland).

Van den Bos zet zich in voor de introductie van hernieuwbare energie op een manier die maatschappelijk en economisch verantwoord is. “Geen mega windmolens in ons mooie landschap, maar kleine samenwerkingsverbanden waarin energie lokaal wordt opgewekt en gebruikt”.

Kamervragen

De “windmolenproblematiek” voor grensbewoners, waar de inwoners van Groesbeek ook “ingestort” worden door buurgemeente Kranenburg, heeft al geleid tot Kamervragen door het Nijmeegse Tweede Kamerlid Hayke Veldman. Deze VVD’er heeft aan minister Schultz van Haegen gevraagd of bij windmolenprojecten de belangen van grensbewoners voldoende zijn geregeld.

“Economisch geraakt”

Tijdens het bezoek van de sympathieke Van den Bos, waren ook manager Erik de Gans van de STER (Stichting Toerisme en Recreatie), de eigenaren van B&B Botterpot en twee leden van de Vereniging Tegenwind Reichswald aanwezig. Het Gelderse Statenlid is woonachtig in Winterswijk en kwam via de Grafwegenerstrasse. De weg ernaar toe met aansluitend het prachtige uitzicht vanaf het Heiland op het Reichswald, gaf hem al voldoende informatie over hoe de Groesbekers door het megawindpark economisch geraakt zullen worden.

Toerisme

STER-manager De Gans informeerde Van den Bos dat in Groesbeek jaarlijks 300.000 overnachtingen zijn en 14% van de inwoners afhankelijk zijn van inkomsten uit het toerisme. Tevens dat Groesbeek nog meer wil inzetten op toerisme en recreatie. Bovendien zijn in de afgelopen jaren boerencampings ontstaan waardoor boeren ook voldoende inkomsten blijven houden.

Ook Gennep getroffen

Met behulp van de glossy folder van windmolenpark ABO Wind, dat het windpark voor de Duitse gemeente Kranenburg zal bouwen, en de informatie van de leden van Vereniging Tegenwind Reichswald, kreeg het Provinciaal Statenlid inzicht in waar de windmolens geplaatst zullen worden. Hierbij werd pijnlijk duidelijk dat gemeente Gennep ook zwaar getroffen zal worden door de plannen van burgemeester Steins. Op provinciaal niveau zal dan ook door van den Bos contact worden gezocht met zijn collega Statenlid in Limburg.

Boekje

Bij afscheid kreeg de Winterswijker het boekje ‘Het Klever Reichswald. Een cultuurhistorische wandeling’ cadeau. Een uitgave dat in samenwerking met de NABU Naturschutzstation Niederrhein tot stand is gekomen. Het boekje is gefinancierd door de Euregio in het kader van het grensoverschrijdend project ‘Speuren naar bosgeschiedenis’.

Gemeente tegen windmolenpark

De gemeente Groesbeek is tegen de komst van een windmolenpark in het Reichswald. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders donderdagavond tijdens de begrotingsdebatten nog eens laten weten. Er is al regelmatig contact gezocht met Kranenburg. Wethouder Erik Weijers (VOLG) gaf aan dat het nog enkele keren mogelijk is om bezwaar te maken. Groesbeek wil daar via de provincie gebruik van maken.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 26 februari, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 18 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
henk

tijdens de gemeente verkiezingen zie je al de kopstukken rond lopen om zieltjes te winnen. Nu is het mosterd na de maaltijd.

De nachtboswachter
VVD slim de kat uit de boom komen kijken.om zieltjes te winnen nee ik stem gewoon Geert Wilders zegt ook waar het op staat en draait er niet soft omheen.ja Erik is er op tegen men kan nog enkele keren bezwaar maken en straks gaat het gewoon door ga jullie straks ook mee je zelf er tegen verzetten.kosten wat het kost neen en de kans maken in een duitse cel terecht te komen.nee dan haken ze af flikker op dit plan ligt gewoon klaar.dan heb ik meer respect voor Sjaak thijsen die durft in overleg met Harry nog dingen te… Lees meer »
Chris van den Bos

Als Statenlid ben je er aan gewend dat iedereen een mening over je heeft. Maar voor je dat doet, google dan gewoon even. Dan zie je dat ik die strijd voor omwonenden al jaren voer. Dat heeft niets met verkiezingen te maken. Makkelijke commentaren voegen niets toe. Help deze mensen liever.

Bart van de Hulsbeeek

Goede zaak Chris en mijn petje af voor jullie aanpak. Als fractievoorzitter heb ik in de gemeente Sint-Michielsgestel te maken met hetzelfde vraagstuk en neem graag jullie aanpak over.

Lambert
Inderdaad stem op Wilders, dan krijg je geen windmolenpark, maar een kerncentrale in je tuin. Ondanks alle wind is dat van de regen in de drup. Dat neemt niet weg, dat het plaatsen van dergelijke parken alleen dient te worden toegestaan als 2/3 van de omwonenden akkoord zijn. We zijn ook niet gediend met hele kleinschalige parken, want dit leidt tot een enorme vervuiling van de horizon. Waarom wordt er niet meer gericht op parken in uiterwaarden?? Als je in de toekomst dan van de stroming van de rivier gebruik wilt gaan maken, heb je de voeding op de juiste… Lees meer »
De nachtboswachter

Gelijk krijg je nooit van hen die aan politiek verdienen.

De nachtboswachter

Chris je praat met de molen mee zeg maar gewoon ik heb stemmen nodig.daarbij weet jij donders goed dat de VVD dit land al ver genoeg naar de kloten heeft geholpen het is gewoon eigen belang of voel je de bui al hangen.neem Lambert ook mee en Bart van Hulsbeek ook mee achter de burgers om hebben jullie al alles in kannen en kruiken.en straks zitten jullie weer ergens lekker uit te eten en dan zeggen jullie wat een dom volkje in Groesbeek.

De nachtboswachter

Chris Paula Rick Erik ik wil jullie uit leggen waarom juist op die plek geen windmolens moeten komen.en dan wil ik ook gelijk duidelijk maken waarom men met spoed moet stoppen met de bomenkap dan zou men van af Groesbeek kunnen wandelen lekker door het bos gebied.en dan laat ik jullie dingen zien en mooier panorama.s.alleen om die reden al niet.Wel goed op voor berijden het word een fikse wandeling en camera verrekijker mee nemen en goede schoenen aan trekken.

henk
Dit voorstel ligt er al jaren aan de Duitse kant maar nu er mee begonnen is worden jullie pas wakker. 830 toeristen gemiddeld per dag in Groesbeek lijkt me wel heel veel. Met name de landelijke partijen hebben de pomphouders aan de Nederlandse kant ook al laten vallen en de accijns hier worden alleen maar verhoogd. Jullie zijn gewoon te laat. Dat “helpen” van die mensen hadden jullie al veel eerder moeten doen. Jullie willen de subsidies laten vervallen, juist met die subsidies was zonne energie aantrekkelijk en windenergie niet in Gelderland met andere woorden wel bij de buren in… Lees meer »
kloeke

Nachtboswachter….je hebt wel gelijk…voor die gasten telt maar 1 belang en dat is geld maken.ook die bomenkap,dat is gewoon de kas spekken.

De nachtboswachter

Kloeke met jou kan ik praten dank.even tussen haakjes Hans peters hoe denk jij nou.en niet reageren zo als deze heren het willen horen gewoon zo als je zou denken als je geen raadslid zou zijn.lijkt me toch niet zo moeilijk dan.

henk

waarom moet hans Peters telkens reageren? loop er naar toe als je zijn mening wil weten.

Hans

Binnen kort verkiezingen, op 20 Maart weten ze niet eens meer waar Berg en Dal { Groesbeek } Ligt… Na 20 November is er ook niemand uit de landelijke politiek langs geweest…

De nachtboswachter

Nou Henk hij is nooit thuis en vaak is hij moe.dat dank je de duivel hij is altijd bezig voor sociaal Groesbeek.terwijl er meer binnen die partij zitten die ook wat kunnen doen.

www.hanspeters.eu
Nachtboswachter nog maar weer een reactie, je weet het antwoord eigenlijk al. Ik ben tegen windmolens op die plek in het Reichswald, het gebied is te kwetsbaar. Ik ben tegen de massale bomenkap die Staatsbosbeheer uitvoert. Ik noem het schandalig wat er in de Groesbeekse bossen gebeurd. De milieubeweging maakt zich druk over een fietspad, voor de duidelijkheid ik was niet voor het fietspad, maar dat er niks van ons bos overblijft, daar hoor ik niets van. Diesel lekkende zaagmachines, we hebben daar foto’s van er is een internetpagina [email protected] Eigenlijk weet je dat en inderdaad het klopt dat ik… Lees meer »
bosbes

@hanspeters: je suggereert dat Staatsbosbeheer door kan gaan met bomenkap, omdat de milieubeweging er niks tegen zou doen. Met andere woorden, problemen op gebied van natuur en milieu kunnen alleen aangepakt worden indien/wanneer de milieubeweging zich ermee bemoeit. Ik denk dat het inderdaad zo is. Van een gemeenteraad hoeven we niets te verwachten. Zo zal het ook met het windmolenpark gaan, de gemeenteraad stuurt hooguit een briefje met een standpunt, maar de actiegroep procedeert en de rechtbank bepaalt. Hopelijk zijn er binnenkort zoveel burgers in opstand gekomen tegen het windpark dat het hele plan van te voren wordt afgeblazen.

Gruusbekker
Wel allemaal lekker veel energie blijven gebruiken maar ook vrolijk doorgaan met Duitsland de maat nemen. Terwijl men daar de moed heeft gehad om alle kerncentrales te sluiten en volop in te zetten op duurzame energie. En wat doet Nederland…… Vrolijk doorgaan met fossiele brandstoffen, Groningen de grond in laten zakken en door elkaar laten schudden. Wat een onzin, ook van onze nieuwe wethouder om tegen windmolens in het Reichswald te zijn. In zee mogen ze niet staan, langs de Rivieren mogen ze niet staan, in het bos mogen ze niet staan enz enz. Zo gauw er ergens een plek… Lees meer »
wpDiscuz