De Halt-straf in Groesbeek

De gemeente voert al een aantal jaren een integraal beleid op jeugdoverlast. Dit betekent dat alle factoren die van invloed zijn op jeugdoverlast in samenhang worden aangepakt.

Hierbij werken gemeente, politie en jongerenwerk nauw samen. Ook de contacten met andere partners als Halt en IrisZorg zijn erg goed. De politie maakt, waar mogelijk, regelmatig gebruik van de mogelijkheid om door te verwijzen naar Halt en dat blijkt ook wel uit de cijfers. In Groesbeek kregen in 2014 25,9 van de 1000 jongeren die de fout ingingen een Halt-straf. In vergelijking: in Nijmegen waren dat er 15,4 en Arnhem 12,7.

Halt biedt jongeren de kans om hun strafbare gedrag recht te zetten zonder dat dit langdurige gevolgen heeft. Als een jongere de Halt-straf naar behoren afrondt, voorkomt hij dat hij wordt doorgestuurd naar justitie. Deze manier van werken sluit erg aan bij het beleid dat de gemeente voert op overlast.

Experimenteren hoort bij de leeftijd, maar moet wel begrensd worden. Wanneer een jongere vaker in contact komt met de politie wordt er wel doorverwezen naar justitie.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: Gemeente Groesbeek-Berg en DalTags:
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 6 mei, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 6 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Groesbeker

Ik kijk niet op van die cijfers, in Groesbeek mogen ze doen en laten wat ze willen, niemand wie er op let. Als er dan eens politie langskomt dan valt ongewenst gedrag direct op en mogen ze naar halt.

opvoeding

Gewoon een gebrek aan opvoeding. Normen en waarden zijn hier blijkbaar anders als in de rest van Nederland.

B.Eerput

Nou die cijfers zeggen dus helemaal niks, deze kunnen ook zeggen: In Groesbeek is de politie milder, ze geven jongeren een kans een strafblad te voorkomen door een HALT traject te doorlopen. Pas als je ook criminaliteitscijfers van jongeren erbij zet krijg je een completer beeld.

henk
Op zich vind ik een HALT project prima, maar dan moet het ook zeker zin hebben en er van geleerd worden en hopelijk niet in herhaling vallen. Soms zijn er projecten die jongeren moeten uitvoeren wat ze misschien wel leuk vinden. Brandweer kazerne poetsen en de bluswagens wassen. dat vinden ze ook nog eens leuk met gevolg dat herhaling van het delict logisch lijkt. De straf moet wel over een komen met het delict. Verder zie ik nergens dat er iets gebeurd met de ouders, m.i. ligt daar namelijk de bron van de opvoeding. Als je in aanmerking komt voor… Lees meer »
De nachtboswachter

Experimenteren noemt men het.ik noem het doorschuiven.

kloeke

Wacht maar een paar jaar….De regel om op de stekkenberg te wonen is dat je minimaal 1 kind moet hebben,word leuk over een jaar of 5 tot 10 en dan ook nog veel die buiten Groesbeek komen.
groesbeek is niet meer voor groesbekers!!!je word je eigen dorp uitgejagen……..

wpDiscuz