Vreemde talen in Orientalis

Met zijn hemelvaart laat Jezus zijn apostelen achter in verwarring.

Pinksteren_2015_Orientalis-MPO

Dan daalt er een vuur dat boven hun hoofden lijkt te branden en ineens spreken ze allerlei talen. Met een nieuw zelfvertrouwen trekken de apostelen er op uit om het evangelie te verspreiden. De naam ‘Pinksteren’ komt van het Griekse woord ‘pentakosta’, dat betekent ‘vijftigste’ en Pinksteren valt dan ook op de vijftigste dag na Pasen.

Het christelijke Pinksteren is verwant aan het joodse wekenfeest (Sjawoe’ot). Beide feesten herdenken een ontmoeting tussen hemel en aarde en het begin van een georganiseerde godsdienst; Mozes ontving de joodse wet (o.a. de Tien Geboden) en daarmee begint de joodse godsdienst en de apostelen ontvingen de Heilige Geest en daarmee begint de christelijke kerk. Beide feesten zijn ook oogstfeesten, het Joodse Sjawoe’ot in de letterlijke zin en Pinksteren in het oogsten van nieuwe gelovigen.

Het Wekenfeest
• Leer zaterdagmiddag 23 mei a.s. in het Joodse dorp het Wekenfeest kennen met bijzondere aandacht voor de “Tien Woorden” en het verhaal van Ruth.

Extra rondleiding:
• Gratis deelname op zaterdag 23 en op zondag 24 mei om 13.00 uur
• Extra activiteiten ‘vreemde talen’:
– Activiteit ‘REN JE ROT’ op zondag 24 en maandag 25 mei om 13.30 en om 15.00 uur op het Plein van Pilatus in de Romeinse Straat
– Activiteit ‘FLUISTEREN’ in de woestijn op zondag 24 en maandag 25 mei tussen 13.30 en 15.00 uur.

Verder worden er tijdens de Pinksterdagen in de Romeinse straat olijven en paling gerookt. U kunt hiervan proeven en ze zijn volop verkrijgbaar bij de Romeinse Herberg. De bakkerij en de notenbar in de Romeinse straat zijn geopend!

Nieuw te bezichtigen vanaf Pinksteren
• Een kunstwerk, de Windtempel, is als een achtergelaten offerplaats. Als of een nomadisch volk deze plek heeft gebruikt voor haar rituelen en offeranden en daarna weer verder is getrokken naar andere oorden.

Laatste kans t/m 25 mei 2015
• Ontdek op eigen gelegenheid de feesten van het voorjaar. In het museumpark staan feesttafels gedekt voor de grote feesten van jodendom, christendom en islam. Bij de kassa is een routeboekje voor €1 verkrijgbaar met achtergrond informatie.
• Expositie Paaseieren, kunstwerken geïnspireerd op de vorm van het paasei. In de expositie staan ruim 70 van deze paaseieren opgesteld.

Zondag 24 en maandag 25 mei is het museum vanaf 11.00 uur geopend! Speciaal dit weekend: Familieticket (twee volwassenen met twee kinderen -4 t/m 15jr) voor € 25,-.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 20 mei, 2015 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Vreemde talen in Orientalis

Reageren is niet toegestaan.