Actiegroep Tegenwind Reichswald blijft tegengas geven

De plannen voor een windpark met 12 windturbines 200 meter hoog worden steeds definitiever. De testmast is geplaatst, en de gemeente Kranenburg gaat door met de voorbereidingen om tot een definitief besluit te komen.

Reactie op “eenzijdig artikel”

Na de bezwaarronde bij de Bezirksregierung Düsseldorf was het een tijdje stil, totdat in het Kranenburgse huis-aan-huis krantje Rathaus-Echo een volgens Tegenwind Reichswald “eenzijdig pro-windpark artikel” stond. Als reactie hierop heeft de actiegroep een Reichswald-Echo geschreven met daarin al hun bezwaren tegen het windpark. Deze is tijdens een grote flyer actie samen met sympathisanten huis aan huis verspreid in Kranenburg. Omroep Gelderland was hierbij uitgenodigd en heeft opnames gemaakt en deze uitgezonden.

Landelijke aandacht

Dit bleef niet ongemerkt; het dagblad Algemeen Dagblad (AD) kwam langs voor een interview. Na plaatsing van het artikel volgde er veel aandacht in de landelijke pers, in landelijke nieuwsuitzendingen op de radio en andere dagbladen, waaronder het dagblad Trouw en later een artikel in het vakblad Binnenlands Bestuur. Met name kwam hierin ter sprake dat buurlanden rechten zouden moeten hebben op inspraak bij grensoverschrijdende projecten. Dit speelt niet alleen bij het windpark in het Reichswald, maar langs de gehele rijksgrens, met name langs Limburg. CDA-Europarlemantariër Jeroen Lenaers heeft deze problematiek in het Europees parlement onder de aandacht gebracht.

BBQ

Afgelopen woensdag had Tegenwind Reichswald een barbecue met politici uit Nederland en Duitsland georganiseerd, om van gedachten te wisselen over plannen voor het windpark in het Reichswald. “De avond was goed bezocht, en wij waren tevreden met het verloop”, aldus de actiegroep.

Zitting

De dag daarna stonden de plannen voor de ontwikkeling van windindustrie in het Reichswald op de agenda voor de zitting van de commissie “Planning en Milieu” van de Gemeente Kranenburg. Tot de onderwerpen behoorden de wijziging van het bestemmingsplan en de start van het proces voor de publieke voorlichting. Deze zitting was openbaar, leden van Tegenwind Reichswald en aanhangers hebben vooraf protest gemaakt en ook deelgenomen aan deze openbare zitting.

Groen licht

De commissie heeft met 2 stemmen tegen en 1 onthouding groen licht gegeven voor wijziging van het bestemmingsplan. Dit houdt in dat tijdens de gemeenteraadsvergadering van 18 juni 2015 een definitief besluit genomen zal worden tot wijziging van het bestemmingsplan, waarop vervolgens inspraakrondes, door middel van zienswijzen en bezwaarschriften, ook voor Nederlandse burgers, zullen volgen.

Internet

“Dit moment mag niet ongemerkt voorbij gaan”, zegt de actiegroep. “Houd daarom de Facebookpagina Gegenwind.Tegenwind.Reichswald en website www.tegenwindreichswald.eu goed in de gaten, zodat velen protest aan kunnen tekenen”.

Hulp

Ondertussen wordt er druk geflyerd met het flyer- en actieteam, met name rond Kessel en Goch, waar 23 juni een informatieavond houden wordt. “Er rest ons niet veel tijd meer, Tegenwind Reichswald kan goed hulp gebruiken. U kunt lid worden, een donatie geven, en u aanmelden voor het flyer- en actieteam. Hoe meer sympathisanten helpen, hoe meer actie gevoerd kan worden tegen het windpark in het Reichswald”, besluit de groep.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 3 juni, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 2 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
wim fletcha

weg met die geldverslindende rotzooi.

John Reijmers

Beste mensen.
Hier de oplossing.
Neem Kranenburg letterlijk en figuurlijk de wind uit de zeilen!
Plan vanuit de Nederlandse kant dezelfde windmolens! Groter mag ook.
Aan gene zijde zal de opbrengst niet meer de moeite waard zijn. En gaat het hele verhaal niet door.
Wel doorzetten! Baat het niet……

wpDiscuz