‘Buitenspeeldag’ op 10 juni

Na school buiten spelen. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Op woensdag 10 juni is het ‘Buitenspeeldag’.

GGD_GelZuid_Buiten_Spelen-DGB

In veel gemeenten worden straten afgesloten om kinderen lekker te laten buitenspelen, niet gehinderd door verkeer. Dat het stimuleren van buitenspelen belangrijk is blijkt uit de GGD Kindermonitor. Bijna een op de vijf kinderen speelt gemiddeld hooguit een kwartier per dag buiten.

Buitenspelen is gezond

Met de Buitenspeeldag willen de initiatiefnemers (Jantje Beton en Nickelodeon) kinderen stimuleren om vrij en avontuurlijk buiten te spelen. Buitenspelen maakt kinderen vrolijk en blij. En nog belangrijker: buitenspelen prikkelt de fantasie en is goed voor sociale vaardigheden, motoriek en gezondheid. In een tijd waarin veel kinderen te dik zijn, is bewegen belangrijk. Regelmatig voldoende bewegen verlaagt de kans op diverse chronische ziekten en aandoeningen later in het leven. Daarom is het goed als kinderen leren dat actieve lichaamsbeweging, zoals buitenspelen, fietsen, wandelen en sporten vanzelfsprekend is.

GGD Kindermonitor

Uit de Kindermonitor blijkt dat bij 4-12 jarigen bijna 60% van de totale beweging komt van het buitenspelen na schooltijd. Gemiddeld zo’n 53 minuten per dag. Er zijn echter grote verschillen. Bijna een op de vijf (19%) kinderen speelt na school maximaal 15 minuten per dag buiten en 17% speelt 15-30 minuten per dag buiten. Kinderen uit lage SES-gezinnen spelen vaker buiten. Meisjes spelen minder buiten dan jongens.

Ook tussen de gemeenten in de regio zijn er verschillen. In Tiel speelt een kwart van de kinderen minder dan een half uur per dag buiten. Gemeenten waar kinderen relatief veel buiten spelen zijn Maasdriel, Neder-Betuwe, Neerijnen, (voormalig) Ubbergen en West-Maas en Waal.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichten



Tags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 9 juni, 2015 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on ‘Buitenspeeldag’ op 10 juni

Reageren is niet toegestaan.