D66 verbijsterd over windmolenbesluit Kranenburg

D66 Berg en Dal wil de locatie van windmolens in het Reichswald op de Groesbeekse en Gelderse agenda plaatsen en het politieke debat aangaan.

Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Dit om te bezien op welke wijze de gemeente Groesbeek – Berg en Dal druk uit kan oefenen tegen het besluit tot plaatsen van 12 megagrote windturbines. “Wij hebben de uitvoerige argumentatie van onze inwoners tegen plaatsing van de windmolens beluisterd. Het is onvoorstelbaar dat het financiële gewin doorslaggevend blijkt”, aldus D66-woordvoerder Gerhard Boot.

Niet in landschapsgevoelige gebieden

Nog geen twee weken geleden heeft D66 samen met afvaardigingen van CDA en GroenLinks en enkele Kranenburgse raadsleden zich uitvoerig laten informeren door het burgerinitiatief “Tegenwind/Gegenwind”. D66 is overtuigd van het belang van de zoektocht naar duurzame en groene energie. Dus plaatsing van windturbines langs grote infrastructuren zoals snelwegen, kanalen of op bedrijfsterreinen juicht zij van harte toe. Maar niet in landschapsgevoelige gebieden zoals het oostelijke deel van het Rijk van Nijmegen.

Samenwerking

“Het is onbegrijpelijk dat er geen aansluiting gezocht wordt met de Windvisie zoals de provincie Gelderland heeft vastgesteld’” aldus D66 Berg en Dal. “Daarin is geen plaats voor windmolens in dit gebied. De Ooijpolder is zelfs een taboegebied. Het is de hoogste tijd dat euregionaal wordt samengewerkt juist in de grensstreek waar men rekening met elkaar dient te houden en juist omdat we formeel geen stem hebben (aan de overkant), zegt de partij.

Weinig actie

D66 Berg en Dal heeft desondanks als partij in maart 2015 een bezwaarschrift ingediend bij de Bezirksregierung in Düsseldorf om het geluid van deze zijde te laten horen. Ook zijn al eerder mondelinge vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders van Groesbeek – Berg en Dal, maar volgens D66 gebeurt er te weinig. “Wij zullen nu ook andere gemeenten en de provincies gaan benaderen om onze euregionale visie uit te dragen”

Besluit raad Kranenburg

Ondanks het Nederlandse verzet heeft de raad van het Duitse dorp Kranenburg donderdagavond in grote meerderheid een wijziging in het bestemmingsplan goedgekeurd. Daarmee is het windmolenpark weer een stapje dichterbij. 19 raadsleden stemden voor, twee tegen. Vijf raadsleden onthielden zich van stemming. Een petitie tegen de komst van de windmolens is inmiddels 700 maal ondertekend.

Dossier windmolenpark Reichswald

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 21 juni, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 4 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
ben.helder

Ik begrijp bij voorbaat dat het cynisch klinkt wat ik nu schrijf maar als Groesbeekse politici doorgaans niet willen luisteren naar wat de gewone burger ergens van vindt en zelfs arrogant doordrukken van wat deze politici zelf willen dan is nu een oude volkswijheid op z’n plaats die stelt:
“Wat U niet wilt dat U geschiedt, doe dat ook een ander niet.”
De D66 “verbijstering” is in mijn ogen naîef.

Sprookje

Het lijkt me een beetje ” mosterd na de maaltijd”. Deze plannen zijn niet van gisteren! Dat de provincie Gelderland geen steun biedt aan de actievoerders getuigt van “boter” op je hoofd hebben”. Wat een lachertje, dat Limburg en Gelderland niet op 1 lijn zitten in deze zaak.
Een paar jaar geleden bedreigden giftige afvalstoffen, gedumpt op Duits grondgebied, de drinkwatervoorziening van Enschede. Geen reactie van de provincie.
Totdat er een ramp gebeurd….!
Ik pleit voor een duidelijke Europese aanpak. Binnen 10 km van de landsgrenzen geen activiteiten, die schade kunnen toebrengen aan buurlanden met hun inwoners.

In februari 2015 is een Provinciaal Statenlid van VVD in Groesbeek geweest. Hij had op het windenergiebeleid van Provincie Gelderland, waar woonplaatsen zijn aangewezen een amendement ingediend, waarin buurgemeenten ook inspraak zouden moeten hebben bij ontwikkeling windmolenparken. CDA, PVV, en nog een partijtje hadden dit gesteund, waardoor aangenomen door provincie Gelderland. In december 2014 heeft minister Kamp provincie Gelderland teruggefloten en die VVDer op plek 16 gezet tijdens de Statenverkiezingen. En wat zie je nu, windmolenpark Nijmegen wordt ook in gemeentegrens geplaatst, in Oldebroek ook discussie hierover. Ervaren Statenlid door onmogelijke plek niet herkozen. Beste D66, CDA Groesbeek heeft op… Lees meer »
Grensgeval
Hoezo incompetente raad van Kranenburg???? De raad van Kranenburg is democratisch gekozen door de inwoners van Kranenburg. Op een enkeling na is de voltallige gemeenteraad voor de komst van de windmolens. Dus de inwoners van Kraneburg hebben massaal een incompetente raad gekozen…. Terwijl Nederland door de rechter gedwongen moet worden om de uitstoot Van broeikasgas daadwerkelijk te verminderen ( met 25% in 2020!) neemt Kranenburg zijn verantwoordelijkheid! Weg met kernenergie, minder fossiele brandstoffen, minder afhankelijk van het gas van Poetin! Wat is daar mis mee??? In Nederland is de uitstoot van CO2 ondanks alle afspraken alleen maar toegenomen. Als dan… Lees meer »
wpDiscuz