Bewonersavond Voedselpark Beek

Maandag 6 juli vond in het Kulturhus in Beek een bewonersavond plaats over het Voedselpark in Beek.

Voedselpark_Beek_2014_cover-DGB

Een aantal omwonenden had bij de gemeente aangegeven zich zorgen te maken over de ontwikkeling van het Voedselpark. Tijdens de bewonersavond gaven professionals uitleg over het Voedselpark en zijn de zorgen van de omwonenden besproken. Wethouder Ria Barber leidde de avond.

Zorgen

De zorgen van een aantal omwonenden richten zich vooral op het aanzien van het park. Er groeit nu veel zuring en distel en dat is volgens die omwonenden geen gezicht. Sommige omwonenden gaven aan meer last te hebben van ratten, muggen, hooikoorts en onkruid in eigen tuin sinds het Voedselpark is aangelegd. Daarnaast ervaren verschillende omwonenden overlast van hondenpoep in het Voedselpark en van afval en stilstaand stinkend water in de sloot.

Permacultuur

Deskundige Wouter van Eck legde het idee achter het Voedselpark uit. Hij vertelde dat het Voedselpark is aangelegd volgens de principes van de Permacultuur. Dat betekent dat de tuin door het ontwerp en de gekozen planten weinig onderhoud nodig heeft. In het Voedselpark staan veel bomen en planten met eetbare vruchten. Die zijn nu echter nog klein en daardoor bijna onzichtbaar. Op dit moment zijn vooral de zuring en distels zichtbaar en lijkt het Voedselpark meer op een veld onkruid. Deze situatie blijft absoluut niet zo. Van Eck legde uit dat zuring en distel pioniersplanten zijn die in deze fase vooral zorgen voor voeding en lucht in de bodem. Als de gewenste bomen en planten groter worden, zorgen die voor steeds meer schaduw waardoor zuring en distel vanzelf verdwijnen. Dit proces duurt nog zo’n twee jaar.

Afspraken

Of de overlast van muggen, hooikoorts en onkruid door het Voedselpark komt is nog maar de vraag. De weersomstandigheden dit voorjaar spelen daar een grote rol. De gemeente heeft wel toegezegd om te onderzoeken of er sprake is van een rattenplaag. De stuurgroep van bewoners zorgt dat de beukenhaag wordt ingekort en dat de paden begaanbaar blijven. Aan hondenpoep en afval kan de gemeente niet veel doen. De gemeente zorgt dat er wat vaker gecontroleerd wordt bij het Voedselpark, maar de oorzaak ligt in het gedrag van mensen zelf. De gemeente nodigt bewoners over een jaar uit voor een evaluatiebijeenkomst. Actuele informatie over het Voedselpark vindt u op de Facebookpagina www.facebook.com/voedselparkbeek

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 22 juli, 2015 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Bewonersavond Voedselpark Beek

Reageren is niet toegestaan.