Ooievaarsjongen Waldorf en Statler uitgevlogen

Eindelijk was het dan zover; bij de familie Gesthuizen uit Millingen aan de Rijn zijn op maandag de ooievaarsjongen Waldorf en Statler uitgevlogen.


Foto en rechten: Roland Gesthuizen.

In ruim 2 maanden tijd zijn beide jongen uitgegroeid tot volwassen ooievaars. Instinctief foerageren zij nog dicht in de buurt van hun nest. De ouders, Hannelore en Hendrik, laten hun jongen meer aan hun lot over. Slechts enkele keren per dag worden beide jongen nog door hun ouders gevoerd.

Nestbouwen

Nestbouwen is één van de vaardigheden die de jongen nu al wordt aangeleerd en het is kostelijk om te zien hoe in het nest met takjes heen en weer wordt gesleept. “Vanaf ons dak houden Hannelore en Hendrik op gezette tijden een oogje in het zeil wat de twee aan het uitvreten zijn. Zodra Waldorf en Statler hun ouders in hun vizier hebben gedragen zij zich als een stel huilbaby’s, die om aandacht vragen”, aldus de familie Gesthuizen.

Trektocht

Het duurt niet lang meer voordat ze aan hun trektocht beginnen. Nog niet wetend wat hun te wachten staat liggen op de tocht naar het zuiden veel gevaren op de loer. Ook een uitputtingsslag kan funest voor hun worden. Net zoals de renners in de Tour de France, moeten Waldorf en Statler ook de grote alpenreuzen zien over te komen. “Hopelijk hebben onze jongen net zo’n topconditie als Chris Froome en Robert Gesink en halen zij de eindstreep. En wie weet, mogen we één van hen als ze over twee – drie jaar geslachtsrijp zijn, weer terugverwachten op het nest waar ze nu groot zijn gebracht”.

Ouders eten jonge ooievaars

Begin mei waren er vijf ooievaarsjongen. Door de aanhoudende droogte en relatief koude nachten waren er onvoldoende regenwormen en insecten voorradig om alle jongen groot te brengen. “We vermoeden dat de ouders twee jonge ooievaars hebben opgegeten, zeker als ze nog klein zijn komt dit wel vaker voor. Eén ooievaarsjong lag onder het nest en is door Hannelore of Hendrik uit het nest gegooid”, liet Roland Gesthuizen enkele weken geleden al weten.


Foto’s: Roland Gesthuizen.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nlTags:
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 23 juli, 2015 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Ooievaarsjongen Waldorf en Statler uitgevlogen

Reageren is niet toegestaan.