Overlevende atoombom Nagasaki vertelt verhaal in Kulturhus Beek

Op zondag 9 augustus 2015 wil men in het Beekse Kulturhus samen even stilstaan voor Vrede in onszelf en in de wereld. Op precies dezelfde dag wordt er in Nagasaki (Japan), waar 70 jaar geleden de atoombom viel, ook voor vrede gebeden.

Atoombom-overlevende

Dhr. W. Buchel van Steenbergen (95 jaar oud) is op 9 augustus in het Kulturhus aanwezig. Hij was een van de krijgsgevangenen uit Nederland Oost-Indie die de atoombom in Nagasaki overleefde en vertelt die dag zijn verhaal. Hij is in 2014 door de stad Nagasaki officieel erkend als slachtoffer van de atoombom. Klik hier voor een KRO-docu over Dick Buchel van Steenbergen.

Expositie

In hetzelfde gebouw kunt u de dubbelexpositie ‘De atoombom en de mensheid’ en ‘Tekenen van Hoop’ bezoeken. Deze zijn tentoongesteld vanaf 17 juli t/m 15 augustus door ‘Werkgroep Vredesinitiatieven Groesbeek’. Er wordt tevens muziek gespeeld, kalligrafie-kunst vertoond en gemaakt, en u kunt meedoen om kraanvogels te vouwen. Dit laatste staat symbool voor vrede en lang leven.

Rob Schouten

De organisatie vraagt ook u aandacht voor Rob Schouten, de zoon van een atoombom-overlevende. Hij gaat op 9 augustus de 70e herdenkingsceremonie in Nagasaki bijwonen en heeft zijn eigen site: www.imaginepeacenow.nl

Info

Datum en tijd : 9 augustus van 13:00 uur tot 16:00
Plaats: Foyer in Kulturhus Beek (Roerdompstraat 6, Beek GLD)
De lezingen: Dhr. W. Buchel van Steenbergen en Mw. E. van Loo (auteur ‘memoirs Paul Couvret’)
Entree : Gratis

Iedereen is op 9 augustus van harte welkom in Beek.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 27 juli, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 2 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Toontje

Goed dat de bom werd gegooid. Dit eindigde WO2 in Azië. Zonder het gebruik van de bom was Japan niet gecapituleerd en had eiland voor eiland veroverd moeten worden door de Amerikaanse soldaten. Dat had veel en veel meer slachtoffers gemaakt dan de bom. Hopelijk is hier bij het kraanvogels vouwen ook aandacht voor.

De nachtboswachter

Toon zegt wel hoe het zit.

wpDiscuz