1000 handtekeningen tegen Windpark Reichswald

De petitie tegen de komst van een windmolenpark in het Reichswald is meer dan 1000 keer ondertekend.

Windmolenpark_Reichswald_vanaf_7heuvelenweg-ABO
Windmolens Reichswald vanaf de Zevenheuvelenweg. Foto: Projectontwikkelaar ABO.

Online petitie

Sinds eind juni is het mogelijk voor allen die tegen het windturbinepark zijn, een online petitie te ondertekenen. Volgens het recht van petitie (artikel 44) heeft iedere burger van de Europese Unie en iedere natuurlijke- of rechtspersoon met verblijfplaats of statutaire zetel in een lidstaat het recht om een verzoekschrift tot het Europees Parlement te richten. In slechts vier weken tijd zijn er 1000 digitale handtekeningen verzameld.

“Schade”

Het windpark, 12 windturbines met ieder een hoogte van 200 meter, dat strak langs de rijksgrens met Gennep en Groesbeek door de Duitse buurgemeente Kranenburg gerealiseerd zal worden, heeft volgens actiegroepen veel nadelige grensoverschrijdende gevolgen. “Het windturbinepark zal schade toebrengen aan de natuur en aan de lokale economie. Dit laatste met name door de te verwachte afname van het toerisme”, zeggen leden van Tegenwind/Gegenwind Reichswald.

“Daling van huizenprijzen”

De groep stelt zelfs dat (voornamelijk Nederlandse) omwonenden dankzij het Kranenburgs initiatief geconfronteerd zullen worden met een daling van de huizenprijzen. “Daarnaast zal het Reichswald een onomkeerbare schade oplopen door de kap van bomen en verwoesting van de bodem en grond- en kwelwater. Tevens zal door geluid, slagschaduw en lichtvervuiling van de windturbines de gezondheid en het welzijn voor mens en dier in gevaar komen.” Projectontwikkelaar ABO Wind: “Om eventuele conflicten met vogels, vleermuizen en andere kwetsbare soorten te vermijden, laat ABO Wind sinds oktober 2014 een uitgebreid soortenbeschermingsonderzoek uitvoeren. De werkzaamheden voor het onderzoek duren in totaal twaalf maanden”

Bouw verhinderen

De plannen van de Kranenburg tonen, zegt Tegenwind/Gegenwind Reichswald, weinig affiniteit met een goed nabuurschap, terwijl dit wel door de lidstaten van de Europese Unie met elkaar is afgesproken. Het uiteindelijke doel van de petitie is het Europese Parlement te verzoeken zich duidelijk uit te spreken tegen de aanleg van het windturbinepark in het Reichswald en al het mogelijke te doen om de bouw te verhinderen.

Voordeel weegt niet op tegen nadelen

Een belangrijk argument dat Kranenburg gebruikt om wél tot een bouw van het windpark over te gaan, is een daling van het verbruik van fossiele brandstoffen en daarmee het omlaag brengen van de uitstoot van broeikasgassen. Tegenstanders zeggen echter dat dit (kleine) voordeel niet opweegt tegen de onomkeerbare schade aan natuur en milieu als gevolg van de bouw en functioneren van dit mega-windpark. “Windparken zijn in essentie prima, maar niet in cruciale (beschermde) natuurgebieden.”

Aantrekkelijk door windsnelheid Kartenspielerweg

Met een windsnelheid van 6,4 meter per seconde op naafhoogte is de standplaats langs de Kartenspielerweg uiterst aantrekkelijk voor de bouw van een dergelijk park. Twaalf windturbines produceren hier zo veel duurzame en klimaatvriendelijke stroom als 98.000 mensen thuis verbruiken. “Er kunnen bestaande wegen worden gebruikt, zodoende kunnen de ingrepen in het bos relatief beperkt blijven”, aldus ABO-Wind.

Economische voordelen

Het windpark in het Reichswald zal een belangrijke bijdrage leveren aan de klimaatbeschermingsdoelen van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, aldus de voorstanders van het project. Uiterlijk in het jaar 2020 moet 15 procent van de stroomproductie uit windenergie komen. “De te verwachten stroomopbrengst van het windpark weegt op tegen de ingreep in de natuur. De twaalf windturbines reduceren de CO2 -uitstoot jaarlijks met 88.000 ton.” Het windpark moet de regio grote economische voordelen opleveren: pachtinkomsten, bedrijfsbelastingen en lokale bouwactiviteiten.

Als alles volgens planning verloopt is het windmolenpark eind 2017 in gebruik.

Klik hier voor de online petitie.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 28 juli, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 22 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Marcel

Teken die petitie als je dit windmolenpark niet ziet zitten.

De nachtboswachter

Bij deze.duizend en een.

Grensgeval

Waar kan ik de petitie vóór het windpark tekenen om daarmee Kranenburg te steunen in het streven naar duurzame energie?

goffer

@grensgeval…jij hebt ook het verstand van een theedoek.
Zeg dan gewoon dat jij voor die uit de kluiten gewassen ventilatoren bent,maar niet zo een domme vraag aub.

Toontje

Helaas Grensgeval, dat kan niet. Die hebben heden ten dage al veel te veel te zeggen . Wie had ooit gedacht dat het grootkapitaal (de initiatiefnemers van vele windmolens, die hun winsten boeken uit de overheidssubsidies, belastinggeld dus) en het linkse gedachtegoed elkaar zouden vinden… Wil je het verhaal van windmolens ook eens van de andere kant horen, lees dan http://www.dagelijksestandaard.nl/2015/05/een-simpel-rekensommetje/

Toontje

Duizend klinkt veel, maar kom op mensen! Hoeveel inwoners tellen Groesbeek, Gennep, Kranenburg, Ven Zelderheide, om er maar een paar te noemen? Tekenen dus als je tegen die geldverslindende gedrochten bent! Laat je je een rad voor de ogen draaien? En als je nu als tegenstander niet tekent, straks niet neulen als die dingen er toch komen, hè.

karin

Ik heb ook al gezocht Grensgeval, maar het lijkt not done om voor de molens te zijn.

Tegen kan ik niet zijn aangezien ik nog niet één steekhoudend argument heb gehoord.

Hemelsbreed

Nou karin, ik kom er dan hemelsbreed 500 meter vanaf te zitten en kan die dingen dan horen,zeer lage brom.maar ja daar hebben jij en grensgeval geen last van dus kunnen ze komen.

Toontje

@Karin: Op zoek naar steekhoudende argumenten tegen windmolens in het algemeen? http://www.dagelijksestandaard.nl/2015/05/een-simpel-rekensommetje/

Toontje

Een rood duimpje geven is makkelijker dan aangereikte argumenten weerleggen. En het lucht zo lekker op… 😉

Toontje

Oh, wat zit links hier in een politiek correcte spagaat! Windmolens zijn toch goed voor het milieu en klimaat, maar nu komen ze in een prachtig natuurgebied en dat kan natuurlijk ook niet, want dan wordt het bos kapot gemaakt. Dus nu geen windmolens, maar dan komt de energie van kolengestookte centrales. Dus, euh… HELP! Tsjonge.

Lulpiep

Pokke-dingen

Luis
Het ondertekenen van deze petitie helpt niet echt ben ik bang, maar toch teken ik de petitie omdat ik vind dat iedereen zijn/haar stem moet laten horen. Chapeau voor de volhouders en de vereniging Gegenwind ! Mensen ga in ieder geval niet achterover zitten en achteraf het grootste woord voeren. Onze vriendelijke Oosterburen kijken vooral naar hun eigen economisch gewin en houden totaal geen rekening met de belangen van aanwonenden en andere belanghebbenden. Ze houden zeker geen rekening met flora en fauna op deze prachtige plek in het Reichswald. Deze gedrochten van windmolens zijn echt afschuwelijk op deze plek, het… Lees meer »
Antoon

Kan me er nie druk um make !

Grensgeval
Nederland heeft zijn energie van gas (weten ze in Groningen en Rusland alles van) , olie (weten ze in het midden oosten alles van) en kernenergie ( weten ze in Japan en Rusland alles van.en…. 3 % schone energie, poe poe, goed bezig! Zo gauw je in Nederland begint over schone duurzame energie krijg je gezeik over schitterende zonnepanelen, herrie makende en horizon vervuilde windmolens enz. Zelfs als je ze een kilometer uit de kust op zee zet krijg je de meest vreemde argumenten tegen. Nee, minister Kamp zoekt het liever in kernenergie en schaliegas! Ik woon ook binnen 500… Lees meer »
Hemelsbreed

@grensgeval,met je laatste opmerking bewijs je helemaal dat je totaal niet weet waarover je het hebt.laat je eens goed informeren en al helemaal als je er vlakbij komt te wonen.
Ik ben voor groene energie maar niet ten koste van mijn leefgenot.

Grensgeval

Je bedoelt ik ben voor drempels windmolens enz maar niet bij mij in de buurt.
NIMBY noemt men zoiets.

kloeke

Je vergelijkt appels met peren….jij zegt dat je er ook vlakbij komt te wonen…heb je gekeken naar de gevolgen?je gezondheid staat op het spel,is onderzoek naar gedaan en je word gek van het geluid,een zeer lage brom….of je snapt het niet en zo iemand noemen ze een downie. ….

Grensgeval
Ik woon in Goch. Daar tel ik 27 windmolens waar ik vlakbij woon. In mijn achtertuin dus. Ik heb totaal geen klachten en niemand bij mij in de buurt dus ik weet echt wel waarover ik praat! Mijn wasmachine, droger , koffiezetter, tv enz enz enz draaien veelal op wind en zonne energie en daar ben heel ik blij om. Als je wel de lusten van stroom wil maar niet de lasten wordt het een lastig verhaal! Waar ik blij van wordt is dat ik niet afhankelijk ben van olie uit het midden oosten, schaliegas uit Amerika, aardgas uit Rusland… Lees meer »
kloeke

Dan zet er daar nog 12 bij….probleem opgelost.

wpDiscuz