[Update] Parkeerplaatsen nabij dorpshuis Kerstendal

In de buurt van de Kerstendalseweg/Nachtegaalweg, waar ook dorpshuis Kerstendal gelegen is, komen geen extra parkeerplaatsen. Dit hebben burgemeester en wethouders dinsdag (25 augustus) besloten.

Locatie mogelijke parkeerplaatsen aan de Nachtegaalweg. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Locatie mogelijke parkeerplaatsen aan de Nachtegaalweg. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Eerdere discussie over parkeerplaatsen

In december 2013 stemde toenmalig wethouder Theo Giesbers in met de aanleg van 12 “landschappelijk ingepaste” parkeerplaatsen bij een weiland nabij Kerstendal, achter de Berg en Dalse begraafplaats aan het einde van de Kerstendalseweg en tegenover de Nachtegaalweg. Dit zou een meer dan gewenste aanvulling zijn op de huidige parkeerplaatsen achter Kerstendal. Een van de problemen van die parkeerplaatsen was de veiligheid. Fietsende en lopende kinderen zigzaggen door het gebrek aan ruimte tussen rijdende en geparkeerde auto’s door. In de buurt is namelijk ook een basisschool gevestigd. Ook zouden auto’s in het verleden opzettelijk zijn beschadigd.

Bewoners van de Nachtegaalweg waren echter van mening dat het aanleggen van nieuwe parkeerplaatsen geen goede oplossing is. “Met de herinrichting van het Hamersveld zullen er voldoende parkeerplaatsen beschikbaar komen, daar zijn geen extra parkeerplaatsen voor nodig”, aldus de bezwaarmakers begin 2014. Zij doelden daarmee op de parkeerplaatsen aan de Leeuwerikweg, die inmiddels zijn gerealiseerd.

“Parochiebestuur onredelijk”

De aankoop van gronden voor de parkeerplaatsen is in augustus echter mislukt, omdat de gemeente en de Parochie (eigenaar van de gronden) niet tot overeenstemming zijn gekomen. Het parochiebestuur vroeg hun taxatiewaarde als koopsom. “Deze prijs ligt ver boven het gemeentelijk aankoopbeleid en bijbehorende prijsniveau”, aldus het college.

Ook voor wat betreft de voorwaarden en een clausule in de verkoopacte kwamen gemeente en parochie er samen niet uit. De clausule bevatte volgens het college een onredelijk bezwarend verkoopbeding, ten aanzien van een verrekening bij eventuele toekomstige bebouwing. Dat was nog niet alles; de gemeente moest een veel groter deel van de grond aankopen dan dat zij had gevraagd.

De gemeente noemt de uitkomst van de onderhandelingen “niet reëel” en “onredelijk” en ziet daarom af van de grondverwerving. Er blijft daarom in de wijk rondom het Hamersveld een klein tekort aan parkeerplaatsen.

Update 25-10-2015, 15:40 uur
Het kerkbestuur heeft in een overleg alsnog openingen geboden voor realisatie van de parkeerplaatsen. In januari volgt nader overleg en daarna zal de gemeenteraad van Berg en Dal geïnformeerd worden.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 25 oktober, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 5 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Buurtbewoner
Hier wordt gesproken van veiligheid voor de bezoekers van Kerstendal. Echter waar hier aan voorbij wordt gegaan is de veiligheid van de bewoners. Laatste deel Kerstendalseweg is een racebaan, dit geld trouwens ook voor sommige buurtbewoners die er als gekken doorheen gaan. Parkeerplaatsen waar voor de renovatie 3 auto’s stonden werden ineens op hetzelfde opervlak voor 2 auto’s. Uitgang school tbv fietsers staat haaks op de Kerstendalseweg, afrit vanaf Kerstendal is zo steil dat je lopend al moeite hebt om niet te hard te gaan richting Kerstendalseweg. Gebruikers van Kerstendal parkeren de auto voor de uitrit van mensen op de… Lees meer »
Ook buurtbewoner

De gebruikers van kerstendal en ouders die de kinderen naar school brengen met de auto,(die ook de fiets kunnen nemen)moeten achter Kerstendal parkeren.

P van Rossum
Naar aanleiding van de reactie van een buurtgenoot die in delen wel gelijk heeft maar niet helemaal zoals zo vaak. Mijn mening is dat er wel degelijk meer parkeergelegenheid noodzakelijk is. In het verleden is mij door de gemeente heel duidelijk gemaakt, dat het gehele terrein inclusief begraafplaats en reikend tot aan het midden van de Romeinse gracht geen enkele actie mocht plaatsvinden. Als er dan een actie komt als een donderslag bij heldere hemel om een deel van dat terrein om te toveren tot een opslagplaats voor blik de zoveelste opoffering van natuur,dan zijn daar de aanwonenden van de… Lees meer »
Buurtbewoner
Geachte heer van Rossum. In uw reactie spreekt u zich in 1e instantie uit als zijnde een voorstander van meer parkeerplaatsen, echter even verderop is de auto verworven tot een stuk blik. U geeft aan wel een plek te weten voor 10 parkeerplaatsen, alleen vermeld u niet waar. De enige plek zou zijn in de berm in het laatste stukje Kerstendalseweg, wat zojuist is heringericht. Ik denk dat de bewoners ook mordicus tegen zullen stemmen. Maar ja dat is een probleem wat al jaren speelt. In het eerste gedeelte van de wei, zoals op de foto te zien is achter… Lees meer »
Splinter

Het is maar Berg en Dal

wpDiscuz