Oprichters kliniek Berg en Dal hadden zelf burn-out

Vanaf 1 september opent privé-kliniek Hoofdzaak in Berg en Dal haar deuren. Cliënten worden ontvangen in een eigen vleugel van het Parkhotel ValMonte, waar zij een persoonlijk herstelprogramma van zes weken volgen.

Hoofdzaak_Berg_en_Dal-DGB

“Ik kon niets meer hebben”

Ondernemer Martijn Croon, initiatiefnemer van de kliniek, kan zich nog goed herinneren hoe hij de eerste tekenen van burn-out negeerde: ‘In het begin had ik zelf niet in de gaten hoe ver ik heen was. Ik kon niks meer hebben, vergat voortdurend van alles. De kwaliteit van mijn werk nam steeds verder af, thuis liep het niet lekker en na de vakantie begon ik nog steeds doodmoe aan mijn werk. Toen ik niet eens meer wist hoe ik koffie moest zetten, ben ik hulp gaan zoeken.’ Hij meldde zich aan bij een GGZ-instelling voor lichte psychische problemen voor een intensieve, interne behandeling van zes weken.

“Zag later pas waar ik mee bezig was”

Ook ondernemer Ed Velthuizen was volledig opgebrand in zijn werk en thuis. Omdat hij vastliep in de reguliere hulpverlening, meldde hij zich bij dezelfde GGZ-instelling. De twee ondernemers herkenden veel in elkaars gedrag. Ed Velthuizen: ‘In het begin wilde ik, net als Martijn, in de behandeling van alles tegelijk. Ik bleef zo goed en zo kwaad als het ging mijn eigen bedrijf in de lucht houden en wilde meteen vol aan de bak met de therapie, zodat ik zo snel mogelijk weer aan het werk kon.’ In de eerste weken drong door dat er iets fundamenteel moest veranderen aan zijn levenshouding. Dat lukte, ook dankzij het verblijf in de kliniek. ‘Doordat ik afstand nam, zag ik pas waar ik mee bezig was. Ik schrok me kapot. Ik had nooit voor mogelijk gehouden dat ik hiervan zo snel zou herstellen. Binnen zes weken kon ik weer voorzichtig re-integreren.’

“Dit mag niet verloren gaan”

Omdat de behandeling niet meer volledig vergoed werd door de zorgverzekeraar, sloot deze kliniek haar deuren. Croon en Velthuizen raakten in gesprek over de toekomst van de kliniek. ‘We zeiden tegen elkaar: deze therapie is zo succesvol en burn-out is zo’n groot maatschappelijk probleem – dit mag niet verloren gaan’, aldus Velthuizen. De ondernemers besloten het succesvolle behandelteam een doorstart te bieden. Ze richtten Hoofdzaak op, de eerste kliniek in Nederland die zich helemaal richt op de multidisciplinaire behandeling met verblijf van burn-out. Parkhotel Val Monte in het prachtige Berg en Dal is de gedroomde locatie voor de overbelaste patiënt: vanaf het terras kijk je heel mooi over het dal en het groen. Patiënten blijven door de week slapen en eten in een comfortabele omgeving in een eigen vleugel van het hotel.

Plezier in het leven teruggevonden

De initiatiefnemers hebben zich de afgelopen maanden ingezet om hun droom waar te maken: een kliniek waar mensen met burn-out kunnen herstellen en versneld terug kunnen keren naar werk. ‘Ik ben ervan overtuigd dat het verblijf bij Hoofdzaak voor mensen een levensveranderende ervaring is’, zegt Croon stellig. ‘Ik heb zelf het plezier in mijn leven teruggevonden. Ik ben een leukere vader geworden dankzij de behandeling en kan veel meer ontspannen mijn werk doen dan ooit tevoren. Dat gun ik anderen in dezelfde situatie ook.’

Stijging burn-out patiënten

Het aantal werknemers met burn-out stijgt de laatste jaren sterk. Tussen 2010 en 2011 nam het aantal patiënten met 11 procent toe. In de beroepsbevolking was de stijging het grootst. De gemiddelde verzuimduur is 189 dagen, ofwel ruim een half jaar. Vaak kan dit uitlopen tot meerdere jaren. Burn-out is een groot maatschappelijk probleem en voor de patiënten, hun werkgevers en hun naasten een persoonlijk drama, waarvoor een woud aan losse therapieën beschikbaar is.

Openinsborrel

U bent van harte uitgenodigd op de openingsborrel van Hoofdzaak op 4 september 2015 vanaf 16:00 uur. De opening wordt gedaan door de bekende ‘dwarse’ psychiater, cabaretier en schrijver Bram Bakker, die zal vertellen over het belang van een gerichte, multidisciplinaire behandeling van burn-out. Adres: Oude Holleweg 5, Berg en Dal.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 29 augustus, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
De nachtboswachter

Het komt mooi over de praktijk is anders wat is het totaal kosten plaatje en is het ook voor de gewone man en vrouw.

wpDiscuz