Cursus “Kunst (bewust leren) Genieten” in Beek

Een aantal jaren geleden bleek uit een onderzoek dat mensen tijdens een museumbezoek gemiddeld maar negen seconden bij een schilderij stil blijven staan. Dat is niet lang.

Kunst_bewust_leren_Genieten_Harrie_Frijns_Beek_2015-DGB

Toch is het vreemd dat ondanks dit soort kortstondige ontmoetingen het museumbezoek flink stijgt.

Er is dus wel interesse, maar blijkbaar is de communicatie tussen het schilderij en de toeschouwer van dien aard dat het contact vluchtig blijft.Beeldend kunstenaar en kunsttheoreticus Harrie Frijns verwondert zich hier al jaren over. In zijn langdurige ervaring als kunstgeschiedenisdocent verbaast het hem dat mensen wel geboeid aan zijn lippen hangen als hij vertelt over de achtergronden van een schilderij, maar dat zij maar moeilijk onder woorden kunnen brengen wat ze nou zelf aan dat schilderij beleven. Dat moest anders vond hij.

Na veel puzzelen en experimenteren heeft hij een nieuwe methode ontwikkeld om een schilderij goed in je op te nemen: KUNST(bewust leren)GENIETEN. In deze cursus KUNST(bewust leren)GENIETEN wordt geen aandacht besteed aan naam en faam en alle andere kunsthistorische kennis die beroemdheid met zich meebrengt, maar wordt gewoon stil gestaan bij mooi en lelijk.

Waarom vind je het ene schilderij wel mooi en het andere niet? Wat vind je daar dan zo mooi of lelijk aan? De kleur? De penseelstreek? De compositie? De manier waarop de realiteit nagebootst is? Of het verhaal dat verteld wordt.

Dat zijn natuurlijk te veel vragen in een keer. Frijns heeft daarom al deze aspecten in zijn cursus overzichtelijk naast elkaar gezet. En zo kun je veel genuanceerder duidelijk krijgen wat je nu precies wel en niet mooi vindt aan een schilderij. Wil je een voorproefje bekijken van deze methode mail dan naar [email protected] en je krijgt een PowerPointpresentatie toegestuurd.

Op woensdag 30 september 2015 start in De Refter te Beek-Groesbeek een uitgebreide versie van deze cursus. De cursus vindt in de ochtend plaats van 9.45 tot 11.45 uur en bestaat uit 26 bijeenkomsten. De laatste bijeenkomst is 30 april 2016. Prijs: € 416,-

Op maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur vindt een ingekorte versie plaats van 12 bijeenkomsten in De Oude Pastorie te Beers. Eerste bijeenkomst is op 21 september, de laatste op 14 december 2015. Prijs: € 192,-

Voor meer praktische informatie en inschrijving ga naar www.harriefrijns.nl.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nlTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 5 september, 2015 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Cursus “Kunst (bewust leren) Genieten” in Beek

Reageren is niet toegestaan.