Groots afscheidsconcert Aeide Mousa in Orientalis

Aeide Mousa & Friends geven een groots afscheidsconcert in het Sanhedrin in Museumpark Orientalis.

Persfoto_Aeide_Mousa-tbv_Orientalis_06092015-DGB

Aeide Mousa, het ensemble voor antieke en vroegmiddeleeuwse muziek, gaf in 1992 het eerste concert met muziek uit de Antieke Oudheid in het Bijbels Openluchtmuseum. Nu 23 jaar later, op 6 september 2015, treedt het ensemble voor de laatste keer op, weer in dit park, nu Museumpark Orientalis.

Jan Groos, de muzikaal leider, heeft voor dit bijzondere concert alle musici die ooit bij het ensemble optraden om zich heen verzameld om samen een selectie uit het antieke/vroegmiddeleeuwse repertoire te brengen, dat de groep in de loop van de jaren heeft ontwikkeld. Het ensemble zelf treedt op in reconstructies van oorspronkelijke kleding en sieraden. Na dit concert zijn de authentieke muziekinstrumenten en kleding met accessoires in een expositie in Orientalis te bezichtigen.

Aeide Mousa laat muziek klinken uit de Egyptische en Babylonische oudheid, waaronder een bijna 5000 jaar oude Scheppingshymne uit Sumeriƫ, en het alleroudste tweestemmige muziekstuk ooit: een hymne aan de Babylonische maangodin Ningal; muziek van de oude Grieken en Romeinen, onder meer een voorbeeld van de wijze waarop de heldendichten van Homerus werden voorgedragen, het strijdlied van een Romeins legioen, en de fameuze Hymne aan de Zon van de Romeins/Griekse componist Mesomedes van Kreta.

Ook put Aeide Mousa uit zijn vroegmiddeleeuwse repertoire, uit oost- en west-Europa, met liederen uit de Russische kerk van rond 900, gezangen uit het Armeense christendom, muziek uit Byzantium; muziek uit de tijd van Karel de Grote en de Viking-heersers van de Orkney-eilanden.

Dit is nog maar een tipje van de muzikaal-historische sluier die op 6 september wordt opgelicht. Kom luisteren naar de muziekklanken uit de oudheid in Orientalis!

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 31 augustus, 2015 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Groots afscheidsconcert Aeide Mousa in Orientalis

Reageren is niet toegestaan.