Voormalige boerenwoning krijgt monumentenstatus

Een pand aan de Wethouder Arntzstraat (2) in Millingen aan de Rijn wordt een beschermd gemeentelijk monument. Dat hebben burgemeester en wethouders dinsdag besloten.

Pand aan de Wethouder Arntzstraat in Millingen krijgt een monumentenstatus. Foto: Monumenten Advies Bureau.

Pand aan de Wethouder Arntzstraat in Millingen krijgt een monumentenstatus. Foto: Monumenten Advies Bureau.

Door de eigenaren van het pand is gevraagd of er alvast subsidie kan worden aangevraagd voor de zeer noodzakelijke vervanging van het riet aan één zijde van het dak. Subsidie kan echter alleen worden toegezegd wanneer het pand is aangewezen als gemeentelijk monument. Eigenaren stemden daarmee in.

Het pand maakt onderdeel uit van een typische ontwikkelingsfase in de 19e-eeuwse bebouwing van een aantal dicht bij elkaar gelegen boerderijen op pollen nabij de landsgrens in Millingen aan de Rijn. De gevel, een gecombineerde vorm van trap- en klokgevel, is zeer karakteristiek en is een neo-variant van dergelijke gevels uit de 17e en 18e eeuw.

De boerenwoning moest wel aan bepaalde criteria voldoen. In november 2014 is het pand door het Monumenten Advies Bureau (MAB) beschreven en gewaardeerd. Dit vormde de onderbouwing van de aanwijzing als gemeentelijk monument. Het Gelders Genootschap, de monumentencommissie van de gemeente, heeft vervolgens geadviseerd het pand aan te wijzen als gemeentelijk monument.

Uit de motivatie van het MAB blijkt dat de woning voldoende voldoet aan de criteria om de monumentenstatus te krijgen. Het heeft onder andere een cultuurhistorische waarde, een hoge historische stedenbouwkundige waarde en een architectuurhistorische waarde.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 30 september, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Jan Norp

Goede ontwikkeling dat de nieuwe gemeente laat zien dat zij ons cultureel erfgoed wil beschermen en daar ook geld voor over heeft.

wpDiscuz