Plannen voor herbestemming kerken Beek en Leuth

Voor de kerken in Beek en Leuth en de pastorieën in de kernen Ooij, Beek en Leuth moet een andere bestemming komen. Dit uit oogpunt om leegstand en verval tegen te gaan. Het betreft een verzoek van het parochiebestuur van Maria ten Hemelopneming in Millingen aan de Rijn.

Uit cijfers van kerkelijke organisaties als de Rooms-Katholieke Kerk en de Protestantse Kerk in Nederland blijkt dat de inkomsten uit collecten, giften, schenkingen en nalatenschappen al enkele jaren teruglopen. Ook het ledenaantal van deze kerkgenootschappen neemt zienderogen af en dit zal de komende jaren ook niet veranderen.

Te duur

Enkele pastorieën in de polder staan al leeg en van de kerken wordt steeds minder gebruik gemaakt. De kerken en pastorieën worden door onder andere de stookkosten en achterstallig onderhoud te duur. Met het herbestemmen wil het parochiebestuur uit Millingen leegstand tegengaan en inkomsten generen door verhuur en eventueel verkoop van de pastorieën. Die inkomsten kunnen dan weer gebruikt worden voor het onderhoud. Omdat alle panden zijn aangewezen als monument blijft bij herbestemming de monumentale waarde in stand.

Woonfunctie

Hoe de herbestemming er precies uit gaat zien is nog niet helemaal bekend, maar het college heeft daar dinsdag wel een principestandpunt over ingenomen. Voor de pastorie in Ooij wordt gedacht aan een splitsing van maximaal 3 wooneenheden, eventueel in combinatie met kamerverhuur. Ook voor de pastorieën in Beek en Leuth zal er een woonfunctie gelden, mogelijk in combinatie met een bedrijfs- of beroepsactiviteit aan huis of Bed & Breakfast.

De kerken in Leuth en Beek kunnen gebruikt worden voor onder andere verzorgd wonen. Het nieuwe gebruik mag echter niet leiden tot een onevenredige aantasting van de verkeersontsluitings- en parkeersituatie ter plaatse. Functies die veel verkeer aantrekken en overlast in de woonomgeving met zich mee kunnen brengen (zoals bedrijven en kantoren) worden uitgesloten.

Voor de kerk in De Horst (Groesbeek) volgt nog een afzonderlijk verzoek.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 20 oktober, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 2 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
kloeke

Moskee van maken?

henk

of een bordeel

wpDiscuz