Honderd engeltjes en zwarte Maria in levende kerststal

Museumpark Orientalis opent zondag 13 december 2015 om 14.00 uur het kerstevenement “Feest van Licht” met een levende kerststal waarin (voormalige) vluchtelingen en honderd ‘echte’ engeltjes figureren.

Feest_van_Licht_2015_Orientalis-DGB

Het museum wil met de levende kerststal een statement maken: met figuranten met uiteenlopende (religieuze) achtergronden (en een ‘zwarte’ Maria-figuur) wil het museumpark duidelijk maken dat er juist in deze tijden bruggen geslagen kunnen worden in de maatschappij. De engeltjes (honderd jongens en meisjes in lichte gewaden met vederen vleugeltjes) zijn de vredesbrengers.

Eerste Kamerlid en voorzitter van de Vereniging Hogescholen Thom de Graaf zal zondag de kerststallententoonstelling in het museumpark openen. Hij zal daarbij stil staan bij de rol die het hoger onderwijs kan en wil spelen voor vluchtelingen.

Feest van Licht

Het Feest van Licht is een groot kerstevenement in Heilig Landstichting (bij Nijmegen). Naast een grote kerststallententoonstelling (met als thema ‘Winterlicht’, een selectie getoond uit de collectie kerstgroepen van Elizabeth Houtzager) is er een kerstmarkt, live muziek verzorgd door vluchtelingen, een negentig meter lange kerstknikkerbaan, een kerstpostzegeltentoonstelling, paraplukunst, een fototentoonstelling over vluchtelingen en een kerstdoolhof. Het park is versierd met kerstlichtjes en kerstballen, er zijn verhalenvertellers, kan met ezeltjes worden gereden, worden geknutseld in de kinderateliers en broodjes worden gebakken. Ook zijn er na Kerstmis lampionnentochten waarbij kinderen op zoek kunnen naar kindje Jezus. In de woestijn, midden in het park, is tevens een kunstwerk met lichtbloemen te bewonderen. Ook staat er een Yurt waarin verhalen worden verteld.

Praatprogramma’s

Verder zijn er op geregelde tijden praatprogramma’s. Schrijver Thomas Verbogt, Kamerlid Fred Teeven, journalist Wouke van Scherrenburg, weervrouw Margot Ribberink, Paus-interviewer Willibrord Frequin, generaal buiten dienst Peter van Uhm en oud-minister Maria van de Hoeven zullen in het park komen vertellen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Ze worden ondervraagd door dichter/intellectueel Qader Shafiq, ook al een prominent. Shafiq reisde deze zomer met schrijver Arnon Grunberg van Nijmegen naar het Afghaanse Kabul; van die reis verschenen verslagen in onder meer de Gelderlander en de Volkskrant. In de Romeinse straat is een expositie over Paus Franciscus en in het Romeins huis een fotoshow rond twee engeltjes.

Hardlopen

Deze zondag (13 december) start zonsondergang, (16.27 uur) ook het Lichtloopje; een hardloopevenement van 5,77 kilometer. De route voert deels door Heilig Landstichting, en in het museumpark langs onder meer Arabisch dorp en woestijn. Een dag ervoor, zaterdag 12 december, wordt vanuit verschillende wijken, buurten en vluchtelingenopvang Heumensoord al een vredeswandeling gemaakt naar het museumpark. Daar worden alle meegebrachte lichtjes samengebracht met de vredesvlam die in het park zal branden.

Praktische informatie:
– inschrijven voor het Lichtloopje via www.inschrijven.nl
– voor entreeprijzen, openingstijden en meer informatie: www.feestvanlicht.nl

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 11 december, 2015 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Honderd engeltjes en zwarte Maria in levende kerststal

Reageren is niet toegestaan.