Het HE-LA-HO? Wat is dat?

Misschien heeft u er wel eens van gehoord; het ‘HE-LA-HO’. Dat klinkt carnavalesk zult u denken, en dat is het ook.

Carnaval in Groesbeek

Carnaval.

“De meeste mensen die ons niet kennen hebben altijd twee vragen: Wat wij doen, en waar die gekke naam voor staat.” vertelt William Hol, voorzitter bij HE-LA-HO. “Wij zijn een ‘overleg orgaan’ van carnavalsverenigingen in gemeente Berg en Dal. ‘Het laag en hoog’ worden hier de polders en heuvels genoemd. Dus vandaar.”

Jaren 70

In begin jaren zeventig zijn enkele bestuursleden van carnavalsverenigingen samengekomen om dit overleg orgaan op te richtten. De Deurdouwers, de Zwaonen, de Sokkenummers, de Deurzakkers, de Kraonige Haone en de Cavalieren kwamen en of twee keer per jaar bijeen om carnavalsactiviteiten van elkaar te bespreken zoals zittingen en optochten. In de loop van de jaren sloten ook de Berg en Dalse Berggeiten en het Groesbeekse Net Aecht daarbij aan. In deze jaren zijn de Kraonige Haone uit Kekerdom gestopt en de Zwaonen werden de Polderschuupers.

Huidige naam in 1976 bedacht

Deze verzameling van carnavalsverenigingen uit ‘het laag en het hoog’ kreeg in 1976 haar huidige naam, bedacht door Wil Willenborg (Kekerdom), ‘HE-LA-HO’. Met als bestuur Albert van Dorst en Wim Keukens als secretaris en penningmeester. Andere personen die toen het HE-LA-HO vertegenwoordigden waren onder andere Theo Lukkassen, Peter Schalk, Adri Hurkmans, Theo Janssen, Theo Brugman en de heer Derksen uit de Ooij. In die tijd verzorgde de firma Egberts het vervoer naar de optochten.

Afstemmen carnavalsagenda’s

In 1993 stopten Albert van Dorst en Wim Keukens als bestuur leden en Zeger Stappershoef werd toen gespreksleider, Rein Strijker secretaris en Charly Frieling penningmeester. Op dit moment bestaat het bestuur uit 3 personen: William Hol, Willie Jansen en Charly Frieling. “We zijn met veel verenigingen in deze omgeving, elk dorp en elke vereniging heeft haar eigen Prins(es), activiteiten en feesten.” legt William verder uit. “Natuurlijk komen we graag bij elkaar op bezoek dus een belangrijke taak van het HE-LA-HO is het afstemmen van al onze agenda’s zodat zittingen en recepties niet samen vallen.”

Organisatie optochten

Het HE-LA-HO vergadert vergeleken met 1976 nu wat vaker, zo’n 4 tot 5 keer per jaar, waar van elke vereniging twee personen zijn vertegenwoordigd. Penningmeester Charly Frieling vertelt ons dat ook de optochten in Leuth, Kekerdom, Millingen en Ooij door het HE-LA-HO worden georganiseerd: “Wij zorgen voor verschillende veiligheidskeuringen, busvervoer en inschrijvingen van wagens, groepen en andere deelnemers. Al met al zorgen voor een goed verloop van de optochten.”

Samenwerking met SOK

Daarnaast verzorgen, door de nieuwe samenstelling van de gemeente, het HE-LA-HO en het SOK Groesbeek samen ook de sleuteloverdracht van Gemeente Berg en Dal. Dit vindt elke vrijdag voor de carnaval plaats in het gemeentehuis. Ook het jaarlijks terugkerende dansgarde toernooi in de Ooij, dat dit jaar voor de 22e keer zal zijn, wordt georganiseerd door het HE-LA-HO.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichten

  • Geen gerelateerde berichten


Tags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 17 januari, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 2 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering

Was een leuke naam voor de nieuwe gemeente geweest:
Gemeente Helaho 🙂

Boeiend……

wpDiscuz