Première concert “En over het water een lied”

Muziektheaterkoor Carmina Ludens komt met het nieuwe programma “En over het water een lied”. De première is zaterdag 5 maart 2016 in de Cenakelkerk, Heilig Landstichting.

Flyer_concert_En_over_het_water_een_lied-DGB

Water – zo levensnoodzakelijk
Water – soms ook levensbedreigend
Een waterval aan facetten van dit fascinerende element komt in het nieuwe programma van Carmina Ludens voorbij.

Muziek van Schütz, Whitacre, Elgar, Chava Alberstein, Schubert, Mercedes Sosa, Jenkins en vele anderen brengt op steeds eigen wijze de inspiratie van het water tot klinken. Maar ook de meer volkse muziek en zang vanuit diverse windstreken ontbreekt niet.

Delen uit een sprankelende cantate van Bohuslav Martinů vormen de rode draad in het concert: in het Tsjechische hoogland gaan kinderen in de lente op pad om de door de winter verstopte waterbronnen weer vrij en stromend te maken. De sneeuw en het verlangen naar het smelten daarvan klinken in “Elgars The Snow”, maar ook in het kikkerkoor, dat zich geweldige voornemens maakt voor zijn comeback in de lente. Alles gaat tenslotte weer stromen, in de natuur maar ook in ons zelf. In Jenkins’ “And the mother did weep” horen we één grote, ademende expressie, die voldoende heeft aan slechts een paar woorden tekst.

Carmina Ludens.

Carmina Ludens.

Via  een oude dorpsput waar een bruisend jiddisch lied klinkt komen we uit bij de liefde. In Bailero, een dromerig oud lied uit de Auvergne, vormt het grote water de scheiding tussen de beide geliefden. Na een energiek Mongools feestlied waarin naar alle windstreken dank wordt gebracht aan het water, drenkt Whitacre ons in zijn poëtische Waternight in klanken waarin je je bijna zelf door water omgeven waant.

Het programma wordt omlijst en deels begeleid door een keur aan instrumenten – fluit, harp, gitaar, viool, darbuka, accordeon – alle bespeeld door leden van het koor. Beelden en kleuren verrijken de muziek. En stil blijven staan tijdens een concert, dat hebben de zangers van Carmina Ludens nog nooit gekund en gewild, ook in dat opzicht blijven zij hun naam (carmina = liederen, ludens = spelend) ook na vele jaren trouw.

Carmina Ludens geniet volop van de voorbereidingen van dit ‘spetterende’ programma, en ziet ernaar uit je te mogen begroeten bij de première.

Wanneer: Zaterdag 5 maart 20.00 uur
Waar: Cenakelkerk, Heilig Landstichting, Pastoor Rabouplein 1
Toegang: € 15,- incl. programmaboekje, jongeren t/m 16 jaar gratis toegang
Reserveren: E-mail naar [email protected]
Info: www.carminaludens.nl

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 13 februari, 2016 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Première concert “En over het water een lied”

Reageren is niet toegestaan.