PvdA Berg en Dal wil duidelijkheid van Staatsbosbeheer

De houtoogst in het Groesbeekse bos door het Staatsbosbeheer baart inwoners en lokale politici zorgen. PvdA Berg en Dal heeft daarom een brief naar de directie van Staatsbosbeheer gestuurd en wil snel opheldering.

Staatsbosbeheer_bomen_houtoogst-PvdA

Bezoekers van het bos storen zich namelijk aan de werkzaamheden van Staatsbosbeheer. “Wij lezen en ontvangen hierover veel berichten. Ook op internet en de social media wordt hierover veel gesproken. Men spreekt er “schande” van, vindt het bos een “rotzooi” en men maakt zich zorgen over de hoeveelheid gezonde, gekapte bomen. Wij delen deze zorgen”, schrijft de politieke partij die tevens spreekt van weggehaalde bankjes en opgeheven speelweiden en parkeerplaatsen.

De partij vervolgt: “Bij het uitvoeren van de werkzaamheden wordt met grof geweld te werk gegaan en er worden zeer grote machines gebruikt. Het herstel van de paden en gebieden is maar deels mogelijk. Enkele paden worden weliswaar hersteld maar dit gebeurt met gebroken puin en ziet er niet uit. Aanrijroutes van mountainbikers en wandelroutes zijn aan gort gereden door het gebruik van de veel te grote machines”.

PvdA Berg en Dal maakt zich ook zorgen om de kaalslag, die volgens haar de laatste drie jaar alleen maar is toegenomen. Men vraagt zich af of dat wel voldoende gecompenseerd wordt. Over het leefgebied van de dieren zijn ook vragen. De partij wil in ieder geval een inhoudelijke reactie en ziet de directie het liefst naar de gemeente Berg en Dal komen om een en ander mondeling toe te lichten.

“Als de werkzaamheden klaar zijn worden de paden bij droog weer opgeknapt. Vanaf de laatste week van februari starten we met het inplanten van linde, douglas en beuk. Op de plekken waar het eerste jaar is geoogst, is de natuurlijke verjonging al heel goed te zien. Hier groeit het nieuwe bos al goed. Aanvullend planten we vanaf begin maart 500 linden, 1500 beuken en 2500 douglas bomen. De opbrengst van de houtverkoop gebruikt Staatsbosbeheer voor het beheer”, heeft Staatsbosbeheer deze week laten weten.

Van de organisatie werd in 2011 bekend dat er de komende jaren meer bomen worden gekapt. Dit onder andere om de bezuinigingen op te kunnen vangen, maar ook om het bos te verjongen. NOS en de Volkskrant maakten daar melding van.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 24 februari, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 15 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
henk

wat ene kwats. Niet vanwege de oorzaak want dat lijkt nergens op dat ze het bos vernielen. Maar een PVDA die met alle spoed wel een illegaal fietspad er door heeft gedrukt en nu zich bemoeit met het kappen. Party met 2 gezichten.

Handy

@henk, maakt niet zo’n punt van dat fietspad dat beslaat nog geen fractie van de are’s aan bos wat nu er niet uit ziet en de aankomende 20 jaar ook niet.

Daar komen ze nu mee . nu het halve bos vernield is.

Iemand

Paden met puinzand vernieuwen

Specht

De natuur heeft geen hulp nodig.

Iemand

Die mogen zeker stikken. Alle vogels raken hun boom kwijt, waar ze goed al jaren komen

kiezer 2014
Iedere dag ga ik met mijn hond Sam even lekker wandelen in het bos. Dat blijft gezellig en aangenaam en dat geld voor heel veel mensen die ik dan tegen kom. De afgelopen maanden heb ook ik met lede ogen moeten zien dat Staatsbosbeheer er een puinhoop van maakt. Nu heb ik mij zorgvuldig verdiept in hun beleid en uitleg van de werkzaamheden. Wat ik daar van vindt; triest en NIET MEER VAN DEZE TIJD. Daar kan ik wel een krant mee vullen waarom ik dat vindt, en dat zullen dan veel mensen beamen. Maar dan stopt Staatsbosbeheer nog niet,… Lees meer »
geldt

“Iedere dag ga ik met mijn hond Sam even lekker wandelen in het bos. Dat blijft gezellig en aangenaam en dat geld voor heel veel mensen die ik dan tegen kom”

Geld ; geldt…..het draait hier juist allemaal om geld!

Gerrit

Eindelijk een partij die iets doet en naar de mensen luistert ,de rest hoor je niet!! Goede actie laat Staatsbosbeheer zich hier maar eens uitlullen !!👍👍👍

Lambert

PvdA die naar mensen luistert, ze zitten ook in Den Haag en dat luisteren lijkt meer op ons allemaal een poot uitdraaien door alle sociale voorzieningen af te breken en geen nieuw werk te creëren. Met andere woorden wat Staatsbosbeheer onder de noemer onderhoud doet met het Groesbeekse bos, dat doet de PvdA met onze, eens zo sociale staat!!!

Gerrit

Wat heeft dat te maken met het Groesbeekse bos Lambert !! Je weet toch wel het verschil tussen landelijk en lokaal….

kiezer 2014
@ geldt; fijntjes opgemerkt, kwartje viel meteen:) Dan maar even over de vraag over hoeveel geld voor Staatsbosbeheer gaat dit eigenlijk? Het bijgevoegde artikel van de Volkskrant spreekt over 54.000 hectare bos in geheel Nederland waar gekapt zou worden. Jaarlijks zou de opbrengst daarvan tussen de 2 en 4 miljoen euro bedragen. Volgens Wikipedia is Groesbeek 4400 hectare groot. Daarna moet ik even schatten (?) dat er dan ongeveer 1000 hectare bos van Staatsbosbeheer staat. Dan de laagste berekening: 2miljoen gedeeld door 54.000 X1000= 37.037 Euro Dan is de hoogste berekening dus 74.074 Euro Het gaat dus om ongeveer 50.000,-… Lees meer »
Goffer

Duidelijk gevalletje,als het kalf is verdronken dempt men de put……
Dit is al jaren aan de gang,vraag het onze nachtboswachter.en nu het op zijn eind loopt gaan protesteren,PvdA alvast zieltjes aan het winnen….

Toos

Het doet er niet toe door wie Staatsbosbeheer op de vingers getikt word.
Het gaat om ons bos en het kappen komt ieder jaar terug dus is het kalf nog lang niet verdronken……

Yvonne

Ik vraag me af waarom ze de paden verharden met bouwpuin.
Meestal wordt dat toch gebruikt onder het asfalt?
Zou het kunnen dat een bedrijf ervan af moet en dat men dit een juiste oplossing vindt! Mag hopen dat er geen rotzooi ( asbest) tussen zit.

wpDiscuz