Wind-industrieplan Reichswald stoomt door, verzet groeit

In de Duitse gemeente Kranenburg vergaderde de raadscomissie planning en milieu over een ontwerp-aanpassing van het bestemmingsplan.

Deze aanpassing moet het mogelijk maken om twaalf tweehonderd meter hoge windturbines te plaatsen in het Reichswald, pal op de grens met Nederland.

De publieke tribune was goed gevuld met bezorgde burgers en vertegenwoordigers van talrijke organisaties die zich inmiddels grote zorgen maken over de plannen.Er was voor het publiek gelegenheid om zich te uiten en vragen te stellen. Daar werd anderhalf uur volop gebruik van gemaakt.

Organisaties protesteren

Natuurmonumenten las een petitie voor die mede-ondertekend is door een reeks van Duitse en Nederlandse organisaties. Daarin wordt op de rampzalige uitwerking van deze plannen op natuur en omgeving gewezen. (Tekst petitie: http://fobs.eu/nlpetitie ). De secretaris van het burgerinitiatief Gegenwind Jeroen Boot is er blij mee: “We zien een kentering optreden. Veel mensen en organisaties die in eerste instantie wat terughoudend waren komen nu in actie. Dat moet ook, want de tijd begint te dringen.”

Op schema

Dat er voor zowel voor- als tegenstanders haast is geboden bleek uit het vervolg van de bijeenkomst. Projectontwikkelaar ABO Wind en de gemeente Kranenburg zitten goed op schema voor verlening van de bouwvergunning in november van dit jaar, werd gemeld.

Subsidiewijziging

Eind 2016 loopt de huidige subsidieregeling af. Die werkt met een vaste vergoeding per opgewekte kilowattuur. Daarna komt er een systeem waarbij projecten op een veiling voor de laagste subsidietoeslag moeten inschrijven. Alleen die projecten die genoegen nemen met de laagste subsidie mogen bouwen, waardoor er marktwerking ontstaat. De winnaar moet bovendien tegen marktprijzen de stroom gaan verkopen. Dit verlaagt veelal de opbrengst, verhoogt de kosten en vergroot de risico’s voor de projectontwikkelaars, in het bijzonder voor projecten die complex en relatief duur zijn, zoals die in het Reichswald. Projecten met een hoger rendement, zoals die aan de kust, zullen dan meestal winnen.

Haast

Na 2016 is het voor ABO Wind daarom waarschijnlijk niet meer interessant om met de plaatsing te beginnen. Vandaar dat men alles op alles zet om nog dit jaar een vergunning te verkrijgen. ABO Wind meldde donderdagavond begin maart de vergunningsaanvraag in te willen dienen. Dat het daarvoor noodzakelijke bestemmingsplan mogelijk pas eind oktober in werking treedt, is voor hen geen bezwaar. Door vooruit te lopen op de goedkeuring van het bestemmingsplan — dat met grote inbreng van ABO Wind geschreven is — kan de bouwvergunning nog vóór eind 2016 verleend worden.

Geen gelopen race

Althans, dat hoopt men, maar er kan nog van alles gebeuren om dat te verhinderen. Meerdere instanties moeten nog goedkeuring verlenen of plannen aanpassen, en mogelijk volgen er nog juridische stappen. Misschien besluit de gemeenteraad van Kranenburg het plan alsnog af te wijzen. Burgers roeren zich. Een vertraging kan al het einde betekenen voor het plan. Het is nog geen gelopen race.

Maand uitstel

De commissie heeft besloten dat de raad meer tijd nodig heeft om de vele bezwaarschriften door te kunnen nemen. Ook ontbreken er nog noodzakelijke rapportages. Daarom wordt het moment waarop de raad moet besluiten over het bestemmingsplan verschoven van 3 maart naar 7 april.

Oproep actie 17 maart

Op 17 maart wordt er door de gemeente Kranenburg een informatiebijeenkomst gehouden over de windturbineplannen. De vereniging Gegenwind Reichswald zal dan ter plaatse actie voeren en roept iedereen die het woud, de natuur en het landschap een goed hart toedraagt op om dan óók naar Kranenburg te komen.

• Meer informatie over de plannen is te vinden op www.tegenwindreichswald.eu
• Ook is het mogelijk om de petitie tegen de plannen voor een windpark in het Reichswald te ondertekenen op www.tegenwindreichswald.petities.nl.

De gemeente Berg en Dal heeft overigens aangegeven geen petitie te ondertekenen. Motief: het willen scheiden van de rol van overheid en actiegroep. De gemeente blijft wel tegenstander van het windmolenpark in Reichswald.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 27 februari, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 12 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Thee

Gemeente Berg en Dal weigert petitie te ondertekenen.
Absoluut teken van zwakheid en het missen van lef om mede bestuurders (gemeente kranenburg) de waarheid te zeggen.

Snikkel

Misschien denken ze er anders over dan jij Thee.

Snikkel

Omdat jij er tegen bent Thee, hoef ik er toch niet op tegen te zijn. Ik kom nooit in het Reichswald en vanuit Millingen zie en hoor ik er niks van. Zet neer die dingen.

Muts

Gelukkig is dat geen kortzichtige reactie.

Als iedereen er zo over dacht dan konden we heel Nederland wel asfalteren.

Maar het is toch nog steeds belachelijk dat de burgemeester van Kranenburg deze beslissingen neemt en ook een vinger in de pap heeft bij het bedrijf die die dingen gaat zetten. Dat is toch belangenverstrengeling ten top.

jantje..
Dat is Zeker op en top belangenverstrengeling dat de Burgermeester Gunter Steins van Kranenburg voorzitter van de toezichtsraad is van energiemaatschappij EVK, en die zal vast flink in de handjes wrijven als die ondingen er komen! En wat me opvalt is dat Groesbeek in dit verhaal maar bar weinig of niet tegenpruttelt, ze doen nog niet eens de petitie ondertekenen onder het motto van ”het willen scheiden van de rol van overheid en actiegroep”. Laat ook de ballen tonen Groesbeek, en loop niet achter de feiten aan, want dit jaar moeten alle plannen echt flink gedwarsboomd worden en het ene… Lees meer »
Gerard.
Blijkbaar wordt een andere mening hier niet geduld. Het is mij vaker opgevallen dat als je hier niet tegen die molens bent of niet tegen de naam Berg en Dal , en dan zeg ik nog voorzichtig niet tegen ipv voor , wordt je hier keihard onderuit geschoffeld. Het zijn blijkbaar die Groesbekers of Milsbekers die bang zijn dat hun huisje minder waard worden en zo fel reageren Te fel omdat ze een andere mening niet accepteren. Laten we eerlijk zijn, bewoners buiten een straal van 50- 60 km van het reichswald ( zo als ik ) interesseert het allemaal… Lees meer »
Goffer

@redaktie…..waar is mijn reactie?

Grensbewoner

Duitsland is goed bezig! Duurzame energie ipv kernenergie en fossiele brandstoffen gebruiken.
Kunnen ze in Nederland een voorbeeld aan nemen! Nederland produceerd amper 3 % duurzame energie.
Bouwen die molens, ik ben voor!

Laat maar waaien.

Je hebt toch niet gescholden hé Goffer.

Sprookje

Het Duits grondgebied is groot genoeg om op “vrije” gebieden zoveel turbines te bouwen als ze willen. Waarom dan precies op de grens met een buurland, dichter bij Nederlandse dorpen dan Duitse?
Nederland zal iets moeten doen aan schone energie, maar moet meer rekening houden met druk bevolkte gebieden. Een hele klus.
De belangenverstrengeling van Herr Steins vind ik beschamend.
Maar ook in Nederland is dat aan de orde van de dag….triest.

Bertus b

Tja, das wind voor de molen…..

Karin

Gerard, ik ben het helemaal met jou eens!

wpDiscuz