Monumentenstatus voor 7 Millingse panden

MILLINGEN AAN DE RIJN – Het college van burgemeester en wethouders heeft 7 panden in Millingen aan de Rijn aangewezen die de status van beschermd gemeentelijk monument kunnen krijgen. De procedure voor de aanwijzing is daarmee gestart.

Dit is gedaan op het advies van de monumentencommissie. In Millingen aan de Rijn is men in 2014 al begonnen met het opstellen van een monumentenlijst. 50 panden zijn toen genomineerd en een boerenwoning aan de Wethouder Arntzstraat kreeg als eerste de monumentenstatus in het dorp.

De 7 panden die daar mogelijk bij komen zijn de volgende:

• Heerbaan 3-5-7 (voormalig douanekantoor);
• Heerbaan 72-74-76 (voormalig marechausseekazerne);
• Heerbaan 89 (woonhuis);
• Heerbaan 101 (voormalig pastorie);
• Heerbaan 109 (woonhuis);
• Heerbaan 115 (voormalig raadhuis annex voormalig postkantoor);
• Heerbaan 117 (verenigingsgebouw De NatteTent).

De thans voorgedragen panden langs de Heerbaan dateren uit de late 19de eeuw tot en met de jaren ’30 van de 20e eeuw. De geschiedenis als grensdorp met Duitsland is af te lezen aan de bebouwing van het voormalige douanekantoor en aan de voormalige marechausseekazerne. De geschiedenis als zelfstandige gemeente is af te lezen aan het voormalige gemeentehuis annex postkantoor. De Natte Tent is een voorbeeld van een groter gebouw van een vereniging waar Millingen rijk aan is.

Het is wel zo dat niet iedere eigenaar staat de springen om de monumentenstatus. De eigenaren zijn in het verleden al veelvuldig geïnformeerd via bijeenkomsten en persoonlijke gesprekken. Vorige week nogmaals schriftelijk naar aanleiding van het B&W-besluit. Eigenaren kunnen nu hun zienswijzen kenbaar maken en pas dan volgt er een definitief besluit vanuit het college.

Update 05-05-2016, 17:00 uur:
Het college heeft besloten om de panden definitief de monumentenstatus te geven. Een eigenaar heeft tijdens de procedure sinds maart nog een zienswijze ingediend, maar dit leidde verder niet tot een belemmering om de panden aan te wijzen.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 5 mei, 2016 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Monumentenstatus voor 7 Millingse panden

Reageren is niet toegestaan.