Informatieavond windmolenpark Reichswald

KRANENBURG – Op donderdag 17 maart a.s. organiseert de gemeente Kranenburg in het Bürgerhaus Katharinenhof een informatieavond over ‘Windpark Kranenburg’.

Windturbine 200 meter hoog langs A3 in Duitsland (afslag Dinslaken)

Windturbine 200 meter hoog langs A3 in Duitsland (afslag Dinslaken)

Doel is om de burgers aan de hand van de jongste onderzoeken en prognoses te informeren. De aanvang is 18.00 uur. Voorafgaand is er vanaf 17.15 uur een protestactie, georganiseerd door burgerinitiatief ‘Tegenwind in het Reichswald’.

Zorgen bij gemeente Berg en Dal

Het windpark is al langer onderwerp van discussie. Natuurmonumenten, het IVN en de gemeenten Gennep en Berg en Dal uiten hun zorgen over de nadelige gevolgen voor het Ketelwald en de leefbaarheid aan Nederlandse zijde. Ook in Duitsland groeit het verzet.

Voorstanders

Voorstanders en initiatiefnemers van het windpark wijzen op de noodzakelijkheid en verplichting van een transformatie naar schone energie, en zien geen grote bezwaren om de turbines in het Reichswald te bouwen. Volgens hen is de schade aan natuur en milieu minimaal, tijdelijk en beheersbaar. Bovendien belooft men om de schade te compenseren.

Hoewel de turbines van veraf zullen opvallen, oordeelt men dat ook deze impact op het landschapsbeeld en horizon wel mee zal vallen. Ook vanuit financieel oogpunt juicht deze groep de plannen toe, aangezien zij een gegarandeerde inkomstenbron voor de gemeentekas voorziet.

Tegenstanders

Tegenstanders daarentegen hebben een compleet andere voorstelling van zaken. Allereerst gaat het niet om de discussie of schone energie gewenst is. Dat staat buiten kijf. Jeroen Boot, secretaris van BI ‘Tegenwind in het Reichswald’: “De lijst met bezwaren is lang. Zo vrezen wij voor onherstelbare schade aan de natuur. Het zal gedaan zijn met de rust en het kenmerkende open karakter van dit gebied. Compensatiemaatregelen achteraf blijven doorgaans nogal achter bij de eerder gedane toezeggingen en zullen de oorspronkelijke waarde en functie niet kunnen herstellen: het verlies aan waarde, mede door de fragmentatie van het bosgebied, zal onherroepelijk zijn. Voorts zullen huizen in waarde dalen en zal de toeristenbranche met een forse inkomstendaling rekening moeten houden. De turbines zullen zullen het hele stuwwallandschap domineren. Ook zal dit windpark de deur openzetten voor de bouw van meerdere turbines in het Reichswald. Dit doemscenario is op tal van locaties in Duitsland inmiddels realiteit.”

“Belangenverstrengeling”

De critici wijzen verder nog op de belangenverstrengeling tussen de projectontwikkelaar en het bureau dat onderzoek uitvoert naar de gevolgen van het plan. Aangezien het bureau in opdracht werkt van de projectontwikkelaar en dus beide gebaat zijn bij een gunstig resultaat, kan er van een objectief onderzoek geen sprake zijn.

Vanaf 17.15 uur houdt burgerinitiatief ‘Tegenwind in het Reichswald’ een protestactie. Daartoe roepen zij het publiek op om hun protest massaal kracht bij te zetten. Locatie: Bürgerhaus Katharinenhof, Mühlenstrasse 7, Kranenburg.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 10 maart, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 5 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
voor

Absolute voorstander! Fossiele brandstoffen raken op, uitstoot van deze brandstoffen is voor iedereen, zowel mens, dier en milieu zeer schadelijk! De winning van deze brandstoffen levert een belasting op voor het milieu en mens. Denk hierbij aan de steenkool fabrieken, de Waddeneilanden, de gaswinning in Groningen en waar maar ter wereld!

Hoe egoïstisch kan men dan redeneren dat het éénmalig aanleggen van een windmolenpark een belasting is voor de natuur? Bomen moeten plaats maken voor windmolen, maar leveren voor heeeeeele lange tijd duurzame energie!

Laat maar waaien.

Kul tegenargument : De toeristenbranche moet met een forse inkomstendaling rekening moeten houden. Ja wel hoor nu barst het daar van de toeristen. Alleen ik zie zo nooit. Ik ben het eens met voor. Zet neer die dingen.

Grensgeval

NYMBY oftewel Not in my Backyard. DAT is het enige argument van de tegenstanders. Zelfs ver in zee bij Katwijk komen protesten. En intussen heeft Nederland maar een schamele 3% aan duurzamen energie want overal waar plannen voor windmolens zijn komen er onmiddellijk protesten in Nederland. Duitsers zijn gelukkig anders. Die schaffen kernenergie af en gaan massaal over op duurzame energie. En nu gaan Nederlanders die geëmigreerd zijn naar Duitsland ook daar vel protesteren tegen duurzame energie. Maar intussen wel lekker goedkoop wonen en veel energie gebruiken.

kiezer 2014

Duitsers zijn gelukkig anders, die sjoemelen met dieselsoftware, rijden de dikste auto’s van Europa en tolereren import Nederlanders alleen maar als zij daar ook aan mee doen.
Verdiep je in de weerstand en ontdek nog wat meer argumenten zou ik zeggen.
Ik zou wat minder FEL van leer trekken als nep-Duitser.

Gart

Nou, ik denk niet dat men aspirant Duitsers gaan vragen naar hun voorkeur van energie opwekking. Hoe dan ook, er zal op een gegeven moment iets in beweging moeten worden gezet willen wij aan onze energie behoefte blijven kunnen voldoen. Waar je die dingen ook neerzet, protest zal er altijd zijn.

wpDiscuz