300 mensen bij infobijeenkomst Windpark Reichswald

KRANENBURG – Zo’n 300 mensen waren donderdag 17 maart op de informatiebijeenkomst van de gemeente Kranenburg afgekomen. Het ging namelijk over het veelbesproken windmolenpark in het Reichswald.


Protest tegen de komst van windmolens. Foto en rechten: Tegenwind/Gegenwind Reichswald.

Vooraf was er een protestactie van het burgerinitiatief ‘Tegenwind in het Reichswald’. Gedurende de avond werden de onderzoeksrapporten door projectontwikkelaar ABO-Wind getoond en verklaard. Dat was een andere voorstelling van zaken dan de tegenstanders lieten blijken.

Als eerste was er een presentatie van ‘Tegenwind’. Daarin werd de nadruk gelegd op de dilemma’s die de ‘Energiewende’ in Duitsland met zich meebrengen, en wat de gevolgen zullen zijn wanneer er een windpark in het Reichswald wordt gebouwd. Zo werd gewezen op de rijke biodiversiteit van het gebied die verloren dreigt te gaan en op geen enkele manier gecompenseerd kan worden. Ook werd een toekomstscenario getoond van hoe het bos er over enkele jaren uit zal zien: een industriegebied met hier en daar een boom.

Na deze presentatie werd namens de gemeente Ven-Zelderheide een verklaring afgelegd. Indringend werd een beeld geschetst van hoe de bewoners nu al de effecten merken, m.n. de huiswaardedaling. Op strijdvaardige wijze werd verkondigd dat het dorp alles in het werk zal stellen om de bouw te verhinderen. Daarbij werd zowel de gemeente Kranenburg als projectontwikkelaar ABO-Wind een juridische strijd in het vooruitzicht gesteld.

Vervolgens was het de beurt ABO-Wind. In drie delen toonden zij aan dat er, althans volgens de rapporten, geen conflicten zijn gevonden op het gebied van geluid, zicht, natuur etc. Daar dacht het publiek anders over. Vooral de getoonde visualisaties wekten ongeloof en hoon. Volgens velen kwamen deze wederom niet overeen met de werkelijkheid. Woordvoerster van initiatief ‘Tegenwind’ Iris Roselie voegt daaraan toe: “Ronduit ongeloofwaardig was de bewering van bosbeheerder “Wald & Holz” dat grootwild wél verstoord wordt door een wandelaar en een zaklampje en níet door een windpark dat 24 uur per dag lawaai produceert en ’s nachts in fel licht gehuld is.”

Ondanks de dichtgetimmerde onderzoeksresultaten maakte ABO-Wind volgens haar geen sterke indruk. “Te vaak moesten ze op kritische vragen het antwoord schuldig blijven, werd verwezen naar een later stadium waarin bezwaren kunnen worden ingediend of verschool men zich achter het excuus dat de deskundige niet aanwezig was,” aldus Roselie. “De rapporten vormen belangrijke stukken waar het al dan niet doorgaan van de bouw in hoge mate op gebaseerd is. Dan mag er toch op z’n minst worden verwacht dat degenen die deze rapporten opstellen publiekelijk verantwoording komen afleggen.”

Het plan is om in het Reichswald 12 windturbines van 200 meter hoog plaatsen. De windsnelheid bedraagt op de gekozen locatie, langs de Kartenspielerweg, zo`n 6,4 meter per seconde. De turbines kunnen volgens ABO Wind gezamenlijk 88.000 mensen van stroom voorzien. De gemeente Kranenburg en ABO Wind vinden dat om die reden een aantrekkelijke locatie.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 21 maart, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 3 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering

waar bij vermeld mag worden dat de gemeente Kranenburg zelf er geen enkele last van ondervindt en een wig drijft tussen natuurgebieden. Ook komt voor het eerst een plan voor een camping bij Kranenburg te voorschijn in de nieuwe gemeenteplannen. Ondertussen wil men aan de Nederlandse kant een soort 5,5 km lange turbine-muur bouwen waardoor iedere toerist denkt regelrecht in een industriegebied te rijden/lopen.Nou ja….daar kwamen zowieso te veel mensen heeft Wald und Forst altijd gezegd. Ze innen liever veel pacht van jagers en houtbouw. Hoera na alle jaren van samenwerking over de grens! Grof schandalig!

Een camping bij Kranenburg in de nieuwe gemeenteplannen? Wat is dat nou? In juni 2015 ben ik in Kessel bij de info avond van ABO Wind en burgemeester Steins geweest. Ik heb Steins nog gesproken, dat mijn inkomsten een dreun zullen krijgen omdat ik overnachtingen aanbied, en dus afhankelijk ben van het toerisme. We moeten de ‘Gutachten’ afwachten, gaf hij mij vriendelijk aan. Ik dacht, dat komt wel goed. Ja, ‘Gutachten’ staat toch voor goed? Afgelopen donderdag in Kranenburg was een drama: de ‘Gutachten’ geven aan dat er geen enkele belemmering zou zijn voor het plaatsen van de windturbines. En… Lees meer »
Annemieke
Waarbij ook nog mag worden aangetekend dat er sprake was van een ongekende arrogantie van de gemeente Kranenburg; er werd onderling gelachen en met telefoons gespeeld op het moment dat er kritische vragen werden gesteld of als de tegenpartij aan het woord was, de dagvoorzitter was verre van onpartijdig en men heeft allerlei onderzoeksresultaten die door ABO wind zelf zijn uitgevoerd. Hier heet dat ‘een slager die zijn eigen vlees keurt’. Ik vind het onbegrijpelijk dat er aan Nederlandse zijde enorm veel geld gepompt wordt om er een stil natuur- en recreatiegebied van te maken, waarbij vanuit Nederland ook is… Lees meer »
wpDiscuz