Basisschoolkinderen ruimen zwerfafval op in uiterwaarden

OOIJ – Op 5, 6 en 7 april hebben 3 basisscholen uit gemeente Berg en Dal samen met Staatsbosbeheer, Dar en FREE Nature, zwerfafval opgeruimd in de uiterwaarden van de Gelderse Poort.

Kinderen ruimen zwerfafval op in uiterwaarden. Foto en rechten: Henk Baron (aangeleverd vanuit Dar, red.)

Kinderen ruimen zwerfafval op in uiterwaarden. Foto en rechten: Henk Baron (aangeleverd vanuit Dar, red.)

Opschoonactie

Hoogwater is een fantastisch fenomeen, maar het heeft één nadeel; er spoelt veel afval aan in de uiterwaarden. Dit zwerfafval is niet goed voor de natuur. Dit vinden ook kinderen van de St. Martinusschool, basisschool Op Weg en basisschool ‘t Bijenveld. Om deze reden namen zij deze week deel aan de opschoonactie in de uiterwaarden. De kinderen staken de handen uit de mouwen en ruimden zwerfafval op in de Millingerwaard, Erlecomse Waard en de Bisonbaai. In totaal zijn er 150 zakken aan zwerfafval opgehaald.

Bewustwording zwerfafval

Struinend door de uiterwaarden ruimden de kinderen van alles wat aanspoelt op: van lege flessen, plastic verpakkingen, blikjes, tot aan touw en zelfs schoenen. “Het resultaat is prachtig! De kinderen vinden het leuk om te doen en zijn enthousiast. De uiterwaarden liggen er weer netjes bij. Daarnaast leren de kinderen ook hun omgeving schoon te houden en zich bewust te worden van zwerfafval. Wandelaars kunnen straks weer volop genieten van de natuur en de runderen en paarden die er lopen kunnen er weer veilig grazen Met trots kunnen we, dankzij de inzet van de kinderen, terugkijken op weer een geslaagde opschoonactie”, aldus boswachter Rick Basten.

Zwerfafval opruimen als Wijkheld?

Dar en de gemeenten Beuningen, Berg en Dal, Druten, Heumen en Nijmegen vinden het belangrijk dat kinderen zich bewust worden van zwerfafval en zetten daarom het zwerfafvalproject Wijkhelden in. Wijkhelden zijn zowel volwassenen en kinderen die een bijdrage leveren aan een schone buurt door het opruimen van zwerfafval. Naast het opruimen van zwerfafval in de uiterwaarden kunnen kinderen dus ook (structureel) in hun eigen buurt zwerfafval opruimen. Zij worden zich zo bewust van zwerfafval en verdienen er ook nog een zakcentje mee. Dar zorgt voor materiaal en het ophalen van zwerfafvalzakken. Inmiddels zijn in de regio Nijmegen al 165 teams actief.

Meer informatie of aanmelden: www.wijk-helden.nl.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 9 april, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 2 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Marco

Geweldige actie en heel belangrijk deze aandacht voor dit grote probleem! Complimenten voor de wijkhelden! Onlangs samen met mijn zoon weer een deel van het Groesbeekse bos opgeruimd. Ongelooflijk wat een troep. Ook de toegangswegen door het bos en de doorgaande wegen naar ons mooie dorp liggen bezaaid met zwerfafval. Nijmeegsebaan bijvoorbeeld is een grote schande…Verdient vanuit Gemeente en Provincie meer aandacht!

Sprookje

Mooi dat U en Uw zoon hebben meegedaan aan de actie! Maar er rijden dagelijks jongeren die het niet zo nauw nemen. Ik ben opgevoed met wat je meeneemt, neem je mee terug en gooi je thuis in de vuilniszak. Ik blijf ervan overtuigd dat het een kwestie van opvoeden is. Daar kan je de overheid niet voor verantwoordelijk stellen…

wpDiscuz