Brand in huis: vluchtoefening Truus van der Sanden

BERG EN DAL – Stel, uw woning staat in brand.

Foto en rechten: Gemeente Berg en Dal.

Foto en rechten: Gemeente Berg en Dal.

Lukt het u om uw woning blindelings en binnen drie minuten te verlaten? Is uw woning brandveilig? Burgemeester Slinkman en een adviseur brandveiligheid nemen dit jaar bij verschillende ouderen de proef op de som. Deze keer bij een inwoonster van Berg en Dal, oud-makelaar Truus van der Sanden.

Wat te doen bij brand?

Truus van der Sanden is 73 jaar en woont sinds bijna drie jaar in appartementencomplex Groot Berg en Dal. Het complex is onlangs gemoderniseerd en daarbij is veel aandacht besteed aan brandveiligheid. Ze hebben het wat dat betreft goed voor elkaar. Maar wordt het gebouw ook brandveilig gebruikt? Oftewel, weten bewoners wat ze moeten doen bij brand? En wat is er blijven hangen van de voorlichting die ze in het najaar hebben gehad?

Tijd om te vluchten

Hoeveel tijd heb je om te vluchten? Waar vlucht je heen? Wat doe je bij een vlam in de pan? De vragen van de adviseur brandveiligheid zijn niet eenvoudig. Bovendien heeft Truus van der Sanden zich niet kunnen voorbereiden omdat het bezoek van de burgemeester en adviseur onverwacht kwam. Ze moet het goede antwoord dan ook vaak schuldig blijven. Ze weet niet dat je, als de rookmelder gaat, nog drie minuten hebt om het huis veilig te verlaten. Dat je die tijd vooral moet benutten om bij de voordeur te komen en niet naar het balkon moet vluchten. Dat je geen gebruik moet maken van de liften. Dat je bij een vlam in de pan vooral niet met water moet blussen (steekvlam) en ook niet moet gaan lopen met de pan, maar gewoon de deksel op de pan moet doen. Het lijkt zo voor de hand liggend, maar je moet er maar net op komen.

Zonder aarzelen

De vragen gingen niet zo goed, maar bij de vluchtoefening breekt Truus van der Sanden alle records. Ze ging er al zelfverzekerd in: “Ik weet waar alles staat en het is geen vreemd huis. Ja, ik red het wel binnen drie minuten”, en dat bleek terecht. Zo gauw de blinddoek om zit en de burgemeester het alarm van de rookmelder aanzet, komt Truus uiterst beheerst in beweging. Zonder aarzelen zet ze koers naar de voordeur, waarbij ze heel handig gebruik maakt van haar loopstok om te voelen waar ze is. Ze gaat zelfs verder dan de voordeur. Ook nog de hal van het flatgebouw door om pas te stoppen als ze veilig in de frisse lucht op de galerij staat. Binnen anderhalve minuut! De burgemeester en de adviseur kijken vol verbazing toe.

Brandweer bellen

Een ding is ze nog vergeten. De brandweer bellen. Het signaal van de rookmelder gaat namelijk niet naar de brandweer. Er is dus buiten Truus nog niemand die weet dat er brand is. Gelukkig hebben alle bewoners een zorgmelder. Als je daarop drukt gaat er een signaal naar de zorg of de huismeester. Een prima manier om alarm te slaan. Maar dan moet die zorgmelder niet in de kast liggen… Truus neemt de raad ter harte en zorgt dat de melder voortaan op haar nachtkastje ligt. De adviseur heeft nog een laatste tip: doe die matjes bij het bed en in de badkamer weg. Die vormen echt een risico als je moet vluchten.

Truus is erg tevreden met de onverwachte woningcheck: “Ik vond de oefening en het gesprek met de adviseur erg leerzaam, echt heel waardevol, ik ben heel blij met de tips”.

Eerdere berichtgeving over dit onderwerp:
Brand in huis: vluchtoefening Jan van Gestel.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: Gem. Berg en Dal

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 13 april, 2016 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Brand in huis: vluchtoefening Truus van der Sanden

Reageren is niet toegestaan.