Burgerprotest bij belangrijk besluit windmolens, open brief

KRANENBURG – Op donderdag 28 april neemt de gemeenteraad van Kranenburg een belangrijke beslissing in de realisatie van het omstreden windpark aan de Kartenspielerweg, pal langs de rijksgrens.


Protest tegen de komst van windmolens. Foto en rechten: Tegenwind/Gegenwind Reichswald.

Burgerinitiatief ‘Tegenwind in het Reichswald’ roept eenieder op hierbij aanwezig te zijn zodat het de gemeenteraadsleden duidelijk wordt dat de plannen veel weerstand oproepen.

Eigenlijk had de beslissing al op 3 maart jl. moeten vallen maar de gemeenteraad had een langere voorbereidingstijd nodig. Na twee keer te zijn uitgesteld is nu voor 28 april gekozen. Dan besluit de raad of men overgaat tot de tweede inspraakronde voor het aangepaste ‘Flächennutzungsplan’ (FNP). Deze voorziet in de aanwijzing van een ca. 200 ha groot gebied langs de Kartenspielerweg in het Reichswald als concentratiezone voor windindustrie. Iris Roselie, woordvoerster van het Tegenwind, verduidelijkt: “Het FNP is te vergelijken met het Nederlandse bestemmingsplan. Wanneer de raad akkoord gaat, dan is dit een grote stap voorwaarts in de procedure om tot de bouw van windturbines in het bos te komen.”

Bij aanname van het voorstel zal naar verwachting half mei de 2e (en laatste) inspraakronde starten. Roselie: “Net als bij de 1e ronde zal ons burgerinitiatief weer luid op de trom slaan. Via infostands, flyeracties, informatiebijeenkomsten, social media etc. zullen we burgers en organisaties informeren en oproepen massaal een zienswijze in te dienen. Belangrijk om te weten is dat ook Nederlandse burgers en organisaties kunnen reageren.”

Maar eerst dient te worden afgewacht wat de 28e wordt besloten. “De stemming lijkt een formaliteit,” vervolgt Roselie, “maar bij een hoge opkomst van demonstranten moet ik het nog maar zien. Dat ze deze beslissing al twee keer hebben uitgesteld, geeft wel aan dat de raadsleden met dit thema worstelen.”

Voorafgaand aan de besloten gemeenteraadsvergadering, die om 18.00 uur start, organiseert het burgerinitiatief “Tegenwind in het Reichswald” een protestactie. Deze protestactie zal vanaf 17.15 uur plaatsvinden bij het Rathhaus Kranenburg, Kleverstr. 4 te Kranenburg.

De burgemeesters van Gennep en Berg en Dal hebben een open brief verstuurd. Klik hier voor de brief.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 21 april, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 10 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Laat maar waaien
Het is en het blijft delicaat. Van die enorme windmolens in je achtertuin is geen fraai gezicht. Tijdens het snelle ronddraaien van de wiekens zal menig vogel zich te pletter vliegen. Natuurlijk is het ook wel weer zo dat als je de gelijke hoeveelheid energie wil opwekken uit organisch materiaal je een fikse hoeveelheid uitstoot genereert. En dat is niet goed voor mens en vogel. Dus welk standpunt zou je nu moeten of willen verdedigen? In noord Groningen zou men windenergie verkiezen boven gaswinning met alle nadelen zoals bekend van dien die zich voordoen bij de winning van gas. Zo… Lees meer »
Grensbewoner

Laat die molens er maar zeer snel komen.
Als inwoner van fraseelt mogen ze er ook een plaatsen in mijn achtertuin.
Goed voor mijn stroomrekening.
Of gaat tegenwind deze in de toekomst voor mij betalen.
Ps. Ik heb nog nief een keer een dode vogel naast een windmolen zien liggen.

Barbara.

Aan de reacties af te leiden, ook in eerdere topics over dit item, zijn er toch veel meer voorstanders dan tegenstanders van deze windmolens.. Ook ik ben voor.

Laat maar waaien

Dode vogels zullen ook niet met massa’s tegen de wieken klappen. Ik neem ook aan dat jij niet elke ochtend gaat zoeken naar dode vogels. En dode vogels kunnen op hun beurt weer worden meegenomen door een vos. Kortom er zullen een aantal gevleugelde vrienden afscheid van onze aardbol nemen op een pijnlijke wijze. Maar voor het milieu is het zeer zeker goed dat er windmolens komen. En is Nederland niet groot geworden met en door de (wind)molens?

karin

de tegenstanders schreeuwen hard maar dat wil niet zeggen dat de meerderheid ook echt tegen is want op een enkeling na is iedereen die ik spreek voor de molens. daarbij is de tegenbeweging ernstig hypocriet aangezien ze er de meest spannende zaken bijhalen om te “bewijzen” dat het een slecht idee is maar ze vergeten de enige reden waar het ze echt om gaat: bang voor waardevermindering van hun huis. (wat een kulargument is, maar ze noemen het ook niet) laat maar komen die molens. en snel ook! zonnepanelenveldjes erbij in de omgeving en gaan met die banaan!

tegen
uit onderzoeken is nog steeds niet duidelijk of er uit deze manier van opwekking wel echt rendabel is. Te veel investering en hoe je het ook went of keert blijft het wel een aanslag op onze mooie vergezichten in onze mooie Groesbeek. Ze staan dadelijk ook nog eens op een heuvel en worden een van de hoogste van Duitsland/Nederland. En als je er rondom heen woont is er wel degelijk waardevermindering en grote slagschaduw en overlast van het windgeluid. Ik ben zeker voor andere manieren van energie opwekking maar niet op deze manier. en als ze dan toch willen zet… Lees meer »
Laat maar waaien

Windmolens plaatsen in zee kost Gods gruwelijk veel geld. En slagschaduw valt wel mee. De aarde verplaatst zich voortdurend t.o.v. van de zon. Op welke manieren willen tegenstemmers energie opwekken? En tenslotte zijn de personen welke bang zijn voor waardevermindering juist TEGEN. Als dezelfde molens in Luttjebroek werden geplaatst was het wel goed.

Voor

Tegen je spreekt jezelf tegen.
Geluidoverlast! Waar woon je dan in het reichswald anders hoord een mens dit niet meer.
Slagschaduw zeker tot in groesbeek!
En volgens mij zie ik die molens in het open veld beter als in het bos!!
Dus argumenten die kant nog wal raken.

Grensbewoner
Ja ja. Op zee….. De gemeente Katwijk heeft al veel geld gereserveerd om windmolens in zee tegen te gaan. Ze zijn daar bang dat de Duitsers niet meer naar onze kust komen. Ze lachen zich hier een breuk om zo’n kul argument. In Nederland kun je ze nergens neerzetten omdat er overal gelijk bezwaren komen. Nee, in Nederland zetten ze liever nieuwe kolencentrales neer en laten ze de kernreactor vrolijk doordraaien. Ben blij dat ik in Duitsland woon waar werkelijk ernst wordt gemaakt met de uitvoering van de verdragen van Parijs en Kyoto. Er komen ook veel bezwaren uit Ven… Lees meer »
Grensbewoner

Dan zijn ze in Lutjebroek weer tegen, zo gaat dat in Nederland

wpDiscuz