[Foto’s] 150 mensen bij protestactie windmolens

KRANENBURG – Op 28 april behandelde de Kranenburgse gemeenteraad de herzieningen van de zienswijzen die burgers en belangenpartijen tijdens de eerste inspraakronde t.b.v. het aanwijzen van een concentratiezone voor windenergie aan de Kartenspielerweg hadden ingediend.


Protest tegen de komst van windmolens. Foto en rechten: Tegenwind/Gegenwind Reichswald.

Het werd een marathonsessie, gekenmerkt door veel onduidelijkheid, maar uiteindelijk afgesloten met een verwacht resultaat. Voorafgaand aan de vergadering was een protestactie waar zo’n 150 mensen aan deelnamen.

Het moge duidelijk zijn, de gemeente Kranenburg worstelt met hun ambitieus plan. Eerst werd de vergadering tot twee keer toe uitgesteld en nu moest burgemeester Steins bij aanvang niet alleen aan de toehoorders, maar óók aan de gemeenteraadsleden duidelijk maken wat er precies behandeld werd: het ging uitdrukkelijk niet om de bouw van het omstreden windpark maar enkel en alleen om het aanwijzen van een gebied dat voor windenergie in aanmerking komt.

Jeroen Boot, secretaris van het burgerinitiatief ‘Tegenwind in het Reichswald’ hierover: ‘Kennelijk is de materie dermate complex dat zelfs enkele mensen die over de voortgang van de Kranenburgse plannen moeten stemmen, het overzicht kwijt zijn.’

Voorafgaand aan de stemming bracht onafhankelijk gemeenteraadslid Theo Elbers een referendum onder de Kranenburgse bevolking ter sprake. Hij vindt dat bij een dergelijk groot project de mening van de burgers moet worden gevraagd. Zijn voorstel wordt op 12 mei opnieuw in de raadsvergadering behandeld. Het zou de gemeente sieren als ze dit referendum gepaard laat gaan met een enquête onder de Nederlandse buurgemeenten.

De stemming zelf bracht geen verrassingen. Over elk afzonderlijke zienswijze werd gestemd maar geen enkele keer behaalden de tegenstemmers een meerderheid. Toch vielen een paar opmerkelijke zaken te noteren. Met name de twee leden van “Die Grüne” waren bijzonder kritisch ten aanzien van de gevolgen aan Nederlandse zijde. Zij wezen herhaaldelijk op de in hun ogen te kort geschoten afhandeling van de Nederlandse bezwaren als geluidsoverlast en plan- en natuurschade. Daar komt bij dat er nog veel onduidelijkheid bestaat over welke (nationale) wet- en regelgeving dan van toepassing is. De gemeente zegde toe dit beter te laten onderzoeken.

Verder was het opvallend dat de zienswijzen van belangenpartijen als de NABU, de gemeenten Gennep en Berg en Dal en Bezirksregierung Düsseldorf zonder noemenswaardige tegenspraak werden afgehamerd. Jeroen Boot: ‘De gemeente is overtuigd van de noodzaak van turbines in het Reichswald en gaat voorbij aan de aangedragen bezwaren.’

Naar verwachting start in juni de tweede en laatste inspraakronde en volgt in het najaar het definitieve besluit van de gemeente over het aanwijzen van de concentratiezone. In aanloop naar deze 2e inspraakronde organiseert het burgerinitiatief ‘Tegenwind’ op 13 mei een informatieavond in “Caféhaus Niederrhein”, Kranenburg. Aanvang 19.30 u. Meer informatie hierover volgt binnenkort.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 3 mei, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 8 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
karin

pfff wat duurt het allemaal lang, straks is het weer winter en beginnen ze volgend jaar pas met bouwen. had van mij een stuk sneller gemogen, maar helaas doen de tegenstanders er alles aan om te rekken en vooral veel gemeenschapsgeld in een putje te laten verdwijnen. Volgens mij vergeten al die tegenstanders wat er gebeurd als we niet harder werken aan duurzame energie.

Karin gewoon over je heen laten lopen, is dat beter? De windmolens moeten langs een autosnelweg of op een industrieterrein maar niet in een bos

Karin dit gaat helemaal niet over Groene energie, dit gaat puur om geld dat Kranenburg krijgt voor het plaatsen van deze molens. In Duitsland zijn er grote problemen met de opwekking en verwerking van duurzame energie. Zie bijvoorbeeld het bericht van:

Bild.de http://www.bild.de/politik/inland/strompreis/mehr-zahlen-fuer-ungenutzen-strom-45590608.html

De opgewekte energie kan niet eens gebruikt worden. Dus waarom natuur vernietigen om natuur te redden?

frasselt

molens plaatsen, de tot alle nu toe tegengeluiden zijn gebaseerd op fabels en onderbuikgevoel.
en wil en wim gaan jullie mijn energie rekening betalen?
of wonen jullie op de gartenspielerweg.

Nee ik heb zonnepanelen. Zo hoef ik anderen niet lastig te vallen. Maar wat is gebleken is dat de stroom alleen maar duurder is geworden. Lees het artikel. Maar ik dacht dat het om de natuur ging. Maar ook voor jou gaat het alleen om het geld.

Grensbewoner
Gelukkig is een overgrote gekozen raadsmeerderheid in Kranenburg voor. Deze overgrote meerderheid vertegenwoordigd de inwoners van Kranenburg. Daar is geen referendum voor nodig! Lekker populistisch van Theo Elbers. Eerst uit de FDP stappen en dan met dit soort onzin voorstellen komen. Wat het effect van een referendum aangevraagd door populisten kan zijn hebben we in Nederland onlangs kunnen zien. Natuurlijk brengen de windmolens voor Kranenburg veel geld op wat ten goede komt aan haar inwoners. Maar ze zijn ook dringend nodig om de milieu doelstelling te halen. Wat dat betreft doet Duitsland het gelukkig een stuk beter dan Nederland. Hopelijk… Lees meer »
John
Wat een hoop onzinnige reacties. Ik houd het er maar op dat velen zich nog steeds niet realiseren wat de impact zal zijn. Een paar feiten op een rijtje: – het gaat niet over de vraag vóór of tegen windenergie, het gaat puur om de locatie van het geplande windpark: een ecologisch kwetsbaar en belangwekkend gebied, pal langs de rijks/gemeentegrens – door deze locatie zijn effecten als geluids- en lichtoverlast, daling in toeristenaantallen en waardevermindering van eigendommen voor Nederlandse rekening. – de plannen zijn zonder noemenswaardig overleg met de buurgemeenten gestart -> overtreding van wet van goed nabuurschap – het… Lees meer »
Grensbewoner

Als het Reichswald al een ecologisch kwetsbaar gebied zou zijn dan wordt het bos veel meer bedreigd door de zandafgravingen aan Nederlandse zijde. Het tast de (drinkwater) huishouding aan en het bod verdroogd. Daar hoor je de tegenstanders uit Nederland niet over en zie ik ook niet terug in bovenstaande “argumenten”
Feit is dat de ecologische waarde van het Reichswald maar zeer beperkt is, het is een ordinair productiebos. Prima plek voor Kranenburg om naast talloze zonnepanelen via windenergie een bijdrage te kunnen leveren aan een duurzame toekomst.

wpDiscuz