Waarschuwing voor de eikenprocessierups

GEM. BERG EN DAL – In de maanden mei, juni en juli kunt u op eikenbomen behaarde rupsen aantreffen.

Foto en rechten: Gem. Berg en Dal.

Foto en rechten: Gem. Berg en Dal.

Deze rupsen gaan ‘s nachts groepsgewijs – in processie – op zoek naar voedsel (eikenbladeren); vandaar de naam eikenprocessierups. Na contact met de brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Wij adviseren u om uit de buurt van bomen te blijven waarin de rupsen worden aangetroffen.

Wat zijn de klachten?

De eikenprocessierups heeft microscopisch kleine haartjes, de beruchte brandharen. Wanneer de onbedekte huid in contact komt met de brandharen ontstaat binnen 8 uur een pijnlijke rode huiduitslag met hevige jeuk. Door krabben of wrijven kunnen de brandharen zich gemakkelijk verspreiden naar andere delen van het lichaam. Als brandharen in de ogen terechtkomen, kan dat binnen 1 – 4 uur een heftige reactie geven. Na inademing kunnen de brandharen ook irritatie of ontsteking geven van neus, keel of bovenste gedeelte van de luchtwegen. De klachten lijken dan in eerste instantie op een neusverkoudheid.

Wat te doen bij klachten?

De klachten verdwijnen meestal vanzelf binnen enige dagen tot weken. Voorkom krabben of wrijven. Was de huid goed met water. Ogen kunt u met water uitspoelen. Bij lichte symptomen zijn geen medicijnen nodig. Bij hevige jeuk kunnen anti-jeuk middelen helpen. Deze middelen zijn verkrijgbaar bij apotheek of drogist. Mensen die langdurig ernstige klachten hebben, wordt geadviseerd om contact op te nemen met hun huisarts.

Meer informatie

Mensen met gezondheidsvragen die (mogelijk) samenhangen met de eikenprocessierups, kunnen contact opnemen met het team Milieu en Gezondheid van de GGD via telefoonnummer (088) 144 7144 of via [email protected]. Op de website van de GGD vindt u meer informatie over de eikenprocessierups: https://www.ggdgelderlandzuid.nl/Publiek/Milieu.aspx.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: Gemeente Berg en Dal

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 9 mei, 2016 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Waarschuwing voor de eikenprocessierups

Reageren is niet toegestaan.