Veel verdachte objecten werkgebied Vlietberg Ooij

OOIJ – Voor het realiseren van de riolering aan de Vlietberg in Ooij is nog eens € 142.000,- extra nodig.

Het gemeentehuis van  Berg en Dal. Entree Dorpsstraat. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Het gemeentehuis van Berg en Dal. Entree Dorpsstraat. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

In september 2015 stelde de raad € 360.000,- beschikbaar voor dit project. Dat was al € 110.000,- meer dan de aanvankelijk geraamde projectkosten van € 250.000,-. Dit blijkt dus wederom niet voldoende en daarom mag de raad nog een besluit nemen.

“Extreem veel verdachte objecten”

Dé oorzaak van de overschrijding is de situatie van niet-gesprongen WOII-explosieven. Uit detectieonderzoek blijkt dat ter plaatse van de werkzaamheden in verband met WOII zeer veel verdachte objecten zijn. “We hadden wel verdachte objecten verwacht, maar het zijn er extreem veel”, zegt het college. Detectie kon niet in het hele gebied uitgevoerd worden vanwege puin in de ondergrond.

Men wil geen risico’s nemen en het gevolg is dat het hele gebied begeleid ontgraven moet worden. Daarbij is een dure, beveiligde graafmachine nodig, constante deskundige beveiliging en het werktempo is lager. Dat laatste komt omdat het ontgraven laagje voor laagje gaat.

IBA

Meerdere IBA’s (mini-rioolwaterzuiveringen per één of meer woningen) worden bij de woningen vervangen door riolering. Van de huidige IBA’s functioneren 25% slecht, 35% matig, 20% gebrekkig en 20% goed, zo blijkt uit een tweetal onderzoeken. Ruim driekwart van de bewoners heeft slechte ervaringen met het huidige systeem. Zij ervaren vooral stank, geluidshinder en hoge elektriciteitsrekeningen.

Dit jaar nog klaar

Men hoopt dat de uitvoering van het werk snel kan starten en dit jaar nog gereed is. Bij de eventuele vondst van explosieven zullen er vanzelfsprekend vertraging en extra werkzaamheden zijn. Overigens kan er voor de kosten die betrekking hebben op de niet-gesprongen explosieven een uitkering aangevraagd worden. Dat zou € 42.000,- schelen.

Update 16-06-2016, 20:40 uur
De raad heeft het geld donderdagavond beschikbaar gesteld. Alleen Sociaal Groesbeek was tegen.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 26 mei, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
henk

betaald de gemeente GROESBEEK dus mooi voor, namens de Ooij bedankt!!

wpDiscuz