“Kleinere kans op windmolens in Reichswald”

GROESBEEK/KRANENBURG – De kans dat het Windmolenpark in het Reichswald komt lijkt steeds kleiner.

Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Het burgerinitiatief Gegenwind/Tegenwind Reichswald heeft onlangs een petitie aangeboden aan de Landrat, de hoogste gezagvoerder van een Duitse Landkreis, Wolfgang Spreen. Bij deze gelegenheid zou Spreen (volgens burgemeester Mark Slinkman van Berg en Dal) hebben aangegeven dat hij als verantwoordelijke niet voornemens is een wijziging van het landschapsplan te starten binnen 2 a 2,5 jaar. Die wijziging is wel nodig.

“Het maakt dat ik daar optimistisch over gestemd ben, maar ik heb daar zelf geen formele bevestiging van gekregen”, zegt Slinkman. Hij heeft zijn informatie van iemand die bij de bijeenkomst aanwezig was. Het probleem voor de ontwikkelaar ABO Wind zit hem in de tijd. Er moet dit jaar nog groen licht gegeven worden voor de bouw van het Windpark om in aanmerking te komen voor subsidies.

Het college van burgemeester en wethouders in Berg en Dal is zelf geen voorstander van windmolens op de gekozen locatie. De raad steunt de lijn van het college. Drie raadsleden hebben liever wél windmolens in het Reichswald: Martijn Schmiermann (PvdA), Jo Coerwinkel (GroenLinks) en Mechteld ten Doesschate (VVD).

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 26 mei, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 8 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Muts

Van Mechteld had ik dat niet verwacht, maar Schmiermann is overal voor, zolang het maar aan NIMBY voldoet.

John
Ik weet niet uit wiens koker bovenstaand artikel komt, maar het is veel te voorbarig en deels onjuist. Niet het burgerinitiatief was organisator en aanbieder van de petitie, maar een Duitse burger. Bovendien is er gezegd dat een wijziging van het Landschaftsplan WAARSCHIJNLIJK 2 – 2,5 jaar duurt. Ook de opmerking over het stoppen van de subsidies per 1-1-2017 klopt niet. Niet de subsidies stoppen maar vanaf die datum kunnen meerdere bouwers zich voor een project inschrijven. Dit stimuleert een sterkere concurrentie met een lagere energieprijs tot gevolg. Dit betekent dus niet per definitie dat de bouw na 1-1-2017 er… Lees meer »
De aangeboden petitie was een initiatief van een Duitse burger. De uitspraken gedaan door deze Landrat staan nergens formeel vastgelegd, zoals Slinkman aangeeft. De titel van dit persartikel is dan ook bijzonder slecht gekozen. In Duitsland wordt alles ingezet om over te gaan naar duurzame energie. Daar waar de regelgeving krom is, wordt deze recht gemaakt ten behoeve van megawindturbines, waar zelfs natuurgebieden voor worden opgeofferd. In dit grote machtenveld is Landrat Spreen van Kreis Kleve maar een heel klein spelertje. Wanneer Kreis Kleve het Landschaftsplan nr. 6 Reichswald niet wil wijzigen, zal altijd nog Bezierkregierung Düsseldorf dit opzij kunnen… Lees meer »

Muts: mw. ten Doesschate is VVD en VVD is Minister KAMP die de Nederlandse provincies dwingt om windturbines te plaatsen, dus ze kan niet tegen zijn. Meerdere VVD’ers met een andere mening, zijn al afgevoerd….of durven hun vingers er niet aan te branden….

Grensgeval
Schmiermann was tenminste duidelijk. Samen met Groen Links de keuze voor duurzame energie in Duitsland respecteren waar Nederland heel ver bij achterblijft. Maar met name het CDA maakte het wel heel erg bont. De zusterpartij van het CDA in Kranenburg (CDU) en burgemeester Stein(ook CDU) zullen blij zijn met zo’n zusterpartij. Als er met overgrote meerderheid van de gemeenteraad in Kranenburg democratisch besloten wordt om onderzoek naar een windpark te doen dien je niet door je buren zo afgeserveerd te worden. De samenwerking met Kranenburg ter discussie stellen is helemaal te idioot voor woorden natuurlijk. En intussen pleiten voor megastallen… Lees meer »
John
Door de buren afgeserveerd? Ik zou het eerder omdraaien: als je een dergelijk groot project met grensoverschrijdende gevolgen als het windpark plant, dan ga je vooraf(!) met de buren rond de tafel zitten en betrek je hun visie in de plannen. Daar is nu geen sprake van geweest en dat kan Kranenburg nog lelijk opbreken. De problemen die het windpark gaat veroorzaken treft Nederlandse burgers (waardedaling huizen), ondernemers (o.a. toerismebranche) en de gemeenten (ruimtelijke ordening, natuur etc). Het is niet meer dan de plicht van bestuur en politiek om dan voor deze belangen op te komen. In dat geval moet… Lees meer »
Grensgeval

In ven Zelderheide wordt op zeer grote schaal zand afgegraven. En het ziet er niet naar uit dat dat de komende jaren minder wordt. Vanwege verdroging dit is erg nadelig voor het Reichswald.
Bovendien ligt de afgraving in een gebied met hoge natuurlijke waarden. Daar is ook nooit overleg over geweest met Kranenburg en zie je geen bezwaren tegen.
Selectieve verontwaardiging dus.

John

U moet zich écht beter (laten) informeren als u met een reactie komt. (Mede-)initiatiefnemer Natuurmonumenten heeft conform de wet Kranenburg wel degelijk vooraf aan de natuurontwikkeling/afgravingen hun plannen ter inzage gelegd en de mogelijkheid tot het indienen van een zienswijze geboden. Daar is toentertijd vanuit Kranenburg geen reactie op gekomen. Daarmee is de mogelijkheid tot inspraak verkeken. Achteraf de huilebalk spelen benadrukt enkel het eigen onvermogen. Andere partijen die wél beroep tegen de afgravingen hebben aangetekend, hebben overigens alle zaken verloren.
Los hiervan ontgaat mij de logica om windindustrie aan te leggen omdat de buurman het bos zou laten verdrogen.

wpDiscuz