Veel SOA’s onder jonge meiden

NIJMEGEN – Het aantal bezoekers bij de centra seksuele gezondheid (GGD’en) in Oost-Nederland nam in 2015 iets af, maar er werden meer soa’s gevonden dan in 2014. Bij vrouwen werden de meeste soa’s gevonden in de leeftijdscategorie 15-19 jaar. Bij mannen was een duidelijke piek te zien in de leeftijdscategorie 55-60 jaar.

GGD_Gelderland_Zuid-DGB

De cijfers zijn afkomstig uit de Thermometer Seksuele Gezondheid Oost-Nederland, waarin de jaarlijkse cijfers over soa’s en seksualiteitszorg (Sense) in Gelderland en Overijssel worden gepubliceerd. De cijfers worden aangereikt door de centra seksuele gezondheid van de vijf GGD’en in Oost-Nederland.

Hoog vindpercentage

Net als vorig jaar is het vindpercentage in Oost-Nederland hoger dan in de rest van Nederland (18,6% versus 17,2%). Dit heeft mogelijk te maken met de extra aandacht voor partnerwaarschuwing: de meeste soa’s worden gevonden bij bezoekers die gewaarschuwd zijn door een (voormalige) sekspartner bij wie al een soa is gevonden.

Riskante leeftijden

Het soa-vindpercentage onder vrouwen is vooral hoog bij de jongste doelgroep van 15-19 jaar. Seksuele voorlichting is daarom juist op de middelbare school erg belangrijk. Bijvoorbeeld via het contactmoment met de GGD-arts op school en via de lesprogramma’s van de GGD. Verder valt op dat bij de heteromannen tussen 55 en 60 jaar die op het spreekuur komen, in veel gevallen één of enkele soa’s worden gevonden. Het vinden van een verklaring hiervoor, vergt nader onderzoek.

Uitkomsten Gelderland-Zuid

Opvallend voor de regio Gelderland-Zuid is het relatief grote aantal hoogopgeleide bezoekers. Dit was in 2014 ook al het geval. Uit de cliëntgegevens van 2015 in Gelderland-Zuid blijkt dat hoogopgeleide bezoekers die geen waarschuwing hadden en niet met klachten kwamen, in slechts weinig gevallen een soa hadden. Voor deze doelgroep wordt komend jaar gezocht naar een andere vorm van dienstverlening. Dit creëert ruimte voor bezoekers met een grote(re) kans op soa’s.

Verscherpte triage

Het feit dat meer soa’s werden gevonden bij de centra seksuele gezondheid in Oost-Nederland terwijl het aantal consulten terugliep, heeft waarschijnlijk te maken met verscherpte triage aan de telefoon (uitvragen). Bezoekers voor wie de kans op een soa niet hoog wordt ingeschat, worden doorverwezen naar de huisarts. Goede samenwerking met de huisarts is daarom van groot belang in de bestrijding van soa’s.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 30 mei, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 4 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Henk

Dat krijg je als je met jan en alleman de kist in duikt, zonder bescherming……

Jeroen

Henk, volgens mij kun je beter niet meer reageren aangezien er geen zinnig woord uit komt.

Henk

Jeroen, dat is de waarheid en niets anders, jou reactie slaat dan ook nergens op.

Fred

Jeuk is erger dan pijn !,,

wpDiscuz