12 statushouders in pastorie Leuth en Ooij

LEUTH/OOIJ – De pastorieën in Leuth en Ooij worden verbouwd tot tijdelijke woonruimten voor 12 statushouders.

Logo van de gemeente Berg en Dal.

Logo van de gemeente Berg en Dal.

Daarover zijn de parochie Maria ten Hemelopneming en de gemeente Berg en Dal het eens geworden. De statushouders kunnen daar wonen voor een periode van maximaal 5 jaar.

De parochie kan nog niet beginnen met de verbouwing. Daarvoor moet zij eerst een aantal vergunningen aanvragen. Als alles volgens planning verloopt zijn de pastorieën bewoonbaar vanaf het einde van dit jaar. Dan kunnen in elk pand 6 mensen wonen.

Onderdak voor statushouders

Statushouders zijn vluchtelingen die van de regering een tijdelijke verblijfsvergunning hebben gekregen. Deze vergunning geeft hen recht op onderdak. Daar moet de gemeente voor zorgen. De regering bepaalt hoeveel statushouders elke gemeente aan onderdak moet helpen. Voor Berg en Dal zijn dat er dit jaar 88 + nog een achterstand van 28 van vorig jaar.

In het verleden kregen statushouders altijd een sociale huurwoning van de woningbouwvereniging toegewezen. Dat kan niet meer nu het aantal statushouders de laatste tijd zo sterk is gegroeid. Dan zou er in een op de drie woningen die vrij komt een statushouder komen. Dat is een ongewenste situatie, omdat er daardoor onvoldoende huurwoningen overblijven voor andere woningzoekenden. Daarom is Berg en Dal nu in alle dorpen op zoek naar andere mogelijkheden. De beide pastorieën zijn zo’n mogelijkheid.

Integratie

De gemeente en de parochie staan achter de huisvesting van statushouders. Het is belangrijk dat statushouders die hier komen wonen onderdeel worden van onze samenleving. Een dak boven het hoofd is daarvoor een voorwaarde. En vanaf dat moment krijgen zij ook begeleiding van vrijwilligers van Vluchtelingenwerk. De nieuwe inwoners volgen een inburgeringscursus en doen als het kan vrijwilligerswerk of betaald werk.

Wilt u de statushouders helpen hier een bestaan op te bouwen? Vluchtelingenwerk zoekt nog vrijwilligers die allerlei praktische en administratieve zaken kunnen regelen voor de statushouders. Wilt u meer weten of heeft u hierover vragen? Neem dan contact op met Maartje Bugter van Vluchtelingenwerk op telefoonnummer 06-23238856. Mailen kan ook: [email protected]

Wilt u meer weten?

In beide dorpen is er een inloopavond over de plannen:

Leuth
Waar: Café-restaurant De Rosmolen, Kerkplein 1
Wanneer: 14 juni, tussen 19.00 – 20.00 uur

Ooij
Waar: Dorpshuis De Sprong, Prins Bernhardstraat 3
Wanneer: 22 juni, tussen 20.00 – 21.00 uur

Inwoners van zijn van harte uitgenodigd voor de inloopavond in hun dorp. U kunt binnenlopen wanneer u wilt. Mensen van de gemeente, parochie en Vluchtelingenwerk beantwoorden graag al uw vragen.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 30 mei, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Henk

Prima toch. Wel raar om waarschijnlijk moslim gelovigen, want dat zijn de meeste status houders. In een katholieke onderkomen te laten huisvestingen. Maar als van beide kanten aanpassingen komen, zal de integratie geen probleem zijn.

wpDiscuz