Brand in huis: vluchtoefening Ruth Awater

KEKERDOM – Stel, uw woning staat in brand.

Ruth_Awater_vluchtoefening-GBenD

Lukt het u om uw woning blindelings en binnen drie minuten te verlaten? Is uw woning brandveilig? Burgemeester Slinkman en een adviseur brandveiligheid nemen dit jaar bij verschillende ouderen de proef op de som. Deze keer bij de familie Awater in Kekerdom.

Een oud huis

Ruth en Wil Awater wonen sinds 1983 in hun huis in Kekerdom. Het is het ouderlijk huis van Ruth en al meer dan honderd jaar oud. Ooit deed het dienst als opslag van kaas en melk. Het was zelfs even een politiebureau en een bankfiliaal. Het huis is de laatste dertig jaar van binnen nauwelijks veranderd. Veel houten schrootjes en houten balken. Het staat vol met spullen die Ruth in de loop van de jaren verzameld heeft. “We gooien nooit wat weg. In het dorp zeggen ze altijd, ga maar naar Ruthje, die heeft het wel”, zegt Wil, zijn vrouw.

Ik ken de weg

Als er brand komt, moet je zo snel mogelijk weg zien te komen. Niet om te vluchten voor het vuur, maar vooral om zo snel mogelijk uit de rook te komen. Als je langer dan drie minuten rook inademt, richt de rook onherstelbare schade aan in je longen. Ruth durft de vluchtoefening wel aan. ‘Ik ken redelijk goed de weg in mijn eigen huis’, zegt hij met een grijns. Wil en Ruth slapen altijd beneden, maar als de kleindochter komt logeren verhuist Ruth naar de logeerkamer boven. Daarom starten we daar met de oefening. Het is de langste route naar buiten.

Verwarring

De oefening start bijna. Ruth zit op bed, doet zijn bril af en adviseur brandveiligheid Wiljan Gerritzen doet hem de blinddoek voor. Dan schakelt burgemeester Slinkman de rookmelder in. Zodra het alarmsignaal klinkt, springt Ruth op en baant zich een weg naar het trapgat. Hij is zo snel de slaapkamer uit dat Wiljan moeite heeft om voor hem bij de trap te komen. In een sneltreinvaart daalt Ruth de trap af en steekt zonder moeite de hal door naar de woonkamer. Daar gaat het ineens mis. In zijn haast om naar buiten te komen, loopt hij de deuropening voorbij. In plaats van rechtsaf te slaan naar de keuken strandt Ruth bij de buffetkast in de woonkamer. Om zich heen tastend maait hij bijna de snuisterijen van de kast.

Hebben jullie de meubels verzet?

Met een heel klein beetje hulp komt hij weer op het goede spoor en zet hij voortvarend koers naar de keuken. Maar ook daar ineens de verwarring. Waar is de deur naar de berging gebleven? “Hebben jullie alle meubels verzet?’, zegt hij vertwijfeld terwijl hij heen en weer beweegt tussen aanrecht en keukentafel. Ineens weet hij weer waar hij is en beent zo snel de keuken uit dat adviseur Wiljan niets anders rest dan hem vanachter bij de schouders vast te houden als hij de treetjes naar de berging afsnelt. Vliegensvlug gaat het door de berging naar buiten. Hij is veilig. De burgemeester stopt de klok. Ruth heeft er 2 minuten en 16 seconden over gedaan.

De snelste route

Ondanks de strubbelingen in de woonkamer en keuken staat Ruth binnen de tijd buiten. Toch valt het hem een beetje tegen. Het was moeilijker dan hij dacht en vreemd om ineens de oriëntatie kwijt te zijn. Adviseur Wiljan wijst hem er nog op dat hij onbewust naar buiten is gegaan zoals hij gewend is, namelijk achterom. Maar was dat wel de snelste weg? Via de voordeur was veel korter geweest. Daar zit wel een rolluik, maar die is meestal open en de sleutel zit altijd in het slot. Het is goed om van tevoren na te denk over de beste vluchtweg. En ook goed om te bedenken wie bijvoorbeeld welk (klein)kinderen mee naar buiten neemt. Zoals Wiljan zegt “een brand staat niet aan te bellen”. Je moet van tevoren nadenken over wat je moet doen.

Nog een paar tips

Voordat Ruth aan de vluchtoefening begon is adviseur Wiljan samen met Wil en Ruth een rondje door de woning gelopen. Wil en Ruth zeggen dat ze nooit hebben nagedacht over brandveiligheid, maar ongemerkt doen ze toch al veel goed. Ze hebben een rookmelder in de woonkamer. Ze stoken altijd goed droog hout omdat ze weten dat nat hout veel koolmonoxide (een onzichtbaar dodelijk gas) produceert. Wil maakt na elke droogbeurt het filter van de droger schoon. Kaarsen branden ze eigenlijk nooit. Alleen een elektrisch kaarsje bij het Mariabeeld. Toch zijn er nog een paar verbeterpunten en tips. Eén rookmelder in huis is niet genoeg, een CO2-melder bij de cv-installatie is geen overbodige luxe en misschien is het toch verstandiger om het rolluik bij de voordeur open te laten.

Eerdere berichtgeving over dit onderwerp:
Brand in huis: vluchtoefening Jan van Gestel.
Brand in huis: vluchtoefening Truus van der Sanden.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: Gem. Berg en Dal

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 3 juni, 2016 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Brand in huis: vluchtoefening Ruth Awater

Reageren is niet toegestaan.