Besluit over nieuwe basisschool in Berg en Dal

BERG EN DAL – Komt er wel of geen nieuwe basisschool in de kern Berg en Dal van de gelijknamige gemeente? Burgemeester en wethouders zullen de raad in juli vragen om de plannen af te wijzen, vanwege een gebrek aan leerlingen.

Michelle Veugelers en Isa Claassens willen  in de gemeente Berg en Dal een basisschool oprichten die 50 weken per jaar geopend is.

Michelle Veugelers en Isa Claassens willen in de gemeente Berg en Dal een basisschool oprichten die 50 weken per jaar geopend is.

Het zou voor het dorp Berg en Dal de tweede basisschool worden.

Basisschool De Spark

Er is van de “Stichting de Adaptieve School Berg en Dal” een aanvraag binnen gekomen voor de realisatie van een algemeen bijzondere basisschool in Berg en Dal. Dat is een school die 50 weken per jaar van 08:00 uur tot 18:00 uur geopend zou moeten zijn (klik voor meer info). Het is een initiatief van Michelle Veugelers en Isa Claassens.

Plan van Scholen

Om een school te kunnen stichten moet die eerst worden opgenomen in het Plan van scholen, vastgesteld door de gemeenteraad. Dan pas kan men ook in aanmerking komen voor bekostiging door het Rijk. Om opgenomen te worden in het plan moet het bestuur aantonen dat de aanvraag aan verschillende eisen van de Wet Primair Onderwijs (WPO) voldoet.

Vergelijkbare gemeente gezocht

Het college noemt het “aannemelijk” dat de nieuwe school binnen de eerste 5 jaar en de 15 jaren daarna niet aan de stichtingsnorm van 200 leerlingen zal voldoen. Er is alleen geen zelfde soort school in de gemeente Berg en Dal aanwezig om dat te vergelijken, daarom is er gebruik gemaakt van cijfers van een algemeen bijzondere school in een statistisch vergelijkbare gemeente: Wijdemeren (Noord-Holland). Daar zit een Jenaplanschool.

Voldoende belangstelling, of toch niet?

Uit de cijfers blijkt dat het belangstellingspercentage 14,12% kan zijn, zoals dat aanvankelijk in Wijdemeren het geval leek te zijn. De Spark zou daarmee uitkomen op meer dan 300 leerlingen per jaar tot aan 2037. Ruim voldoende dus gezien de gemeentelijke norm van 200 leerlingen. Echter, bleken de gegevens niet helemaal juist.

Dislocatie

De school in Wijdemeren heeft namelijk een dislocatie in een andere gemeente. “Een dislocatie is een deel van een school in een gebouw op een andere locatie dan het hoofdgebouw”, is de uitleg daarvan. Het aantal leerlingen op de school in de gemeente Wijdemeren zelf is dus lager, waardoor het belangstellingspercentage naar schatting nog maar 8,25% is. Voor De Spark komt dit uit op rond de 190 tot 195 leerlingen, en dat is nét te weinig voor het behalen van de norm.

Verdere procedure

Het laatste woord is nu op 7 en 14 juli 2016 aan de gemeenteraad om te besluiten of de school wel of niet wordt opgenomen op het plan. Mocht de school alsnog worden opgenomen, wordt het plan van nieuwe scholen vernieuwd en moet dit nog door het Ministerie van OCW worden goedgekeurd. Daarna kan de school bij de gemeente een aanvraag voor onderwijshuisvesting indienen.

De initiatiefnemers willen de school in augustus 2017 openen. Meer info hier.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 23 juni, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 4 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Jeroen

Nu maar hopen dat deze ondernemers een kans maken.
Zou goed zijn in en voor de gemeente.

Eindelijk een iets moderne kijk op onderwijs.

Een aantal van de huidige scholen staan al 20 jaar stil en dan is het logisch dat anderen het hiaat opvullen dat je zelf hebt laten ontstaan.

Ondernemers? Het gaat over onderwijs, over kinderen! En het is geen jieuwe kijk op onderwijs…,maar op onderwijstijden! Dat is het enige waar over gesproken wordt! Niet de kwaliteit. In een gemeente met krimpende scholen, met steeds minder kinderen is geen ruimte voor nog een school! Ik heb bovendien gelezen dat ze ook mikken op kinderen uit Nijmegen. Nou, laten ze dan bij de gemeente Nijmegen aankloppen. Maar nee, dat doen ze niet, deze dames weten ook wel dat de gemeente Nijmegen dat niet gaat doen. Dus maar aankloppen bij het naastliggende dorp….misschien dat die zo gek zijn om hun schaarse… Lees meer »
Paul Jacobs

‘Ondernemend zijn’ is volgens mij wat anders dan ‘ondernemer zijn’.
In het onderwijs kun je prima ondernemend zijn als het gaat om nieuwe ideeën, vormen en aanpak.

Dat er krimpende scholen zijn mag m.i. geen reden zijn om een nieuw initiatief niet toe te staan. Dat is ‘oud denken’ en leidt zelden tot innovatie.

Metafoor; ‘Er zijn al genoeg auto’s, waarom dan nog nieuwe auto’s ontwikkelen’.

Ik wens beide dames veel succes en wijsheid aan de raad.

Isa en Michelle
Dank voor alle reacties en steun! Zoals ook uit onze blog (http://www.eennieuweschool.com/2016/06/24/218/) bijkt, hebben we pech gehad met onze vergelijkingsgemeente. De prognose was al bijna goedgekeurd door het college. De wethouder geeft ook aan dat een volgende aanvraag op basis van goede cijfers wel gehonoreerd wordt. Alleen lopen we daarmee een vertraging op van een jaar. We zouden het enorm balen vinden als we de 90 kinderen die nu interesse hebben getoond, moeten teleurstellen. De wet laat het echter niet toe om dit jaar nog nieuwe cijfers in te dienen. Bureaucreatie ten top dus… Wat niet in het artikel is… Lees meer »
wpDiscuz