Berg en Dal stopt stedenband met Hongaarse stad

GEMEENTE BERG EN DAL – Burgemeester en wethouders (B&W) in Berg en Dal willen dit jaar de stedenband met de Hongaarse stad Körmend stoppen. De stedenband heeft 15 jaar bestaan.

Afbeelding: Wikipedia.

Afbeelding: Wikipedia.

Ook een nieuwe stedenband met Fertöd, dat een band met Millingen aan de Rijn had, zit er niet in. Dit betrof overigens geen officiële stedenband vanuit de gemeente zelf.

Sinds augustus 2001 zijn er diverse activiteiten tussen de plaatsen geweest. Daarbij valt te denken aan uitwisseling van scholen, stages voor ambtenaren uit Körmend en de komst van delegaties naar activiteiten, zoals de Fietsvierdaagse of nationale feestdagen in Hongarije.

Er zijn meerdere reden om niet meer verder te gaan met Körmend. Drie steunpilaren uit het bestuur “stedenband Körmend” hebben aangegeven hun werkzaamheden na lange tijd te willen stoppen. Dat bestuur bestaat in totaal uit de burgemeesters van Berg en Dal en Kranenburg, de voormalig burgemeester van Ubbergen, twee ambtenaren en drie inwoners.

Daarnaast lijkt er ook geen draagvlak vanuit de bevolking voor een stedenband. Volgens B&W blijkt dit uit het feit dat er moeilijk mensen, verenigingen en bedrijven te vinden zijn die bereid zijn te willen investeren in een stedenband. “Stedenbanden zijn achterhaald en de termijn van 5 jaar loopt dit jaar af. Een mooi natuurlijk moment om de samenwerking stop te zetten”, zeggen B&W.

Het partnerschap met Kranenburg blijft gewoon bestaan.

Update 15-07-2016:
De raad heeft het voorstel van B&W in grote meerderheid aangenomen: 16-4. Alleen Sociaal Groesbeek en PvdA waren tegen.


Besluit in de raad vanaf 2 uur, 58 minuten en 30 seconden in bovenstaande video.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 24 juni, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 2 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering

Partnerschap met Kranenburg blijft bestaan…. Bizar, heeft ons niets opgeleverd, als dank wil Kranenburg 12 reuzewindturbines plaatsen, die als middelvingers naar ons wijzen…

Ronnie

Ik heb geen probleem met een partnerschap met Kranenburg. Het is “onze” aangrenzende duitse buurman. Het is, denk ik, voor een bedrijf ook een kleinere stap om te investeren in iets net over de grens i.p.v. in Hongarije.

Wat het ons oplevert weet ik niet, maar als je denkt dat ze zoveel aan ons verdienen om een tientallen-miljoenen kostende (en toevallig stroomopwekkende) rij aan middelvingers naar jouw te maken … tja … dan laat ik het maar “creatief bedacht” noemen.

wpDiscuz