Variabele energieprijs daalt harder dan verwacht

De energierekening van de meeste Nederlandse huishoudens gaat per 1 juli nog verder omlaag dan werd aangenomen. Bij de meeste energieleveranciers scheelt dat voor contracten met variabele tarieven 80 tot 120 euro op jaarbasis*.

Voorzichtig

In mei becijferde vergelijkingssite Pricewise, na onderzoek bij leveranciers, inkopers en andere experts op de energiemarkt, dat het jaarvoordeel gemiddeld 75 euro zou bedragen. Deze prognose blijkt, nu de officiële tarieven zijn bekendgemaakt, aan de voorzichtige kant. De gemiddelde jaarkosten voor een gezin dalen per 1 juli naar ongeveer 1.680 euro.

Rek er nog niet uit

In 2015 en begin 2016 daalden de variabele tarieven eveneens, maar niet zo fors als dit keer. Deskundigen stelden recent nog dat de energieprijzen bijna niet verder meer kunnen dalen. De rek lijkt er toch nog niet uit, gezien de neergang per 1 juli aanstaande.

Van de traditionele energieleveranciers spant Delta (vooral actief in Zeeland) de kroon met een verlaging van 123 euro op jaarbasis, voor een gemiddeld gezin. Ook bij Eneco dalen tarieven flink; daar is het voordeel op jaarbasis 100 euro. Essent-klanten met een variabel tarief gaan er iets minder sterk op vooruit; voor hen zal het voordeel ruim 70 euro zijn.

Vreemde eend

Engie is een vreemde eend in de bijt. Deze leverancier houdt de variabele tarieven gelijk. Andere leveranciers verlagen allen hun tarieven. Bij Oxxio zijn klanten met een variabel tarief 116 euro voordeliger uit. Bij NLE is dat op jaarbasis 86 euro. Ook de wat minder bekende leveranciers Energieflex en Qurrent verlagen hun tarieven. Bij hen resulteert dit in een verschil van respectievelijk 109 euro en 70 euro per jaar.

Let wel: iemand is niet automatisch spekkoper bij een leverancier die per 1 juli de tarieven fors verlaagt. Sommige leveranciers die nu hoge kortingen aankondigen, hanteerden tot vandaag relatief hoge tarieven.

Geschenk uit de hemel

“Voor veel mensen komen de forse tariefdalingen over als een geschenk uit de hemel zo vlak voor de zomervakantie. Bedenk je echter goed dat je waarschijnlijk nog meer kunt besparen. Variabele tarieven waren bijna altijd iets duurder dan de vaste tarieven. Het loont dus altijd om goed te vergelijken en over te stappen naar een contract met lage vaste óf variabele tarieven én/of een welkomstkorting”, aldus Hans de Kok, directeur van Pricewise.

Belasting

Vanaf 1 juli kosten de kale gastarieven van Eneco, Essent en Nuon voor het eerst minder dan de energiebelasting op gas. Bij stroom is dat al langer het geval. Nederlanders betalen per kubieke meter gas ruim 25 cent belasting, exclusief btw. Die komt er voor particulieren nog bovenop. Elk huishouden krijgt jaarlijks een heffingskorting van 376 euro, waardoor de hoge energiebelasting deels wordt gecompenseerd.

Garen spinnen

Energieleveranciers sponnen garen bij de dalende prijzen op de groothandelsmarkt. Vooral voor gas konden ze een stuk voordeliger inkopen. Zowel het Zeeuwse Delta als het in Rotterdam gevestigde Eneco kondigde in een eerder persbericht al aan voordelig te hebben ingekocht. Delta sprak zelfs van historisch lage inkoopprijzen. Pricewise ziet dit terug in zijn energievergelijker, waar de prijzen de afgelopen maanden ook al flink zijn gedaald.

* Op basis van een gemiddeld huishouden met een jaarverbruik van 3500 kWh stroom en 1500 m3, in gasregio 4.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl, Pricewise

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 2 juli, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Gerrit

Laat kabinet Rutte het maar niet horen, alweer een sigaar uit eigen doos.

wpDiscuz