Onzekerheid bestemmingsplan gemeentehuis Ubbergen

BEEK-BERG EN DAL – Het is nog niet zeker of het nieuwe bestemmingsplan voor het voormalige gemeentehuis van Ubbergen in Beek door de gemeenteraad wordt vastgesteld.


Het voormalige gemeentehuis in Ubbergen. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Het stond als hamerstuk op de raadsagenda van volgende week, maar een burgerinitiatief heeft er voor gezorgd dat men anders naar de zaak is gaan kijken.

Waarom een nieuw bestemmingsplan?

Voor het pand aan de Rijksstraatweg 139 in Beek is een nieuw bestemmingsplan gemaakt. Het gemeentehuis is vanwege de fusie van Ubbergen met Millingen en Groesbeek overbodig geworden en uiteindelijk voor € 600.000,- verkocht aan vastgoedontwikkelaar Ton Hendriks. Daar zijn vanuit de politiek, maar ook vanuit het bedrijfsleven vraagtekens bij gezet.

“Tweede centrum van Beek”

In het nieuwe bestemmingsplan krijgt het gebouw een bestemming “Gemengd” en dat steekt de mensen achter het burgerinitiatief “Duurzaam verfraaien Gemeentehuis Beek”. “De koper krijgt het in zijn schoot gelegd en kan er mee doen wat hij wil”, aldus Marieke Taanman, één van de initiatiefnemers. Het gemeentehuis is gelegen op een, zo zeggen initiatiefnemers, “uniek stuk Beek”. “Het is het tweede centrum van Beek. Er zitten 6 parels op het kruispunt en dat punt doet er toe”. Enkele genoemde voorbeelden zijn het waterrad, het herdenkingsmonument, de waterpomp en de toegang tot “één van de mooiste bosgebieden van Beek”.

Burgerinitiatief

Het plan vanuit de bevolking is om de karakteristieke villa te laten staan, de bijgebouwen af te breken, twee ruime woonkavels te realiseren en het bestemmingsplan te verfijnen. Er moet alleen een woon- en/ of werkbestemming toegestaan worden. De koper zou aan het nieuwe plan mogelijk meer dan een kwart miljoen euro kunnen verdienen. De initiatiefnemers hadden 25 handtekeningen nodig, maar de teller stond uiteindelijk op 100.

Visie

Het burgerinitiatief zet verder in op verfraaiing van de entree van het Kastanjedal en wil verder kijken in plaats van “het eenvoudigweg ‘vullen’ van de bestaande ruimte”. “Ontwikkel een visie, een gedachte, zodat het niet alleen voor nu verkocht wordt en praktisch van de hand gedaan wordt, maar dat er een duurzaam plan opgemaakt kan worden. Daar kunnen zowel deze als de volgende generaties van genieten”, sprak Taanman.

Volgende week een besluit

De raad zal volgende week een besluit nemen, nadat de consequenties van het niet vaststellen van het bestemmingsplan bekend zijn. Daar gaat het college eerst nog mee aan de slag. Er is als gevolg van raadsbesluiten in voormalig Ubbergen namelijk een koopovereenkomst gesloten. “Er zijn afspraken gemaakt tussen deze investeerder en de gemeente”, aldus wethouder Alex ten Westeneind.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 8 juli, 2016 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Onzekerheid bestemmingsplan gemeentehuis Ubbergen

Reageren is niet toegestaan.