Brand in huis: vluchtoefening familie Pastoors

MILLINGEN AAN DE RIJN – Stel, uw woning staat in brand.

Foto en rechten: Gemeente Berg en Dal.

Foto en rechten: Gemeente Berg en Dal.

Ouderen zijn vaker het slachtoffer van een woningbrand dan jongeren. Reden voor burgemeester Slinkman om dit jaar verschillende oudere bewoners op te zoeken en de proef op de som te nemen.

Want wat weten ouderen in onze gemeente eigenlijk over brandveilig wonen? En lukt het ze om bij een brand binnen drie minuten buiten te staan. De familie Pastoors uit Millingen aan de Rijn durfde de uitdaging wel aan.

Geen huismussen

Meneer en mevrouw Pastoors zijn beide 76 jaar en bepaald geen huismussen. Ze wonen sinds 2008 in een seniorenwoning van Waardwonen en zijn vaak onderweg. Ze wandelen en fietsen veel en meneer Pastoors bezoekt regelmatig zieke dorpsgenoten.

Een huurwoning is anders

Natuurlijk heeft burgemeester Slinkman zijn vaste adviseur van de brandweer, Wiljan Gerritzen, meegenomen. Maar deze keer is ook Hanke Gielen van de partij. Zij is de directeur-bestuurder van woningbouwcorporatie Waardwonen. Zij is erg nieuwsgierig naar de vragen van de familie Pastoors en de tips van de brandweer. Een huurwoning is toch weer anders dan een eigen woning. Bij een huurwoning is bijvoorbeeld de verhuurder verantwoordelijk voor het onderhoud aan de cv-installatie. Maar moeten de huurders weer zorgen voor de rookmelders. En dat heeft de familie Pastoors keurig op orde.

Zorg voor rookmelders

Meneer Pastoors heeft een rookmelder geplaatst in de buurt van de keuken, maar ook in de bijkeuken bij de wasmachine en boven op de overloop. Nee, een CO-melder hebben ze nog niet. Wiljan legt uit waarom dat toch wel verstandig is. Je ziet en ruikt koolmonoxide niet, maar het wel is dodelijk. Wiljan adviseert de familie Pastoors om in elk geval een CO-melder te plaatsen in de buurt van de cv-ketel. En nog een slimme tip: plaats de rookmelder nooit te dicht bij de muur. Rook komt niet zo snel in de hoeken.

Doe de tv ’s nachts helemaal uit

De familie Pastoors heeft al goed nagedacht over brandveiligheid. Ze kennen de gevaren. Natuurlijk doen ze kaarsen uit als ze weggaan of gaan slapen. Ze laten de tv ’s nachts niet op stand-by staan. Het stof in de tv kan namelijk zorgen voor brand. Door het continue aantrekken van stofdeeltjes die opwarmen en afkoelen krijg je een opeenhoping van stof dat op den duur kan ontbranden. Altijd even meenemen bij het stofzuigen dus. De gordijnen hangen niet tegen de router van de computer aan. En verder hebben ze ook gewoon wat geluk met hun leeftijd. Oudere mensen hebben namelijk vaak wat zwaardere meubels die minder goed ontbranden. En geluk met een huis dat vrij nieuw is en dus weinig hout heeft.

Steek de sleutel in het slot

Meneer Pastoors is erg blij met het slot bij de voordeur. Dat is namelijk een draaiknop. Als ze ‘s nachts naar buiten moeten vluchten hoeven ze in elk geval niet te zoeken naar de sleutels van de voordeur. Die is met twee keer draaien open. Maar voor mensen die niet zo’n draaiknop hebben is het dus belangrijk om de sleutel in het slot te laten zitten of vlak bij de voordeur of achterdeur te hangen. Misschien niet de tip die de politie zou geven, maar bij brand van levensbelang.

Doe de deksel op de pan

En al hebben ze er nog zo goed over nagedacht. Ook bij de familie Pastoors gaat er toch wat mis. Nog niet zolang geleden liet mevrouw Pastoors na het bakken van de vis per ongeluk de pan op het vuur staan. Ineens ging de rookmelder af. Meneer Pastoors is toen met de pan naar buiten gelopen. Dat is goed afgelopen, maar je kunt aan de blik van Wiljan zien dat dit niet zo verstandig was. Rondlopen met hete olie is gewoon levensgevaarlijk (brandwonden).De beste oplossing is altijd bij de hand: doe de deksel op de pan, schuif de pan van het vuur en schakel het gas of de elektrische kookplaat uit.

Ga zo snel mogelijk naar buiten

Deze keer liep het goed af, maar wat nou als er ’s nachts brand is. Wat moet je dan doen? Mevrouw Pastoors heeft direct een antwoord klaar: “Ik ga naar buiten. Laat het maar knetteren”. Inderdaad. Zorg dat je bij een brand zo snel mogelijk naar buiten gaat. De rook is levensgevaarlijk. Na drie minuten zorgt de rook voor onherstelbare schade aan je longen. Zorg dat je de weg naar buiten blindelings weet te vinden en vergeet niet om 112 te bellen, want de brandweer komt niet vanzelf.

Blijf oefenen

Dat oefenen doen meneer en mevrouw Pastoors ter plekke. Met een blinddoek voor proberen ze binnen drie minuten de weg naar buiten te vinden. Van de logeerkamer boven, de trap af, door de badkamer, de slaapkamer, de keuken en de bijkeuken naar buiten. Mevrouw Pastoors is het snelst. Uiterst beheerst zoekt ze op de tast haar weg naar buiten. In 1 minuut en 6 seconden staat ze achter in de tuin. Meneer Pastoors is ook snel, maar loopt zich met de finish in het zicht toch even vast in de bijkeuken. Heel raar vond hij zelf, maar dit komt vaak voor. Zo blijkt maar weer hoe belangrijk het is om te oefenen. Hoe goed je je huis ook denkt te kennen. Zonder zicht ziet je huis er heel anders uit.

Eerdere berichtgeving over dit onderwerp:
Brand in huis: vluchtoefening Jan van Gestel.
Brand in huis: vluchtoefening Truus van der Sanden.
Brand in huis: Ruth Awater.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: Gem. Berg en Dal

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 19 juli, 2016 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Brand in huis: vluchtoefening familie Pastoors

Reageren is niet toegestaan.