Berg en Dal beste bij onderzoek alcoholverkoop onder 18

GEMEENTE BERG EN DAL – Het gaat steeds beter met de naleving van de Drank- en Horecawet in de regio Nijmegen. De gemeente Berg en Dal scoort het beste bij het meest recente onderzoek hierover.

Regio

In de afgelopen vier maanden probeerden 17-jarige ‘mystery shoppers’ om alcohol te kopen bij 145 verkooppunten in de gemeenten Berg en Dal, Druten, West Maas en Waal en Wijchen. Waar in 2010 82% van de (te jonge) mystery shoppers tóch alcohol meekregen, is dit percentage in 2016 gedaald naar 52%. Bij verkopers die via ID de leeftijd controleren, is dit percentage aanzienlijk lager en de naleving nog een stuk beter.

60 pogingen in gemeente Berg en Dal

Binnen de gemeente Berg en Dal zijn er bij 30 locaties 60 pogingen gedaan om alcohol mee te krijgen. Bij 6 locaties (20%) lukte het de mystery shoppers beide keren om alcohol te kopen. Dit worden “rode locaties” genoemd en daarvan heeft Berg en Dal er procentueel gezien het minst. De helft van de locaties (15) leefden de wet éénmaal wel en éénmaal niet na. Op 9 locaties (30%) faalden beide aankooppogingen: groene locaties.

Berg en Dal op 1

In totaal lukte het de 17-jarigen dus 27 van de 60 keer om in de gemeente Berg en Dal aan alcohol te komen. Het nalevingspercentage ligt daarmee op 55%, twee jaar geleden was dat nog 45%. Berg en Dal scoort daarmee hoger dan de andere vier gemeenten. Nijmegen is tweede met 50.7% en West Maas en Waal scoort het slechtst: 34.6%.

Vragen om ID

De naleving in de regio Nijmegen is het beste bij de supermarkten (73%) en het slechtste in de cafetaria’s (19%). Het helpt als verkopers naar het ID-bewijs van jongeren vragen. De naleving wordt dan bijna verdubbeld naar 85%. Om het alcoholgebruik onder jongeren verder terug te dringen is van belang dat de ID van jongeren consequent gecontroleerd wordt als zij alcohol kopen. Daarin is nog veel winst te behalen, want tijdens het laatste nalevingsonderzoek vroeg de verkoper slechts bij 55% van de aankooppogingen naar een legitimatie.

Nuchter (Kenniscentrum Leeftijdsgrenzen) voerde het onderzoek van april tot en met juli een uit in opdracht van de gemeenten Berg en Dal, Druten, Nijmegen, West Maas en Waal en Wijchen.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 8 september, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 3 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
H. Janssen

Dat is mooi nieuws. Volgende keer ook maar eens bij De Linde gaan kijken. 14, 15 jarigen komen daar met het grootste gemak aan alcohol. Is ook Berg en Dal.

Wat een kinderachtig gedoe. Lokjongeren uitzetten.

poesje

ook ben je eind dertig dan vragen ze nog naar je id vooral bij jan linders

wpDiscuz