[Foto’s] Herdenking Market Garden 2016 in Kranenburg

KRANENBURG – Twee weken geleden vonden er in onze gemeente, maar ook daarbuiten, herdenkingen van Market Garden plaats.


Herdenking Market Garden in Kranenburg. Foto: Wil Gipman.

Fotograaf Wil Gipman was aanwezig bij de herdenking in Kranenburg.

Kranenburg

Wanneer op 17 september 1944 transportvliegtuigen in het luchtruim boven Groesbeek enkele duizenden Amerikaanse parachutisten droppen, worden enkele vliegtuigen getroffen door Duits luchtafweergeschut. Een van de aangeschoten vliegtuigen maakt een crashlanding bij het gehucht Kleyen, ten noorden van Kranenburg. Twee van de gevangen genomen bemanningsleden worden standrechtelijk geëxecuteerd in het centrum van Kranenburg en één dag later begraven op het gemeentelijke kerkhof. Een gebeurtenis die diepe indruk maakt op de plaatselijke bevolking en jaarlijks wordt herdacht bij het monument voor het gemeentehuis van Kranenburg.

Herdenking

Op zondag 18 september 2016 was er voor het gemeentehuis in Kranenburg bij het oorlogsmonument een bijzondere ceremonie. Op de eerste zondag na 17 september, of wanneer dat zo uit komt op zondag de 17e zelf, vindt er in de ochtend een korte herdenking plaats. Dit ter nagedachtenis van de twee vermoorde Amerikanen. Er waren dit jaar militairen van de 82nd Airbone Division en ook familieleden van de omgekomen militairen aanwezig.

Enkele foto’s van Wil Gipman staan hieronder. Voor overige foto’s en video’s kunt u terecht op de weblog.

Onderstaande foto’s met dank aan Wil Gipman!

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichten

  • Geen gerelateerde berichten


Tags:
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 1 oktober, 2016 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on [Foto’s] Herdenking Market Garden 2016 in Kranenburg

Reageren is niet toegestaan.