Familie Gelsing uit Berg en Dal over brandveilig wonen

BERG EN DAL – Wist u dat bijna de helft van de slachtoffers bij woningbranden ouder is dan 65 jaar?

familie_gelsing_berg_en_dal-gbend
Foto: gemeente Berg en Dal.

Het is belangrijk dat ouderen weten wat ze moeten om brand te voorkomen en hoe ze snel en veilig kunnen vluchten. Burgemeester Slinkman gaat daarom bij ouderen op bezoek om hen daarvan bewust te maken. Deze keer bij de familie Gelsing in Berg en Dal.

65 jaar getrouwd

In mei was de burgemeester bij de familie Gelsing op bezoek omdat ze 65 jaar getrouwd waren. Ze vertelden hem toen dat ze ooit een brand van dichtbij hadden meegemaakt. Reden voor de burgemeester om nog eens bij ze langs te gaan om hun verhaal te horen en met hen te praten over brandveilig wonen. Dit keer, gezien de hoge leeftijd van het echtpaar, zonder vluchtoefening.

Brand in hotel Hamer

Meneer Gelsing is 94 en mevrouw Gelsing 90. Ze wonen nog zelfstandig (met wat hulp) in Berg en Dal. Zeven jaar geleden, op 3 oktober 2011, werden ze ’s nachts uit bed gebeld door de buren. Voormalig hotel Hamer, dat pal naast hun huis lag, stond in brand. Er zat maar een paar meter tussen hun huis en het hotel. Toch maakte mevrouw Gelsing zich in eerste instantie geen zorgen: “Mijn man stond op, maar ik ben nog even blijven liggen. Ik dacht, ik hoor het wel”. Dat kon gelukkig ook omdat de wind van het huis af stond. Als dat niet zo was geweest was het verhaal waarschijnlijk heel anders afgelopen. De hitte was toch wel zo groot dat de kastanjeboom, die tussen hun huis en hotel Hamer staat, al aan het schroeien was. Uiteindelijk is het hotel helemaal afgebrand. Gelukkig zonder slachtoffers.

Snel naar buiten

Meneer en mevrouw Gelsing zijn zich, ook door hun ervaring met die brand in hotel Hamer, wel bewust van de gevaren. Toch houdt het hun niet heel erg bezig. Ze doen natuurlijk voorzichtig en hebben een brandmelder boven. Ze koken niet meer zelf en dat maakt het risico op brand natuurlijk wel kleiner. Ze slapen beneden en zouden als er brand is, ondanks dat ze slecht te been zijn, in principe snel naar buiten kunnen. In principe, want als meneer en mevrouw Gelsing samen met de burgemeester langs de vluchtwegen lopen, blijken er toch wat hindernissen te zijn.

Waar zijn de sleutels?

De twee deuren die naar de tuin leiden, zijn ’s nachts allebei op slot. De sleutels zijn verstopt in een kast. “Als er brand is, weet ik de sleutel wel te vinden”, zegt meneer Gelsing. Maar lukt dat nog wel als het huis vol rook staat, je geen hand voor ogen ziet en binnen een paar minuten naar buiten moet zien te komen? Bij eerdere vluchtoefeningen bleek dat veel mensen toch erg gedesoriënteerd raken in zo’n situatie. Alsof iemand snel de meubels en deuren heeft verplaatst. De brandweer adviseert daarom om de sleutels in de deur te laten of er vlakbij neer te hangen.

Tafel voor de deur

Maar is nog een hindernis. Zo blijkt als het echtpaar Gelsing met de burgemeester in de tuin staat. Een tuintafel met een zware bloembak erop staat pal voor de deur naar de slaapkamer. Die tafel maakt het onmogelijk om nog via die deur naar buiten te vluchten. Mevrouw Gelsing neemt zich gelijk voor om die tafel snel te verplaatsen. Een simpele aanpassing die ervoor zorgt dat meneer en mevrouw Gelsing bij brand snel en veilig kunnen vluchten.

Eerdere berichtgeving over dit onderwerp:
Brand in huis: vluchtoefening Jan van Gestel.
Brand in huis: vluchtoefening Truus van der Sanden.
Brand in huis: vluchtoefening Ruth Awater.

Bron: gemeente Berg en Dal


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 15 oktober, 2016 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Familie Gelsing uit Berg en Dal over brandveilig wonen

Reageren is niet toegestaan.