[Update] “Overlast bij dorpshuis Heilig Landstichting”

HEILIG LANDSTICHTING – Inwoners van Heilig Landstichting (HLS) die nabij Gemeenschapshuis ’t Zaaltje en Cultureel Centrum het Bosduiveltje wonen hebben bij het gemeentebestuur aan de bel getrokken als het gaat om overlast door activiteiten op die locaties.


Inloopavond over verbouwing ‘t Zaaltje.

Belangrijk

Vooropgesteld laten de 9 direct omwonende huishoudens weten dat het belang van een dorpshuis en de daarbij horende dorpsactiviteiten overduidelijk is. “Wij zien bijvoorbeeld dat de vele activiteiten van de Dorpsvereniging Heilig Landstichting mensen bij elkaar brengt die elkaar in het dagelijks leven niet zo maar ontmoeten.” Toch wordt er gewaarschuwd voor de uitbreiding van activiteiten.

Regionale functie

De omwonenden geven aan dat ‘t Zaaltje en ’t Bosduiveltje voor veel meer activiteiten worden gebruikt dan voor dorpsactiviteiten. Voorbeelden zijn de trainingen van tafeltennisverenigingen uit Nijmegen en Berg en Dal, twee bridgeclubs en het houden van proeverijen door het Nijmeegse Wijngilde. De omwonenden spreken van een regionale functie waardoor de bezoekers van buiten het dorp nu in de meerderheid zijn.

Rust

Voor de omwonenden betekent dit overlast: rokende en luid pratende mensen op het parkeerterrein, veel auto’s die parkeren buiten de beschikbare parkeerplaatsen en geluidsoverlast in het weekend. ’s Avonds laat wordt er, zo schrijft men, vaak luid pratend afscheid genomen in deze stille buurt. “En wij zijn juist voor onze rust in deze buurt gaan wonen”, schrijven de omwonenden.

Horeca

De reden van de extra toeloop van bezoekers ligt volgens de briefschrijvers in de lage huur- en consumptieprijzen ten opzichte van de nabij gelegen horeca in Nijmegen. Er wordt daarbij een vergelijk gemaakt met café Groenewoud en restaurant Rozenhof, die beiden zonder subsidie hun zalen voor activiteiten aanbieden. “Het lijkt ons belangrijk te voorkomen dat met publieke middelen concurrentie met andere horecaondernemingen wordt vergroot”.

Sloop ‘t Bosduiveltje

Vanwege asbest wordt ‘t Bosduiveltje gesloopt. Daarom wordt ‘t Zaaltje verbouwd en groter. “Het gemeentebestuur heeft geld toegezegd”, wordt er geschreven. Juist de uitbreiding baart zorgen. Dit zou onnodig zijn en meer overlast geven, omdat er mogelijk nog meer activiteiten voor bezoekers van buiten HLS worden georganiseerd.

Commerciële Horeca

Ook wordt er gesteld dat de horecafunctie in de nieuwe plannen nadrukkelijker de ruimte krijgt, waardoor er zorgen zijn over mogelijke verdere ontwikkeling naar commerciële horeca. Een volledige horecavergunning krijgen dorpshuizen echter niet. Dat was eerst de bedoeling, maar dat is door het college na een discussie over oneerlijke concurrentie geschrapt.

Accommodatiebeleid

De raad praat vanavond over het accommodatiebeleid, waar dit verhaal ook onder valt. Omwonenden zullen inspreken en vragen duidelijk de grenzen van het beleid voor accommodaties aan te geven. Tevens komt er een verzoek om de uitbreiding van ‘t Zaaltje in heroverweging te nemen.

Update 21-10-2016, 10:30 uur
Wethouder Erik Weijers heeft donderdagavond laten weten dat er aan de functie van ‘t Zaaltje niets gaat veranderen. “Wat nu mag, mag straks ook. Het wordt niet meer en niet minder. Ik snap uw betoog en u bent niet blij met de huidige situatie. Dat kan”, zei hij tegen de inspreker. “Maar even formeel: er verandert met het nemen van het besluit over het accommodatiebeleid niets. Alle welzijnsaccommodaties in de gemeente mogen hetzelfde”.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 20 oktober, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Grace

Goede stelling van Wethouder Erik Weijers. En ook geen voorkeursbehandeling voor de betreffende bewoners van de HLS. Valt niet mee om daar met zoveel ‘overlast’ zodanig te wonen…

wpDiscuz