[Upd] Aanwijzing 9 gemeentelijke monumenten Millingen

MILLINGEN AAN DE RIJN – Het college van burgemeester en wethouders heeft 8 panden en één gevelkunstwerk in Millingen aan de Rijn aangewezen die de status van beschermd gemeentelijk monument kunnen krijgen. De procedure voor de aanwijzing is daarmee gestart.

St. Antoniuskerk in Millingen aan de Rijn. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Werkwijze

Dit is gedaan op het advies van de monumentencommissie. In Millingen aan de Rijn is men in 2014 al begonnen met het opstellen van een monumentenlijst. 50 panden zijn toen genomineerd en een boerenwoning aan de Wethouder Arntzstraat kreeg als eerste de monumentenstatus in het dorp.

In groepjes

Het aanwijzen van de panden gaat gefaseerd. In mei kregen 7 Millingse gebouwen definitief de monumentenstatus en daar komen er nu dus mogelijk de volgende 9 bij:

• Pastoor Graatweg 1 (herbouwde hallenhuisboerderij/woonhuis);
• Pastoor Graatweg 4 (wederopbouw woning);
• Sint Antoniusplein 2 (voormalig kosterswoning met openbare toiletten);
• Sint Antoniusplein 3 (kunstwerk op gevel voormalig verpleegstershuis, pand zelf is niet beschermd);
• Zalmstraat 3 (vrijstaande villa);
• Zalmstraat 6 (voormalig kosterswoning);
• Zalmstraat 7-9 (dubbele erkerwoning);
• Zalmstraat 8 (voormalig protestants kerkje);
• Zalmstraat 11-13 (dubbele erkerwoning).

Stukje geschiedenis

De voorgedragen panden aan de Zalmstraat dateren uit de late 19de eeuw, of van rond 1900 en de woningen dienden tot huisvesting van het hogere personeel van de bedrijven langs de Rijn. De panden aan de Pastoor Graatweg, voor de 2e wereldoorlog nog “Achterstraat” geheten, betreffen een na een brand in de jaren ’30 op de oude funderingen opgebouwde hallenhuisboerderij en een na verwoesting kleiner gebouwd pand uit 1949. Dan is er nog een laat 19e eeuwse kosterswoning aan het Sint Antoniusplein 2, achter de monumentale kerk. Het kunstwerk aan de voorgevel van Sint Antoniusplein 3 is in de jaren 60 gemaakt voor Joop Puntman, en nationaal bekende beeldhouwer.

Verdere procedure

Het is wel zo dat niet iedere eigenaar staat de springen om de monumentenstatus. De eigenaren zijn in het verleden al veelvuldig geïnformeerd via bijeenkomsten en persoonlijke gesprekken. Deze week nogmaals schriftelijk naar aanleiding van het B&W-besluit. Eigenaren kunnen nu hun zienswijzen kenbaar maken en pas dan volgt er een definitief besluit vanuit het college.

Update 24-12-2016, 16:00 uur
Het college heeft de panden definitief aangewezen als gemeentelijk monument. De eigenaren van de Pastoor Graatweg 4 hebben in augustus al een zienswijze ingediend, waarin zij aangeven “onaangenaam verrast” te zijn en voornemens zijn “een dergelijke aanwijzing als monument met alles wat ons ten dienste staat aan te vechten”.

In september heeft de monumentenambtenaar hun vragen zo goed mogelijk proberen te beantwoorden en hun bedenkingen proberen weg te nemen. Het college heeft deze week besloten de bovengenoemde 9 panden definitief aan te wijzen. Daartegen kunnen eigenaren nu 6 weken bezwaar aantekenen.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 24 december, 2016 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on [Upd] Aanwijzing 9 gemeentelijke monumenten Millingen

Reageren is niet toegestaan.