Snel terugdringen inzet professionals Kalorama werkt niet

BEEK-BERG EN DAL – Stichting Kalorama heeft bij de gemeente een aanvullende offerte van € 7800,- moeten indienen om in de tweede helft van 2016 voldoende professionele ondersteuning te kunnen bieden bij inloop- en ontmoetingspunten.

Het plan van Kalorama om vanaf medio 2016 fors in te zetten op vrijwilligers en de inzet van de huidige professionals sterk terug te dringen is niet haalbaar geweest. Er was onvoldoende tijd om te investeren in een alternatief.

Inloop & Ontmoeting

De gemeente Berg en Dal heeft de voormalige AWBZ-basisdagbesteding voor ouderen ondergebracht in “Inloop & Ontmoeting”. In iedere kern van de gemeente zijn er door afspraken met aanbieders Forte Welzijn (voorheen SWG), Stichting Sint Jan de Deo en Stichting Kalorama inloop- en ontmoetingspunten. Kalorama neemt Berg en Dal, Ooij, Beek en Ubbergen voor haar rekening.

Te snel gegaan

“Het stimuleren van mensen om bij te dragen aan Inloop & Ontmoeting, maar ook het opleiden en inwerken van vrijwilligers kost tijd”, aldus het college van burgemeester en wethouders. “Een halfjaar is niet voldoende, zien we in de praktijk. De continuïteit van zorg en ondersteuning aan kwetsbare ouderen komt in gevaar. Het snel terugdringen van professionals werkt in dit stadium nadelig”, is de conclusie.

Aantal professionals behouden

Hoewel de gemeente zelf ook de voorkeur heeft voor (goed opgeleide) vrijwilligers, en aanbieders de opdracht geeft daar meer op in te zetten, is het niet zeker of het fors minderen van de huidige professionals eigenlijk wel mogelijk is. “De groep (kwetsbare) ouderen wordt in de gemeente Berg en Dal groter en dan is het beter om een minimum aantal professionals voor extra ondersteuning aan te houden. De groei van de groep ouderen kan vervolgens opgevangen worden door de inzet van inwoners en zorgvrijwilligers”, zeggen B&W.

Inzetten op vrijwilligers

Kalorama heeft ook gevraagd om uitbreiding van de uren voor professionele zorg zodat er een extra dag in Ooij opgestart kan worden. Tarief is € 280,- per dag. Het college ging niet akkoord. Uitbreiding van het netwerk dient door goed opgeleide en ondersteunde zorgvrijwilligers te gebeuren. “Uitbreiding met professionals is niet onze insteek”.

Tot slot komt er in 2017 een apart voorstel om inwoners meer te stimuleren om een bijdrage te leveren aan Inloop & Ontmoeting. “Daarin moet meer geïnvesteerd worden. Kalorama en Sint Jan de Deo hebben aangegeven dat dit niet hun expertise is. We gaan dat dus anders organiseren”, aldus het college.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 23 oktober, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 3 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
tonnie

wat een enorme waterval aan woorden om de zoveelste ordinaire bezuinigingen zo charmant weer te geven . En het dan ook nog aanbieden aan instellingen die welzijn dood hebben verklaard . Chapeau voor de veelverdieners die hier weer over de ruggen van de vrijwilligers de zorg verder ontmantelen en hun zakken kunnen en mogen blijven vullen.

Gerrit

Kom op mensen,volgend jaar weer allemaal VVD en PVDA stemmen dan komt het allemaal goed.

Marian

Vrijwilligerswerk is geen vrijwilligerswerk meer. Je gaat onbetaald werken en de betaalde kracht wordt ontslagen. Schandalig.!

wpDiscuz