Nieuwbouw doofblindenhuisvesting Kalorama

BEEK-BERG EN DAL – Stichting Kalorama wil de bestaande voorziening voor doof-blinden slopen en elders op het terrein een nieuwe voorziening voor diezelfde doelgroep bouwen.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berg en Dal is in principe akkoord met het plan. Zij hebben een besluit moeten nemen omdat de nieuwbouw afwijkt van het huidige bestemmingsplan, omdat er buiten de bebouwingsgrenzen gebouwd gaat worden.

Wat staat er nu?

Het bestaande centrum voor doof-blinden is eigenlijk “op”. Althans, zo omschrijft Kalorama het. In totaal wonen er binnen de Kalorama-grenzen 70 doof-blinden, waarvan 58 in de gebouwen die gesloopt gaan worden. Bewoners zijn op dit moment gehuisvest in kamertjes van 12m2 en voor iedere groep van 8 bewoners is slechts één toilet, één douche en één kleine woonkamer aanwezig. Uit het oogpunt van privacy niet de meest ideale situatie en daarom moet er verbouwd worden.

Wat wil Kalorama?

Nieuwbouw moet er voor zorgen dat iedere bewoner een eigen douche/toiletruimte krijgt. Daarnaast komen er twee ruimtes voor dagbesteding. Kalorama verwacht dat het aantal doof-blinden, mede door de vergrijzing, de komende jaren nog wel zal toenemen. Echter blijft de capaciteit hetzelfde: voor 58 bewoners. Het Zorgkantoor staat uitbreiding niet toe en vanwege de hoge natuur- en landschappelijke waarden op die locatie is dit ook niet gewenst. Mocht het aantal doof-blinden in de toekomst juist afnemen kan de nieuwbouw makkelijk worden omgezet naar een woonruimte voor andere bewoners met een zware zorgvraag.

Verdere procedure

Er moet, vanwege de ligging in het natuurgebied, nog wel rekening gehouden worden met de flora en fauna. Daarvoor dienen nog wat onderzoeken plaats te vinden. Ook het draagvlak onder de omwonenden en andere belanghebbenden moet nog getoetst worden.

Daar kan de stichting nu het principebesluit is genomen mee aan de slag.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 1 november, 2016 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Nieuwbouw doofblindenhuisvesting Kalorama

Reageren is niet toegestaan.