GLK herziet plan bosonderhoud Heerlijkheid Beek

BEEK-BERG EN DAL – Vanaf medio december zullen geselecteerde bomen worden weggehaald in Heerlijkheid Beek.

Uitgangspunten voor bosbeheer in Beek zijn behoud van de natuurlijke soortenrijkdom, de bijzondere cultuurhistorische waarden, de landschappelijke beleving en veiligheid voor recreanten, in combinatie met de oogst van hout.

Ingrepen verschillen

Deze waarden liggen verspreid over het gebied, de ingrepen in het bos verschillen dan ook van plek tot plek. Er worden onder meer verjongingsplekken gecreëerd, bomen die een gevaar vormen voor bezoekers weggehaald, maar ook bepaalde boomsoorten bevoordeeld ten opzichte van andere soorten. Het geoogste hout wordt verkocht en de opbrengsten worden weer gebruikt voor de instandhouding van het Gelders erfgoed. Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) is FSC gecertificeerd.

Herzien plan

Tijdens informatiewandelingen en gesprekken in de periode september t/m november 2016 hebben omwonenden en belangengroepen in constructieve gesprekken gereageerd op de voorgenomen maatregelen. Op basis hiervan zijn enkele aanpassingen gedaan in het oorspronkelijke plan. Deze zijn ook in het terrein zichtbaar. Een blauwe cirkel om de boom betekent dat deze niet gekapt zal worden. Bomencirkel ‘de Tempel’ (foto), enkele beeldbepalende bomen in het beekdal, wintereiken en zoveel mogelijk berken blijven staan. Ook zullen er meerdere eikenhorsten worden gespaard, zodat er mogelijk nieuwe broedgelegenheden worden gecreëerd voor soorten als de middelste bonte specht.

Werk in uitvoering

Tijdens de werkzaamheden is veel aandacht voor de bescherming van flora en fauna en de kwetsbaarheid van de stuwwal. GLK probeert de wandelpaden zo veel mogelijk te ontzien tijdens de werkzaamheden. Het werk is gepland voor winter 2016/2017. Mocht het weer niet goed genoeg zijn om het werk uit te voeren, dan volgt uitstel.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 26 november, 2016 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on GLK herziet plan bosonderhoud Heerlijkheid Beek

Reageren is niet toegestaan.