[Foto’s] Ex-inbreker zet Berg en Dal en HL weer op scherp

BERG EN DAL/HEILIG LANDSTICHTING – Evert Jansen kon dinsdagmiddag in de wijken van Berg en Dal en Heilig Landstichting (HL) rustig zijn gang gaan.

Goed bezochte inloopavond in Berg en Dal. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Hij werd niet gestoord tijdens zijn verdachte handelingen tussen 14:00 uur en 17:00 uur en de politie Berg en Dal heeft geen meldingen binnen gekregen.

Eenvoudig

Zo`n 100 aanwezigen, hoogste opkomst voor de preventieavonden tot nu toe, zijn dinsdagavond in gemeenschapshuis Kerstendal tijdens een informatieavond over inbraakpreventie door burgemeester Mark Slinkman, wijkagente Rianne Willems en ex-inbreker Evert Jansen geïnformeerd over woninginbraak. Dit na een korte inleiding van Eijte Jansma van de dorpsraad in Berg en Dal. Tevens zijn de aanwezigen middels foto’s en een video geconfronteerd met het kinderlijke gemak waarmee Jansen schuurtjes, keukens en tuinen binnen kon komen.

Testen

Jansen komt uit Groningen en is bekend van het TV-programma “De Inbreker”. Hij is ex-inbreker en 18 jaar (1980-1998) verslaafd geweest aan heroïne en cocaïne. “Wat ik heb gedaan kan ik niet terugdraaien. Ik kan alleen maar vooruit kijken: wat kan ik voor de maatschappij betekenen?”, zei hij. Jansen geeft daarom sinds 2007 presentaties met tips om woninginbraken te voorkomen. In samenwerking met de politie en de burgemeesters loopt hij door verschillende wijken van Nederland, waar hij door verdacht rond te lopen en kijkjes te nemen bij woningen wil testen of inwoners hun woning goed beveiligd hebben. En ook of de buurt dit soort verdachte situaties in de gaten heeft.

Middagje rondlopen

En dat valt vies tegen (of mee, als je inbreker bent…). In Berg en Dal en Heilig Landstichting was er dinsdag niemand die melding bij de politie heeft gedaan over verdachte situaties, terwijl Jansen dinsdagavond veel beeldmateriaal liet zien van zijn middagje door de wijken. Één aanwezige herkende de tuin en bleek dus zelf een bezoekje te hebben gekregen en een ander zag de tuin van de buren. Schuurtjes staan open, sleutels zijn zo te pakken en ook inbraakwerktuig ligt voor het oprapen. Een rondje om het huis valt de buren niet eens op. De bemachtigde sleutels (uit fietsen bijvoorbeeld) worden door Jansen overigens weer netjes door de brievenbus van mensen gegooid.

De sleutels die de ex-inbreker weet te bemachtigen worden door de brievenbus van betreffende woning gegooid. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Jansen: “Let op elkaar!”

“Niemand kijkt meer naar buiten en dat is misschien nog wel het grootste probleem. Ik zie ouders een beetje achter de laptop zitten en de kinderen staren maar naar hun mobiel. Let op elkaar! Dat is misschien nog wel beter dan goed hang- en sluitwerk”, sprak Jansen, die daarna ook nog voorbeelden gaf van mensen die duidelijk argwaan hebben wanneer ze hem verdacht rond zien lopen, maar verder in eerste instantie niets doen. Pas als hij mensen aanspreekt en zegt van inbraakpreventie te zijn, komen er reacties.

Psychische schade

Inbraak zorgt niet alleen voor materiële schade, maar ook voor de nodige psychische schade. “Dat kan nog jarenlang doorwerken”, aldus Slinkman (initiatiefnemer van deze avonden) in zijn openingstoespraak. Omdat er vaak ook slachtoffers van inbraak in de zaal zitten (dinsdag waren het er 15) is het wel van belang dat zij goed worden voorbereid op de toespraken. “Ik heb in het verleden meegemaakt dat iemand agressief werd tijdens een toespraak, omdat diegene alles toch nog niet helemaal zo goed verwerkt had als hij dacht”, aldus de burgemeester. Dinsdag verliep het rustig en kon er ook gelachen worden.

Laag oplossingspercentage

Het oplossingspercentage van woninginbraken lag vorig jaar bij de politie Tweestromenland op 5% en dat is weinig. Als inwoners aanvoelen dat er iets niet klopt moeten zij overigens aanleren sneller de politie te bellen. Dat kan eventueel een inbraak op een later moment voorkomen. 90% van de woninginbraken wordt namelijk gepleegd door een zogeheten “gelegenheidsinbreker”, die over het algemeen sneller af te schrikken en minder zorgvuldig is dan een professionele inbreker.

Extra controle tijdens bijeenkomst

Één ding bleek in ieder geval wel na de 2 uur durende bijeenkomst: Inwoners uit Berg en Dal en Heilig Landstichting zullen de komende tijd weer alert zijn. Doordat er inwoners naar de bijeenkomst zijn gegaan en dit is breed is aangekondigd in de media hield de politie de twee dorpen dinsdagavond extra in het vizier.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 14 december, 2016 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on [Foto’s] Ex-inbreker zet Berg en Dal en HL weer op scherp

Reageren is niet toegestaan.