Extra subsidie voor restauratie monument Villa Bijou Beek

BEEK-BERG EN DAL – Voor de restauratie van het gemeentelijk monument Villa Bijou aan De Ravenberg in Beek-Berg en Dal is meer subsidie nodig.


Het gemeentelijk monument “Villa Bijou” in Beek. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Serres zijn zwaar verzakt, de glas-in-lood ramen moeten hersteld worden en verder zijn er nog onder andere schilderwerkzaamheden nodig. Door diverse tegenvallers verlopen de werkzaamheden niet zoals gepland, waardoor burgemeester en wethouders (B&W) € 4.000,- extra hebben toegezegd.

Fors duurder

De eigenaren van de villa zijn al twee jaar bezig met onderhoudswerkzaamheden, die fors duurder uitvallen dan eerder werd ingeschat. Reden: de bouwkundige staat van het pand is volgens het college “zeer slecht”. Het huis op de stuwwal heeft te maken met een afglijdende fundering.

Eigenlijk eens per 2 jaar

In 2015 is er door de eigenaren op grond van een subsidieverordening voor instandhouding van erfgoed al subsidie aangevraagd. Volgens deze verordening mag men één keer in de twee jaar subsidie aanvragen. Volgende aanvraag zou dus in 2017 moeten zijn, maar voor de restauratie van de serres en het glas-in-lood willen de eigenaren in 2016 een extra bedrag. Dat is bij uitzondering ook mogelijk. In 2017 komt dan weer een reguliere aanvraag, dan voor buitenpleisterwerk en schilderwerkzaamheden.

Snel afronden

“Voor het behoud van het gemeentelijk monument zou het goed zijn wanneer de restauratie snel kan worden afgerond en niet onnodig lang wordt uitgesteld”, stellen B&W. De eigenaren vrezen namelijk voor een forse vertraging omdat zij de financiële middelen niet hebben. “Ook in het algemeen belang zal het pand na de restauratie weer een sieraad zijn”, aldus B&W. Het Gelders Genootschap geeft advies over de restauratie.

€ 6.000,- in totaal

Door de bijdrage van de gemeente gaat nu ook de provincie Gelderland geld bijleggen. Dat betreft de helft van het door de gemeente toegekende subsidiebedrag: € 2.000,- dus waardoor de eigenaren in totaal met € 6.000,- weer even vooruit kunnen. De restauratie kan door het extra geld in 2017 afgerond worden.

De villa is gebouwd in 1915.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 25 december, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 2 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Ja,ik

Krijgen we die belastingcenten, weer terug bij n eventuele verkoop?

R. Ommel

Ijdele hoop Ja.ik.

wpDiscuz