Erfgoedorganisaties: “omgang met gemeentehuis Beek respectloos”

BEEK-BERG EN DAL – Het plan om bij het voormalige gemeentehuis in Beek drie appartementencomplexen te bouwen valt niet alleen bij inwoners, maar ook bij diverse erfgoedorganisaties in de gemeente Berg en Dal verkeerd.

Discussie

Dat er appartementen voor jongeren moeten komen is in principe niet zo veel discussie over, maar over de gebouwen zelf wel. In een brief aan het college van burgemeester en wethouders spreken de organisaties van een “respectloze omgang met een gemeentelijk monument”, worden de plannen “volstrekt onaanvaardbaar” genoemd en gekwalificeerd als “totaal onvoldoende”.

Te groot

“Het oude gemeentehuis wordt als het ware “ingepakt” door drie veel te volumineuze bouwvolumes”, schrijven de verenigingen. “De drie volumes tonen in gevelopbouw, uitwerking van raampartijen en dakbekroning geen enkele relatie met het bestaande gebouw”. Zij stellen tevens dat er niet voldoende rekening wordt gehouden met de belangen van cultuurhistorie en het landschap. Om die reden verzoeken zij het college om tot een nieuw bouwplan te komen.

3 plannen?

De verenigingen wachten ook nog op andere plannen, er zouden er namelijk drie vanuit Ton Hendriks komen (zie nota). Daar is dan ook wat onduidelijkheid over. Wethouder Alex ten Westeneind zegt daar het volgende over: “Het burgerinitiatief zou met een plan komen (1), Ton Hendriks ook (2) en wij hebben zelf laten uitzoeken wat daar mogelijk is (3). Uiteindelijk bleken het plan van Hendriks en de gemeente nagenoeg gelijk en dat is uitgewerkt tot één plan”.

Geldersch Genootschap

Dat is dus het plan dat nu voor ligt. Ook het burgerinitiatief is met een plan gekomen, maar dat wordt financieel onhaalbaar genoemd. Inmiddels is adviesorganisatie het Geldersch Genootschap als onafhankelijke speler bij het dossier betrokken. Zij zullen ook naar de plannen kijken.

Niet er door drukken

“Men lijkt het gevoel te hebben dat wij dit er doorheen willen drukken, maar dat is helemaal niet zo. Ik sta hier zelf ook neutraal in en wil gewoon dat er een plan komt dat door de buurt gedragen wordt”, aldus Ten Westeneind. Hij hoopt over enkele weken, ook na gesprekken met de klankbordgroep, meer duidelijkheid te hebben.

Dossier gemeentehuis Ubbergen (locatie Beek)

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 26 januari, 2017 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Erfgoedorganisaties: “omgang met gemeentehuis Beek respectloos”

Reageren is niet toegestaan.